Interview Veronica Rossi

Wij hadden de eer om de mooie Veronica Rossie te interviewen. Ze is geboren op 3 juni 1973 en woont in Amerika. We kennen haar vooral van de boeken Riders en Een wereld zonder hemel. Ze wil zich nu vooral richten op het schrijven over vrouwen in de geschiedenis. Volgens Veronica krijgen zij namelijk niet genoeg aandacht! Daar zijn wij het natuurlijk helemaal mee eens.

Wanneer ben je met schrijven begonnen?

Ik denk dat ik altijd al bezig was met schrijven. Toen ik volwassen werd was ik meer een visuele artiest. Ik had schetsboeken en schilderde veel. In de kantlijnen schreef ik dan wel gedichten of favoriete zinnen uit liedjes. Soms schreef ik zelfs korte verhalen, maar ik schreef nooit een compleet boek. Toen ik ouder werd begon ik meer te schrijven.

Wat motiveert je om te schrijven?

Deadlines. Ik vind ze soms moeilijk. Ook houd ik gewoon van schrijven. Als ik het niet doe ben ik ongelukkig. Ik heb dan het gevoel dat er iets mist. Dus wat mij motiveert is de voldoening van het creatief zijn. Het creatieve proces is erg geruststellend voor mij.

Schrijf je elke dag? Wat is je schrijfproces?

Ik schrijf elke dag, tenzij ik aan het reizen ben of dingen aan het doen ben met mijn zoons.

Hoe heb jij je schrijfvaardigheden ontwikkelt?

Ten eerste natuurlijk door te lezen. En ten tweede door gewoon te gaan schrijven. Ook heb ik boeken gelezen over hoe je moet schrijven en ben ik naar congressen hierover gegaan.

Als je begint met het schrijven van een boek, weet je dan al hoe het verhaal gaat verlopen?

Dat is bij elk boek anders. Soms werkt het heel goed om een plan te hebben, maar soms raak ik er door in de war. Het gaat er vooral om wat goed voelt.

Heb je een boek dat voor jou een voorbeeld was?

Ja, meerdere. De eerste die nu bij mij opkomen zijn De Gave van Katsa van Kristin Cashore en Feed van M.T. Anderson.

Hoe zou je het verhaal van Riders aan een vriend vertellen?

Het is een variatie op de vier ruiters van de Apocalyps. Alleen vertegenwoordigen ze in dit verhaal niet de duisternis, maar het licht. Het is een echt avontuur.

Wat was je inspiratie voor Riders?

Als eerste begon Gideons stem gewoon in mijn hoofd rond te spoken en het stopte niet. Daarnaast was ik geïnteresseerd in het schrijven van een anti-helden verhaal, waarbij ze slechte dingen doen voor de juiste redenen. In de bijbel zijn de vier ruiters agenten van God, maar ze brengen alleen slechte dingen, zoals oorlog. Ik vond dat altijd nogal verwarrend. Hoe is dat mogelijk? En daarnaast wilde ik gewoon de volgende vraag onderzoeken: waarom doen mensen slechte dingen voor de juiste redenen?

Bron: Unieboek Spectrum

Wat was je inspiratie voor Een wereld zonder hemel?

Dit verhaal kwam in een erg visuele vorm. Ik ben altijd al erg visueel geweest, ik was hiervoor namelijk een schilder. Ik zag gewoon de elektrische stormen die de wereld bedolven voor me. Ik zag de karakters voor me en ik kreeg erg sterke beelden van hen te zien. Toen dacht ik: ik wil iets schrijven over alle tegenpolen die met elkaar botsen, zoals vrouw-man en binnen-buiten! Daarnaast wilde ik iets schrijven over karakters met extra zintuigelijke gaven. Dus ik heb alles met elkaar gemixt. Het was erg leuk om dit boek te schrijven!

Hoe kreeg je inspiratie voor de karakters uit Een wereld zonder hemel?

Ik denk dat ik de karakters niet echt creëer, maar ze meer ontdek. Het is soms gewoon een kwestie van schrijven voordat het kwartje bij mij valt. Dan pas ontdek ik wie ze zijn. Ik weet dat ik ze gevonden heb als ik hun stem hoor. Maar ik vraag me vooral af: Wat heb jij het meeste nodig in je leven?

Voor Een wereld zonder hemel begint dat bij Aria doordat ze uit de afgesloten wereld wordt geschopt en het eindigt met haar die op een gebouwd huis zit. Het gaat er dus om dat ze een thuis vindt. Wat betekent een thuis eigenlijk? Is dat een plaats? Is het een relatie? Is het een gevoel van thuishoren in een wereld? Is het een doel? En voor haar is het eigenlijk alles.

Bij Peregrine ging het eigenlijk om het leiderschap. Hij kreeg de rol van leider opgedrongen, dit wilde hij eigenlijk helemaal niet. Maar hij deed het toch. Hoe kwam dit over? Hoe heeft hem dit getest? Hoe heeft hij eronder geleden? En wilde hij leider blijven? En dat wilde hij niet.

Bij Gideon ging het erom of hij zichzelf kon vergeven voor het verlies van zijn vader. Hoe kan je iets loslaten wat je eigenlijk niet los kan laten?

Bron: Boekerij

Welke onverwachte voordelen heb je ervaren door het schrijven?

Hier in Nederland zijn. Hoe cool is dat?! Ik houd van reizen en het ontmoeten van nieuwe mensen. Ik mocht door heel Amerika reizen om mijn boek te promoten. Ik ben ook in de Filipijnen geweest en nu ben ik hier. Ik vind het daarnaast geweldig dat mensen zich met mijn boeken verbonden voelen.

Wat deed het succes van de boeken met je?

Mijn vrienden en familie namen me eindelijk serieus. Eerst wilden ze er niks van weten, pas nadat mijn boeken door iedereen gekocht werden, wilden ze die ook lezen. En ik had zo iets van “oh nu interesseert het je dus wel?”. Daarnaas heb ik gewoon de beste baan van de wereld! Ik kan de hele dag in mijn pyjama rondlopen en ik mag verhalen creëren. 

Wat is jouw favoriete boek?

Dit verandert bij mij elke keer. Maar ik ben wel geobsedeerd geraakt door boeken. Mijn favoriete boek aller tijden is waarschijnlijk een boek van Jane Austen. Ik lees er elk jaar eentje. Mijn favoriet is denk ik Persuasion. Maar mijn nieuwste obsessie op dit moment is All the light we can not see van Anthony Doerr. Dit is een literair boek voor volwassenen. Ik heb het als een e-boek, een audioboek en als hardcopy. Ik moet dat boek elke week lezen. Het is echt heel raar, maar iets aan het boek trekt me aldoor terug. Ik ben er gewoonweg door gefascineerd.

Wat zijn je favoriete films en tv-series?

Ik houd van heel veel films. Ik heb de Bourne Identity-films echt heel erg vaak gezien. Mijn favoriete tv-serie is op dit moment Vikings. Het is zo gestileerd en visueel. De hele show is blauw. En de artiest in mij houd ervan hou visueel compleet het is. Ook is het verhaal erg aangrijpend. Daarnaast ben ik natuurlijk groot fan van alle Jane Austen films vooral alle BBC series.

Wat ben je nu aan het schrijven?

Ik ben bezig met een historische fictie in het Young Adult genre. Hoe ouder ik word, hoe feministischer ik word. Ik ben er best wel pissig over hoe vrouwen in de geschiedenis worden neergezet. Vrouwen komen namelijk bijna niet voor in de geschiedenis. En op een dag kwam ik een jonge vrouw tegen die eigenlijk een mysterie is. Ik ga haar verhaal schrijven en dit wordt een stand-alone.

Wil je nu meer historische en vrouwelijke boeken schrijven?

Waarschijnlijk wel. Ik heb vele ideeën. De reden dat ik nu aan het historische boek ben begonnen is dat ik me afvraag waarom we niks van deze vrouw weten? Het is dus erg opzettelijk en ik weet niet of dat altijd zo zal blijven.

Had je eigenlijk een ander einde gewild voor Riders en Een wereld zonder hemel?

Ik ben erg blij met de eindes. Maar ik denk nu vooral aan het einde van mijn historische boek. Het is een boek over een vrouw die niet erkend wordt, maar die wel haar leven waagde voor een goed doel. En nu denk ik van: ja als ze een ‘happy end’ krijgt dan doet dat misschien geen recht aan het verhaal. De realiteit was namelijk niet zo mooi.

Wil je in het historische boek realistisch blijven of het allemaal iets mooier maken dan het is?

Ik wil dat het verhaal realistisch en effectief is. Ik wil het verhaal dus niet totaal goed laten eindigen.

Blijf je voor altijd in het Young Adult genre?

Ik heb geleerd om niet te voorspellen wat ik ga doen. Ik houd ervan om nieuwe wegen in te gaan, maar ik houd ook van YA. En ik zie mezelf dat niet opgeven, maar ik zie mezelf wel ook andere dingen doen. Ik weet het pas als ik aan het schrijven ben.

Is er iets dat je met je Nederlandse fans wil delen?

Ik ben erg dankbaar dat ze genoten hebben van de boeken en ik hoop dat ik ze kan blijven voorzien van geweldige leeservaringen!

Lees ook: Interview David Arnold

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • 10 interviews van Chicklit.nl die je wilt lezen

  • In gesprek met Myrthe van der Meer

  • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

  • In gesprek met Mel Wallis de Vries

  • Joss Stirling over Soulmates

Zoek in artikelen