Interview Lord of the Rings acteur: John Rhys-Davies

De naam John Rhys-Davies zegt je misschien in eerste instantie niks, maar waarschijnlijk ken je deze acteur wel! Hij speelt namelijk de rol van Gimli in de Lord of the Rings en tevens vertolkt hij de rol van Sallah in Indiana Jones en ken je hem als fantasie fan misschien wel als King Elessedil​ in The Shannara Chronicles. John Rhys-Davies is op 5 mei 1944 geboren in Wales. Wij hadden de eer om deze fantastische acteur te mogen interviewen. We blikken met hem terug op zijn tijd in Indiana Jones en uiteraard vragen we hem ook het hemd van het lijf over de Lord of the Rings.

John Rhys-Davies als Sallah in Indiana Jones

Bent u al eens vaker in Amsterdam geweest?

Ik heb Amsterdam meerdere keren bezocht. Jullie geschiedenis is schitterend en de Nederlanders zijn geweldig! Jullie hebben de wereld verkend en overal kolonies zitten. Jullie hebben ook de meest wonderlijke dingen gemaakt. Zo heb ik thuis een Nederlandse ladekast uit 1740 staan die gemaakt is van elk soort exotisch hout die er te vinden is. Jullie cultuur is werelds, wie zou het niet leuk vinden om naar deze stad terug te keren?

Als je een conventie bezoekt zoals Amsterdam Comic Con, loop je dan zelf ook rond op de conventie en wat vind je van de cosplayers?

Elk kind leeft in zijn eigen verbeelding. Elk kind droomt er wel van om Batman, Superman of een andere mythische held te zijn. En als we ouder worden, dan begint de realiteit op ons neer te dalen waardoor we denken dat we geen helden meer kunnen zijn. Het feit dat ik nog steeds Captain Jack Sparrow zou willen zijn, zorgt ervoor dat de mensen in mijn kleine stadje denken dat ik een freak ben. Maar het bijzondere aan deze fan conventies is, dat al deze zogenaamde freaks bij elkaar komen en zich realiseren dat de wereld vol zit met freaks die erover fantaseren hoe het is als je je favoriete karakter zou kunnen zijn. Het begon met een handjevol mensen in een kleine gemeenschap die dachten dat je plezier kon beleven met cosplayen. Nu is cosplay een centraal onderdeel geworden van onze cultuur. Het brengt mensen bij elkaar op een prachtige manier. Er zijn al genoeg verschillen tussen alle landen in de wereld. Het is goed om onszelf eraan te herinneren dat we ook heel veel overeenkomsten hebben. Het cosplayen, de liefde voor films, dat zijn dingen die ons samenbrengen en we moeten in gedachten houden dat we meer met elkaar gemeen hebben, dan dat we met elkaar verschillen.

U heeft in uw carrière al veel rollen gespeeld.  Welk karakter dat u hebt gespeeld vind u het leukst?

Mijn favoriete karakter is altijd de volgende die ik ga spelen, welke dat dan ook is. Vaak creëren acteurs de karakters uit liefde. Je vind iets karakteristieks in het karakter waardoor je denkt: “O, dat is leuk! Ik kan daar en daar iets mee doen.” Het is eigenlijk weer een beetje alsof je teruggaat naar je kindertijd en mag doen alsof je iemand anders bent. Na een tijdje worden veel van die karakters makkelijk om te spelen, maar soms heb je een karakter waarvan je denkt: “ik heb geen idee wie die persoon is.” Soms kan dat heel spannend zijn. Ik had nooit in mijn hele leven gedacht dat ik een dwerg zou spelen! Zeker niet in een verfilming van Tolkien. Maar je kan ook een karakter creëren uit woede voor het personage. Zo heb ik ooit in een Brits programma gespeeld. Ik speelde een slechterik. Hij was een moordenaar en alles wat ik zelf veracht. Ik heb een briljant karakter van hem gemaakt waarin ik liet zien wie hij echt was, namelijk een verschrikkelijk persoon.

John Rhys-Davies als Gimli in Lord of the Rings

Is het waar dat u bijna de rol van Gimli niet had aangenomen?

Ja dat klopt. Dat komt omdat ik niet had verwacht dat het mogelijk was om de boeken van de Lord of the Rings te verfilmen. Ik had zeker niet verwacht dat een relatief kleine regisseur uit Nieuw-Zeeland die 4 à 5 goede, maar kleine films had gemaakt, zoiets groots als de Lord of the Rings zou kunnen verfilmen. En ik zag er ook tegenop om 3 jaar prothetische make-up te moeten dragen. Acteurs proberen juist herkenbaar te worden. Waarom zou je jezelf dan onherkenbaar willen maken door drie jaar lang protheses te dragen? Daarom zei ik dat ik het niet wilde doen. Maar twee dingen hebben mij tegen gehouden. De eerste was mijn toenmalige agent, die nu mijn manager is, die tegen me zei: “John, als je deze rol niet aanneemt dan kan ik je niet langer vertegenwoordigen.” En de tweede die me tegenhield was mijn oudste zoon, die een groot Lord of the Rings fan is. Hij zei tegen me: “Pap, als je deze rol niet aanneemt dan ben je echt gek.” Dus ik vroeg: “Waarom zou ik gek zijn om deze rol niet aan te nemen? Waarop mijn zoon antwoordde: “Denk er eens over na. In elke boekenwinkel, waar ook ter wereld, is er zeker een halve meter van de winkel gewijd aan Tolkien. Hierop realiseerde ik me dat hij gelijk had. Er is een ontzettend grote fanbase van Tolkien. Maar nog steeds verwachtte ik niet dat het gedaan kon worden. Als je 18 maanden lang alleen maar zou gaan filmen, en er zou ook maar iets mis gaan, dan raak je achter op schema en kan het nooit meer goedkomen. Maar ik onderschatte het genie dat Peter Jackson is. Hij heeft in Nieuw Zeeland speciaal voor deze film zijn eigen filmindustrie gecreëerd. De afdelingen die hij had opgezet waren zeker zo goed als, zo niet beter, dan elke grote filmhoofdstad ter wereld. En toen ik me dat realiseerde, heb ik me snel bedacht en de rol van Gimli aangenomen.

John Rhys-Davies als King Elessedil​ in The Shannara Chronicles

Als u een andere rol dan Gimli zou kunnen spelen in de Lord of the Rings, welke rol zou u dan graag willen spelen?

Dit is een vraag die niemand ooit eerder aan mij gesteld heeft! Weet je, soms zijn er rollen die je misschien wel zou willen spelen, maar waarvoor je nooit gecast zou worden omdat je er niet de juiste persoon voor bent. Ik moet zeggen dat ik heel blij ben met Gimli. Hij is een geweldig karakter, zowel in het boek, als in het script en ik ben erg blij met de dingen die ik zelf aan zijn karakter heb kunnen toevoegen om hem echt tot leven te brengen. Je kan misschien wel begrijpen dat het vrij lastig is om hem echt tot leven te brengen vanwege de protheses op mijn gezicht. Mijn gezicht werd hierdoor namelijk erg groot en daarnaast was het heel moeilijk om mijn gezicht te bewegen. Om ook maar enige emotie in mijn gezicht te krijgen, moest ik elke beweging overdrijven. Het kostte me dus veel moeite om het karakter tot leven te brengen onder al die lagen siliconen.

Klopt het dat u ook allergisch was voor de protheses?

Nee, het was geen kwestie van allergie, want ze gebruikten juist hypoallergeen materiaal. Echter was dit materiaal niet geschikt om dag in dag uit aangebracht en eraf gehaald te worden. Het materiaal hecht zich namelijk aan de huid. Dus elke keer dat het eraf gehaald wordt, neemt het een klein stukje van de huid mee. De huid onder de ogen is zo ongeveer de dunste huid op je hele lichaam. Omdat het materiaal dag in, dag uit van mijn huid werd afgehaald, nam het elke keer een stukje van de huid onder mijn ogen mee, totdat er helemaal geen huid meer over was! Rondom mijn beiden ogen was het helemaal rood geworden en was het nat van lymfevocht. Ik zag er vreselijk uit!

U speelde niet alleen in de Lord of the Rings, maar ook in een andere grote franchise namelijk in Indiana Jones. Hoe kijkt u terug op de tijd in Indiana Jones?

De eerste Indiana Jones film was echt een avontuur omdat we niet wisten of het wel of niet een succes zou worden. Maar Spielberg is echt een creatief genie. Daarnaast hadden we tijdens de eerste film een enorme creatieve vrijheid. Sallah, het karakter dat ik speel in de Indiana Jones films, was te zien in de eerste en de derde film. Tegen de tijd dat we de derde film gingen opnemen had ik het gevoel dat mijn karakter meer naar de achtergrond verschoven was, omdat we tijdens deze film in de aanwezigheid waren van maar liefst twee grote filmsterren. Zowel Sean Connery (James Bond) als Harrison Ford waren geweldig in deze film. Het was een genoegen om deel te mogen uitmaken van Indiana Jones.

Lees ook: Interview Victor Dixen

Nieuwste artikelen

  • De geest in het plafond - Emily Jackman

  • Een schot in de roos - Iris Visser

  • Valentijn Kraai en meneer Dood – Jenny Spangler

  • Ooievaarsblues - Bart Chabot

  • Gezinsverpakking - De Chabotten

Gerelateerde artikelen

  • De top 10 beste boekverfilmingen

  • 18 x de leukste filmseries

  • Lord of the Rings cast toen en nu

  • Top 16 beste boekverfilmingen

  • 10 boekgrappen die je hardop laten lachen

Zoek in artikelen