Spoetnik

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Op zijn tweeëndertigste verhuist Joris van de Werff, een Amsterdamse docent maatschappijleer voor werk en wonen naar de Spoetnikstraat in het Brabantse Helmond-Noord. Daar stuit hij op weerzin en argwaan, want als Helmonders ergens een nog grotere hekel aan hebben dan aan Eindhovenaren, dan is het wel aan Amsterdammers. Als hij ook nog eens in zijn derde week in zijn eentje de straatprijs van de Postcode Loterij wint – de straat had jaren geleden afgesproken niet mee te doen om scheve gezichten te voorkomen – gaat het van kwaad tot erger en wordt het halflauwe bad waarin hij terechtkwam steeds kouder.


    Spoetnik is een roman over eenzaamheid en over groepsgedrag. Over nieuwe mensen in een omgeving die met vreemdelingen weinig op heeft. Een tragikomisch verhaal dat zich afspeelt in een tijd waarin de Gewone Man niet bang is zijn grote keel op te zetten en zich verzet tegen het juk van de grote steden en de hoge heertjes.

Onze recensie

  • onze waardering

    Een paar minpunten aan Spoetnik zijn, ten eerste dat het verhaal op een geven moment wel erg negatief en zelfs depressief is. De eenzaamheid van Joris spat van de bladzijden. Het sfeertje is niet echt hoopvol, iets waar je dus wel van moet houden in een verhaal. Ten tweede het groepsgedrag en sommige personages uit de straat die je af en toe op de zenuwen werken, de één zal hier tijdens het lezen beter tegen kunnen dan de ander, het is waarschijnlijk een kwestie van smaak.

    Lees verder

Gerelateerde artikelen

  • That '70s show spin-off 'That '90s show' in de maak door Netflix met gedeelte originele cast

  • Stille stem

  • Fate: The Winx Saga seizoen 2: wat kunnen we ervan verwachten?

Zoek in artikelen