• onze waardering

Recensie: De verborgen Universiteit, De stad van de alchemist RECENSIE

Fans van de serie ‘De verborgen Universiteit’ kunnen opgelucht ademhalen. Na maanden (of inmiddels misschien wel een jaar) wachten is het eindelijk zover: Het langverwachte derde deel van deze populaire trilogie is eindelijk uit! De Nederlandse schrijfster Natalie Koch bracht onlangs het laatste boek uit van deze serie: De verborgen Universiteit, De stad van de alchemist.

 

Toen het eerste deel in 2012 verscheen, maakten we kennis met Alexa Westerhof, die voor een tijdje naar Londen gaat, om daar aan de universiteit te studeren met een wel heel bijzondere naam: Untraceable University. Dat het een bijzondere plek is, ontdekt ze al snel als er ongelukken gebeuren waarbij magie gebruikt wordt. Zo komt ze in contact met haar overleden vader die over magische krachten beschikte. In de zoektocht naar het verleden van haar vader, wordt de magie steeds grimmiger. Dit krijgt een vervolg in deel 2, waarin Alexa op onderzoek gaat naar hoe haar vader precies is overleden. Daar ontdekt ze dat verwoestende muziek een belangrijke rol speelt in combinatie met magie en moet er daardoor alles aan doen om zelf geen slachtoffer te worden. Op het keerpunt stopt deel 2, waar Natalie Koch veel fans in verwarring achterlaat. 

 

In deel 3, De stad van de alchemist, gaat Alexa op zoek naar geschriften uit de zeventiende eeuw. Centraal staat de Theorie van Morgenstern, een theorie die de discussie opwerpt over of magie mag worden opgedrongen aan de buitenwereld als dat voor de mensen beter is. Dat ze in die zoektocht veel concurrentie en ook vijanden heeft, blijkt al snel. Net als in het begin van haar studie-exchange aan de Untreceable University, gebeuren er nu ook weer raadselachtige moorden. Lost Alexa het mysterie op tijd op?

 

Wat mij betreft ben je geen echte fantasyfan als je deze trilogie niet hebt gelezen. We kennen hier in Nederland veel goede schrijvers/schrijfsters, maar af en toe steekt er één met kop en schouders bovenuit. Zo ook Natalie Koch. Haar schrijfstijl is zo vloeiend en prettig om te lezen, dat je niet doorhebt dat je een boek aan het lezen bent van bijna 700 pagina’s waar (gelukkig) geen eind aan lijkt te komen. Ze beschrijft de reeks aan bijzondere en soms weerzinwekkende gebeurtenissen tot in detail, alsof je zelf de muziek kunt horen en de scene zich voor je ogen ziet afspelen. Het unieke van dit verhaal vind ik dat het onderwerp zo bijzonder is, er is weinig tot niet over geschreven. Natuurlijk zie je ook wel gelijkenissen met andere fantasyverhalen waarin magie voorkomt, maar toch weet Koch je keer op keer weer te verbazen. Het verhaal is absoluut niet voorspelbaar of saai te noemen, maar een echte pageturner. En dat is maar goed ook, want met zo’n dik boek ben je wel even zoet!

 

Helaas is dit het einde van de trilogie, want als het aan mij ligt had Natalie Koch er minstens nog drie bij mogen schrijven, wat een geweldige reeks. Daarom 5+ hartjes!

De verborgen universiteit 3 - De stad van de alchemist

  • Auteur:

    Natalie Koch
  • Verschenen:

    9 februari 2016
  • Uitgave:

    ISBN 9789021457673
    Uitgever Querido
    664 pagina's
  • Ondertitel:

    De stad van de alchemist
  • Uitgever:

    Querido
  • Genre:

    Fantasy & SciFi
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    In De stad van de alchemist gaat Alexa Westerhof op zoek naar de geschriften van de zeventiende-eeuwse magus Morgenstern. Kan zijn muziek de wereld vernietigen of juist verbeteren? En mag je magie opdringen aan de wereld als die daar beter van wordt? Welk spel spelen Jeremy Crowley en Augustus Fenrick? Samen met haar grootvader en vrienden duikt Alexa in de geschiedenis van geheime Londense genootschappen om een antwoord te vinden op alle vragen en te voorkomen dat Morgensterns theorieën in verkeerde handen vallen. Raadselachtige sterfgevallen zorgen voor onrust in Londen en als er rellen uitbreken, lijken de dagen van de stad geteld. Intussen moet Artemus Jones zich verantwoorden voor zijn betrokkenheid bij de gebeurtenissen van twintig jaar geleden en zwerft er een dakloze rond die meer te verbergen heeft dan zijn identiteit.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De geest in het plafond - Emily Jackman

  • Een schot in de roos - Iris Visser

  • Valentijn Kraai en meneer Dood – Jenny Spangler

  • Ooievaarsblues - Bart Chabot

  • Gezinsverpakking - De Chabotten

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De Schone Slaapster

  • Recensie: La Casa de Papel - seizoen 5A

  • Recensie: De beer naar Wammerswald

Zoek in artikelen