• onze waardering

Recensie: Indisch koken RECENSIE

Van Nasi Goreng en Soto Ayam tot Saté en Atjar, traditionele Indische gerechten zijn al jaren niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. In Indisch Koken, onderdeel van de Happiness serie, word je meegenomen naar het ontstaan van deze heerlijke maaltijden. De recepten in het tweehonderdveertig pagina tellende boek zijn een versmelting van Indonesische en Hollandse invloeden met een vernieuwde twist. Soepen, gerechten met vlees, kip of vis, groenten en eiergerechten, maar ook broodjes, drankjes en zoetigheden. Na het bestuderen van Indisch Koken, heb je genoeg kennis om een complete Indische Rijsttafel te serveren. Selamat Makan!  

Smaakmakers en verse kruiden  spelen een cruciale rol in de Indische keuken, ze vormen de basis van de heerlijk geurende boemboes. Op een van de eerste pagina’s van het boek staat een korte uitleg over de belangrijkste smaakmakers uit de Indische Keuken. Deze uitleg had wel iets uitgebreider gemogen, zeker voor mensen die nog weinig tot geen kennis hebben van de Indische keuken. Naast het beschrijven van de smaak, wil je als kok natuurlijk ook iets weten over de structuur, de geur en de bereiding!

Na deze korte introductie volgen elf hoofdstukken met tientallen verschillende gerechten. Voor de recepten in Indisch Koken wordt er gebruik gemaakt van ingrediënten die over het algemeen allemaal bij een supermarkt te verkrijgen zijn, je hoeft hiervoor dus niet uit te wijken naar een Toko of speciaalzaak. Alle gerechten worden stap voor stap beschreven en verduidelijkt met mooie kleurrijke foto’s. Hier en daar mis ik wel een aantal kooktechnieken. Zo wordt er bijvoorbeeld bij de Gadogado niet aangegeven hoelang groentes moeten worden gekookt en mis ik bij de Firkandel Pan een advies over de grootte van het bakblik. Dit is jammer, want zeker voor beginners is het handig om deze informatie te hebben. Natuurlijk hebben we altijd Google nog om ons te helpen, maar het fijne aan een kookboek is juist dat alle informatie gebundeld is.

Recepten:

Met een Indische oma, heb ik zelf al enige kennis van de Indische keuken, daarom was ik ook erg benieuwd naar de recepten uit het boek. Ik vond het leuk om te zien dat er een nieuwe twist aan de traditionele recepten is  gegeven. Zo had ik Gadogado nog nooit gegeten met bimi en sojabonen! Maar het is zeker een aanrader. Ook de manier waarop het bord is opgemaakt vind ik erg leuk bedacht. Let er bij dit gerecht wel op, dat alle groenten een andere kooktijd nodig hebben. Te ver doorgekookte groenten zijn zeker bij dit gerecht niet heel smakelijk. Ze mogen juist nog een beetje knapperig zijn. Voor dit gerecht adviseren ze om er honderd ml pindasaus bij te maken, maar dit is veel te weinig voor de hoeveelheid groenten. Jammer, want verder is het een heerlijk gerecht!

 

Bij de Gadogado heb ik de Frikadel Pan gemaakt, dit is een Indisch gehaktbrood. Je kunt het ook eten als tussendoortje. Het recept is heel makkelijk te maken, je stopt alle ingrediënten in de keukenmachine en laat het malen tot een grof gehakt. Hierna schep je het gehaktmengsel in een met bakpapier en spek bedekt cakeblik en zet je het geheeld zo’n zestig minuten in de oven. Let er wel op, dat je er niet teveel zout aan toevoegt, want het spek geeft al een zoute smaak.

 

Indisch Koken is zeker een handig boek, voor mensen die opzoek zijn naar een recept met een makkelijke bereiding. Echter, als je opzoek bent naar de échte Indische Keuken en al enige basiskennis hebt zou ik dit boek persoonlijk niet aanschaffen. Er zijn namelijk wel betere kookboeken geschreven over dit stuk culinaire erfgoed. 

 

Homemade happiness 4 - Indisch koken

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De nieuwe titel in de succesvolle Happiness-serie neemt je mee naar een uniek stuk culinair erfgoed: de Indische keuken. De Indische keuken, met zijn weldoordachte composities van smaken, geuren en kleuren. De gerechten zijn een versmelting van Indonesische en Hollandse invloeden en veelal gebaseerd op familierecepten die van generatie op generatie zijn overgegaan.

    Dit opnieuw zeer complete en sfeervolle kookboek neemt je bij de hand om thuis de meest fantastische Indische en Indonesische gerechten op tafel te zetten. Zo'n beetje alleskomt aan bod: soepen, gerechten met vlees, kip of vis, groenten en eiergerechten, bijgerechten, boem boes en andere smaakmakers, maar ook broodjes, drankjes en zoetigheden.
    Zoals gebruikelijk in deze serie zijn het niet zelden ietwat eigenwijze gerechten met een twist, maar altijd heel goed doenbaar. Alle ingrediënten voor een perfecte oosterse maaltijd zijn hiermee ruimschoots verkrijgbaar. Wat je zelfmoet inbrengen, is de liefde voor het koken en de hartverwarmende Indische gastvrijheid. En onthoud: als er niets over is, dan was er niet genoeg! Selamat makan!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Outlander heeft haar Lord John Grey gecast en fans zijn niet blij

  • Kerstverhalen - Vi Keeland & Penelope Ward

  • Schaduw van de nacht - Tess Gerritsen

Zoek in artikelen