• onze waardering

Recensie: Het grote chocoplot RECENSIE

'Het grote chocoplot' is een vlot geschreven verhaal voor kinderen van gemiddeld een jaar of acht (hoewel ook tienjarigen het boek nog met veel plezier lezen!). 

'Het grote chocoplot' begint als Minke met haar ouders naar De 7 Uur Show zit te kijken en professor Fijnvandraat, chocoladedeskundige van de Universiteit van Huichelheim, fijntjes aankondigt dat over enkele dagen de grote chocopocalyps zal plaatsvinden ... Hij noemt het een 'CCC, een cataclysmische cacao catastrofe'. Het betekent een grote ramp, want alles wat chocola is zal dan degenereren en dus verdwijnen!

Zeker voor Minke, haar familie en iedereen die in Brokkelen-aan-de-Kust woont is dat verschrikkelijk, want alles in het stadje drijft -figuurlijk- op chocola. Het is het chocolademiddelpunt van Nederland, van Europa, van de wereld. Met chocoladefabrieken, chocoladepakhuizen en luxe en minder luxe chocolaterieën. De mensen kunnen niet zonder chocola, letterlijk en figuurlijk niet.

Eigenlijk gelooft Minke het nieuws over de chocopocalyps niet. Eerst gaat ze alleen en daarna samen met haar oma op onderzoek uit. Zo ontdekt ze overal waar nog chocola is, want die is natuurlijk in no time uitverkocht in Brokkelen-aan-de-Kust met een chocopocalyps op komst, vreemde witte insecten. En die Gari, eigenaar van Chiquola, wat is dat eigenlijk een vreemde man? Is hij wel te vertrouwen? Maar volgens de minister president is er niets om je druk over te maken.

Het verhaal in 'Het grote chocoplot' wordt afgewisseld met fragmenten van de chocopocalyps-app. De app telt niet die niet alleen af naar de chocopocalyps, maar meldt ook het laatste nieuws.

Minke is een meisje waar veel kinderen zich ongetwijfeld in zullen herkennen. Ze denkt veel na en piekert wat af. De eeuwigdurende cyclus van Het Grote Piekeren noemt ze het ook wel: '... ze had zich er al een hele tijd druk om gemaakt en, omdat ze zich er druk om had gemaakt, was ze er nog niet aan begonnen. En omdat ze er nog niet aan begonnen was, had ze zicht er nóg drukker om gemaakt.'

Daar komt nog eens bij dat het gezin van Minke het niet breed heeft. Haar vader heeft zijn baan verloren, moeder werkt 's nachts in de supermarkt en oma woont in een caravan in de voortuin. 'Als Minke door haar wimpers keek - en even niet lette op het broodrooster dat bij elkaar gehouden werd door plakband, niet op de koelkast waarvan de deur werd dichtgehouden door een bruin geschroeid strijkijzer, en ook niet op de restjes ravioli in de pan op het aanrecht - was het leven mooi'. Niet veel geld, maar wel veel inventiviteit en heel veel liefde binnen het gezin Winkelman!

Een leuke verhaallijn naast het grote verhaal is dat Minke voor school een wetenschappelijk onderzoek moet doen. Ze komt er niet helemaal uit wat ze moet doen, maar de tijd dringt, want ze heeft over een paar dagen voor een goed cijfer voldoende likes op YouTube nodig. Oma heeft vroeger ook in de wetenschap gewerkt, ze heeft zelfs een boek gepubliceerd (maar wat haar titel en positie precies waren, dat wordt niet helemaal duidelijk, is ook niet belangrijk).

En oma maakt tussen neus en lippen een opmerking over het trekken van conclusies uit dingen die niét gebeuren, die Minke op het spoor van een experiment zet dat briljant is in zijn eenvoud. Want 'het draait in de wetenschap niet altijd om explosies en briljante slimmigheden'.

Minpuntje van 'Het grote chocoplot', maar dat is ook vooral een persoonlijke observatie, is de combinatie van fictieve plaatsen, zoals Paasei-eiland en Brokkelen-aan-de-Kust, en de overduidelijke setting in Nederland. Waarschijnlijk geldt dit ook voor de oorspronkelijke Engelse uitgave, waar de hoofdpersoon Jelly heet en woont in Chompton-on-the-Lyte.

Voor het boek was het echter niet storend en misschien zelfs wel beter geweest als de locaties in zijn geheel fictief waren geweest. De bewuste keuze van de vertaler om de Engelse woordgrapjes en –kronkels niet letterlijk te vertalen maar om te zetten naar een variant in het Nederlands is niet meer dan terecht.

Verder niets dan positiefs over 'Het grote chocoplot'! Het is vlot en prettig geschreven. Vermakelijk voor kinderen om te lezen en op het eind nog best spannend ook. Er staan heerlijke tongbrekers en semi-ingewikkelde teksten in het boek. Dat maakt het leuk om voor te lezen, of het boek te gebruiken voor bijvoorbeeld een voorleeswedstrijd op school.

 

Het grote chocoplot

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Jelly woont samen met haar familie in Chompton-on-de-Lyte, waar iedereen dól op chocolade is. Wanneer het einde der chocoladetijden wordt aangekondigd, kan Jelly haar oren niet geloven. Vastbesloten om het te onderzoeken, volgt Jelly samen met haar oma een spoor van aanwijzingen dat hen naar een deftige chocolaterie leidt. De eigenaar Garibaldi Chocolati is verdacht zelfvoldaan over zijn winkel, hoewel deze op het randje van een faillissement balanceert. Kunnen Jelly en haar oma chocola op tijd redden van de ondergang?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • Dit personage uit 'The Vampire Diaries' is ook te zien in 'Legacies'

  • Recensie: Hotel Bonbien

  • Shoptip: 5x de leukste bordspellen

Zoek in artikelen