• onze waardering

Recensie: Goed of Slecht RECENSIE

Als dochter van een seriemoordenares weet Milly niet hoe ze ooit haar plaats in de wereld moet vinden. Het pleeggezin dat haar opvangt, helpt daar weinig bij. Vooral dochter Phoebe haalt het bloed onder haar nagels uit. Goed en slecht voeren een continue strijd in haar ziel. Hoe kiest ze welke kant ze laat winnen?

Goed of slecht, een vraag waar het hoofdpersonage Milly mee worstelt, maar één die je, je als lezer niet zal stellen over de kwaliteit van het verhaal. Het is namelijk goed. Meer dan goed.

Al vanaf de eerste pagina geeft schrijfster Ali Land meteen een voorsmaakje van wat er van de rest van het boek te verwachten valt. Spanning. Niet de doorsnee whodunit spanning, evenmin de bloedstollende jacht van een rechercheur op de moordenaar. Die laatste zit immers al in de cel. Dit maakt dat de spanning van een ander vaatje moet worden getapt.

Met het zeer herkenbare en ijzersterke hoofdpersonage Milly zit dat dan ook helemaal goed. Haar innerlijke strijd wordt helder weergegeven en gaat als vanzelf over op de lezer. Hoewel ze in het clichébeeld van een pleeggezin wordt gedropt en er hier en daar wat 'Mean Girl' allures inkruipen, doet dat weinig af aan de goede opbouw van het verhaal. Lands keuze om voornamelijk vanuit de hedenbeleving van Milly te schrijven en dit slechts sporadisch te onderbreken met een flashback werkt uitstekend. Land hoeft daarbij nergens gebruik te maken van heel grafische beelden, integendeel. Haar suggestieve schrijfstijl biedt net voldoende informatie voor de lezer om af te leiden wat er is gebeurd, zonder dit expliciet te benoemen. Toch laat ze op het einde geen twijfel bestaan over hoe alle gebeurtenissen precies plaats hebben gevonden. Het slot van het boek is dan ook erg bevredigend, hetzij licht voorspelbaar.

Goed of slecht van Ali Land is een meeslepende thriller die de spanning vooral haalt uit de innerlijke beleving van het hoofdpersonage Milly. Dankzij diens authenticiteit leef je als lezer gemakkelijk mee waardoor je het boek aan een sneltreinvaart uitleest. Een intrigerend en geloofwaardig debuut van een schrijfster die hopelijk nog meer in haar vingers heeft zitten. Vier hartjes voor dit spannende boek.

Goed of slecht

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De vijftienjarige Milly is zwaar getraumatiseerd opgenomen in een pleeggezin. Een nieuwe identiteit moet alle sporen naar haar verleden wissen, want de moeder van Milly is een seriemoordenaar en wacht in de gevangenis op haar rechtszaak. Milly worstelt met een groot schuldgevoel: door haar hulp heeft de politie haar moeder kunnen aanhouden. Van haar pleeggezin krijgt ze weinig steun. Integendeel, Phoebe, de oudste dochter, haat Milly vanaf het eerste moment dat ze haar zag intens en probeert op alle mogelijke manieren Milly's leven zo ellendig mogelijk te maken. En daarmee maakt ze iets los bij Milly, een kant van zichzelf die ze liever niet wil kennen; ze is tenslotte de dochter van haar moeder, de seriemoordenaar.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Delicious hét zoetboek!

  • Recensie: Begin again

  • Recensie: Niemandsjongen

Zoek in artikelen