• onze waardering

Recensie: Salades RECENSIE

In het boek Salades van Katie en Giancarlo Caldesi vind je diverse recepten om salades klaar te maken met verschillende soorten vlees en vis of vegetarisch. In het begin van het boek vind je handige opmerkingen bij de recepten, zoals de verklaring van de symbolen die in het boek worden gebruikt. Maar ook opmerkingen over de maateenheid van de gebruikte eet- en theelepels, en tips over het instellen van de oven.

In de inleiding vind je dan weer uitleg over de verschillende soorten ingrediënten, texturen, snijtechnieken, manieren van opdienen, etc. Aan alles is gedacht. De recepten in het boek worden ondersteund door mooie foto's en bij elk recept vind je een korte inleiding waarin de auteurs meer over de ingrediënten of het recept vertellen.

Omdat ik moeilijk kon kiezen welke salade ik precies wou maken, en sommige salades er nogal licht uitzagen om na een lange werkdag op te dienen als avondmaal, besloot ik een combinatie te maken van twee of drie salades, gevolgd door een fris, zomers dessert.

Recept 1: Mexicaanse kipsalade

Omdat ik wel zin had in een mexicaanse salade, maar niet zo gek ben van rundvlees in een salade, besloot ik het rundvlees te vervangen door krokante zuidelijke kip uit een ander recept. Ook serveerde ik er guacamole en citroen crème fraîche uit weer een ander recept bij. En voegde ik er maïstortilla en een paar kleine aardappelblokjes aan toe om het recept meer te laten vullen en toch glutenvrij te kunnen houden.

Het bereiden van dit gerecht was vrij simpel. In mijn geval was het vooral mixen en matchen van verschillende recepten om zo de perfecte maaltijdsalade te vormen. Het boek is voor mij een goede leidraad om creatief aan de slag te gaan met salades en veel inspiratie uit te halen, maar de meeste recepten zijn eerder geschikt als lichte lunch in plaats van als avondmaal.

Dankzij de aanpassingen en toevoegingen uit de verschillende recepten was dit gerecht wel een enorm succes en zeker voor herhaling vatbaar. Op een warme zomerdag vermoed ik dat een simpelere salade wel voldoende zal zijn, dus ik denk dat dit boek vooral in de zomermaanden een echt succes zal zijn.

Recept 2: Frambozen en rode bessen met geklopte ricotta, lemon curd en gemberkruim

In dit recept was het vooral de foto die me overtuigde. Ik hoorde nooit eerder van lemon curd of gemberkruim maar bij het zien van de foto wist ik gewoon dat ik dit recept wou testen.

Zoals het recept al aangeeft is dit dessert enorm simpel en snel om te bereiden. Het was even zoeken in de supermarkt naar lemon curd en gemberkoekjes, maar deze bleken gewoon aanwezig te zijn! Enkel de rode bessen waren niet op voorraad omdat het seizoen nog niet begonnen is, dus deze verving ik door stukjes aardbei.

Dit heerlijk verfrissende dessert bleek apart van smaak te zijn, maar daardoor wel een echte aanrader. In mijn ogen is dit dessert een perfecte afsluiter voor een barbecue op een hete zomerdag!

De recepten geven veel inspiratie om aan de slag te gaan, maar zijn voor mij persoonlijk vaak te beperkt om als goede maaltijd te kunnen dienen - behalve op een warme zomerdag wanneer je minder honger hebt. Wel geven de recepten van Katie en Giancarlo Caldesi een mooi beeld van hoe bijzonder een salade kan zijn. Salades is een enorm interessant kookboek, maar voor mij een boek dat ik minder snel zal gebruiken buiten de zomermaanden.

Salades

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In dit inspirerende boek zijn salades uit alle windstreken en voor elk uur van de dag verzameld. Als volwaardig hoofdgerecht of voor erbij, met alleen groente of juist met vlees of vis, met granen, pasta of noedels: er is een salade voor ieder dieet en voor elke gelegenheid, zodat je nooit meer genoegen hoeft te nemen met een bord slappe ijsbergsla.

    Proef de heerlijkheden uit de mediterrane keuken met bijvoorbeeld Griekse salade van citroenkip met graan, feta en tzatziki, doe je tegoed aan Midden-Oosterse klassiekers als fattoush en taboulé en ontdek verrukkelijke salades uit het Verre Oosten zoals fruitsalade met Koreaanse gebraden eend en Indiase bloemensalade met tandoorizalm en garnalen.

    Katie en Giancarlo Caldesi hebben diverse kookboeken op hun naam staan. Ze zijn eigenaar van twee restaurants, één in Londen en één in Bray. Daarnaast hebben zij hun eigen kookschool, La Cucina Caldesi, waar ze al meer dan tien jaar les geven aan cursisten van elk niveau.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen