• onze waardering

Recensie: Ontregeld RECENSIE

The natural way of things. Dit is de oorspronkelijke titel van het Australische boek, wat in de Nederlandse boekhandels is te vinden als Ontregeld. De beide titels lijken bijna tegenstellingen van elkaar, maar zeggen beiden wel iets essentieels over het boek. Aan de ene kant gaat het boek over de manier waarop je terugkeert naar je oerwezen, wanneer je gedwongen wordt te overleven onder barre omstandigheden. Aan de andere kant raken de jonge vrouwen in dit boek ontregeld, doordat ze ruw worden weggerukt uit hun comfortabele en bekende omgeving.

Op een dag worden de jonge vrouwen Yolanda en Verla wakker en ontdekken ze dat ze samen met een aantal andere vrouwen gevangen worden gehouden in een vervallen gebouw midden in de woestijn. Op enkelen na herkennen ze elkaar niet en worden onder barre omstandigheden gedwongen om met elkaar te leven. De meisjes worden gedwongen tot het verrichten van zware arbeid en worstelen met de vraag waarom ze hier zijn. Dan blijkt dat ze één ding gemeen hebben; ieder van hen is het slachtoffer geweest van een seksschandaal met een machtige man.  De jonge vrouwen hopen op redding, maar als het voedsel langzaam op begint te raken, wordt duidelijk dat niemand hen zal komen redden en dat ze op zichzelf – en op elkaar - zijn aangewezen.

Het is geen wonder dat auteur Charlotte Wood vele prijzen heeft gewonnen met dit boek. Ontregeld speelt zich af in de afgelegen gebieden van Australië en geeft een uniek tintje aan het verhaal. De dieren die er rondlopen, zoals kangoeroes en een bepaald soort spinnen. Maar ook de air van verlatenheid die het boek uitademt. De verlaten 'outback' van Australië, een afgelegen plaats met een groot hek eromheen waar stroom op staat. Een plaats waar geen ontsnapping uit mogelijk is en waar je op jezelf en je directe medemens aangewezen bent om te overleven. En dit is ook één van de grote onderwerpen waar het verhaal omdraait. De moed, maar ook de wanhoop. En vooral de bijzondere band tussen twee mensen, die samen terecht komen in een benarde en uitzichtloze situaties.

De hoofdpersonages zijn twee uiterst verschillende jonge vrouwen, die elkaar vaag kennen uit een vorig leven. Verla is duidelijk een meer meisjesachtig type, die op het eerste gezicht heel teerhartig overkomt. Yolanda lijkt meer een ruwe bolster, blanke pit met haar onvermoeide overlevingsdrang. Waar de meeste meisjes langzaam wegteren, weet zij de onmogelijke situatie het hoofd te bieden en te blijven vechten voor haar eigen leven. Een bijna onbegrijpelijke band tussen deze twee ontstaat en onder bizarre omstandigheden weten ze elkaar staande te houden in hun gevecht om te overleven. De ene met dromen en hallucinaties en de ander juist met het zoeken naar eten en een onvermoeibaar gevecht met hun aanvallers. Wood omschrijft deze karakters op zo'n manier dat je, ongeacht wat voor type persoon jezelf bent, je met beide jonge vrouwen kunt identificeren.

Ontregeld wordt neer gezet als een roman, maar bevat vele thriller en horrorelementen. Door de soms gruwelijke details is het geen boek voor tere zieltjes. Het leert ons vooral hoe een mens kan veranderen en zich kan aanpassen aan een verschrikkelijke omgevingen. De één verschrompeld en de ander krijgt onbeschrijflijk veel vechtlust. Het verhaal is actueel, ontvoeringen vinden regelmatig plaats, en dit maakt dat het boek ook schokkend is. Het is zomaar iets, wat in het echt ook zou kunnen gebeuren. Ontregeld roept daarbij ook vragen op, die niet altijd worden beantwoord. Waarom zijn de meisjes ontvoert en waar gaan ze uiteindelijk naartoe. Wel verklapt Wood gevoelsmatig veel. Je kunt als lezer feilloos aanvoelen welke situaties niet helemaal pluis zijn...

Concluderend is Ontregeld een schokkend, actueel en indrukwekkend verhaal, dat geen enkele lezer onberoerd zal laten. Het zet de lezer aan het denken: wat zou ik doen wanneer ik in zo'n situatie terecht zou komen? Daarbij zijn, ondanks de harde en gruwelijke situatie, de gedachten en gedragingen van de meisjes vaak breekbaar en mooi.

Ontregeld

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Als Yolanda en Verla ontwaken uit een roes, ontdekken ze dat ze samen met een aantal andere vrouwen gevangen worden gehouden in een vervallen gebouw midden in de woestijn. Ze kennen elkaar niet en hebben geen idee waar ze zijn en waarom. Terwijl ze dwangarbeid verrichten onder een brandende zon komen ze erachter wat ze gemeen hebben: ieder van hen is het slachtoffer geweest van een seksschandaal met een machtige man. De vrouwen hopen op redding maar als het voedsel langzaam op begint te raken, wordt duidelijk dat niemand hen zal komen redden en dat ze op zichzelf – en op elkaar - zijn aangewezen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Rudolph’s cupcakes compleet

  • Hoooked on knitting

  • Bonnenboek voor vrouwen

Zoek in artikelen