• onze waardering

Recensie: Verslaafd RECENSIE

Een aantal welgestelde jongeren uit Stockholm komt op mysterieuze wijze om tijdens midzomernacht. Op het eerste zicht denkt de politie aan een collectieve zelfmoord, maar al snel blijkt hun enige aanwijzing te bestaan uit kleine, roze pillen met de afbeelding van Bambi. Zack Herry en zijn partner Deniz maken deel uit van de eenheid die de zaak onderzoekt en voor Zack voert dat naar een wereld die hij zelf beter kent dan hij wil toegeven: het drugscircuit in de Zweedse hoofdstad.

In vrij korte hoofdstukken wordt de lezer het onderzoek ingesleurd. Tegelijkertijd worden er een aantal nevenpersonages geïntroduceerd die hun opwachting in een van de eerdere delen al maakten. Omdat Kallentoft en Lutteman zich tot de essentie beperken en op een redelijk heldere manier inkijk geven in de achtergrond van de personages, zijn de onderlinge verbanden snel duidelijk en voelt de lezer dat er iets niet helemaal in de haak is. Hoewel het onderzoek voor geen meter loopt, bouwt de spanning in het boek zich toch knap op. Dat komt omdat de lezer gaat meedenken en vooral hoofdpersonage Zack Herry af en toe een klap wil verkopen.

Het boek heeft geen strak plot en door de korte perspectiefwisselingen voelt het een beetje rommelig, maar dat is de zaak waaraan gewerkt wordt ook en het leven van het hoofdpersonage is helemaal een boeltje. Met een dealende beste vriend en een liefdesleven dat door zijn eigen toedoen balanceert op het randje van onstabiliteit nog een gedegen onderzoek kunnen voeren is moeilijk. Toch doet Zack Herry zijn uiterste best om zijn hoofd bij de zaak te houden. De opbouw van het boek kent ups en downs. De schrijvers lijken zeker in de eerste helft soms zelf een beetje te zoeken waar ze nu eigenlijk met hun plot naartoe willen. Uiteindelijk slagen ze er prima in een onderhoudend verhaal te brengen en brengen ze het niveau naar gepaste hoogte.   

Met Zack hebben de auteurs een sterk personage gecreëerd. Zo sterk zelfs dat de lezer bereid is om door een aantal schoonheidsfoutjes in het boek heen te kijken. De instorting van de politieagent ergens halverwege het boek wordt wat bruusk beschreven. Het is fragmentarisch en dat zou op zich prima zijn geweest als het geen absolute stijlbreuk was. De auteurs kozen er wellicht voor vanwege de aard van de instorting, maar doordat het niet wordt uitgediept en slechts enkele hoofdstukken beslaat, heeft het niet de gewenste impact. De bizarre obsessie van Olympia Karlsson voor Zack neemt de lezer, zeker degene die de voorgaande boeken niet heeft gelezen, maar voor lief. Al laat de reden hiervoor zich tussen de regels door wel raden.

Verslaafd is een thriller van de hand van Mons Kallentoft en Markus Lutteman. Eerder schreven ze samen de eerste twee delen uit de reeks Zack en Ontspoord. Kallentoft is een Zweeds bestsellerauteur die ook de reeks rond Malin Fors schreef. Lutteman schreef een aantal onvertaalde biografieën over onder andere atleet Patrick Sjöberg en de geadopteerde Ester Jansson. Voor de serie over Zack Herry baseerden ze zich erg losjes op de Zack Herry op de Griekse mythe van Hercules en zijn twaalf werken.

Kallentoft en Lutteman leverden met Verslaafd een goede thriller af. Het geheel kan wel wat meer uitgebalanceerd en beide auteurs moeten zich wat meer op elkaar afstellen. Vertaalster Neeltje Wiersma heeft haar best gedaan om die oneffenheden weg te polijsten, maar door de opbouw van het boek lukt dat niet helemaal. De rit die de lezer aan het begin van het eerste hoofdstuk aanvangt is echter zo intrigerend dat die mag blijven duren. Zack Herry maakt indruk en dat vraagt om een vervolg.

Verslaafd

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wanneer rijke jongeren massaal zelfmoord plegen tijdens bloedige hedonistische rituelen, gaat Zack op onderzoek uit. Wat is hun motief en hoe voorkomen Zack en zijn team meerdere moorden? Zijn eerste aanwijzing: roze bambipillen, die hem naar zijn bekende plek, de onderwereld van Stockholm, voeren...

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

Gerelateerde artikelen

  • Ben jij een echte boekenwurm?

  • Als je mij vindt

  • Joany

  • Recensie: Thanks for Sharing (DVD)

  • Smashed (DVD)

Zoek in artikelen