• onze waardering

Recensie: De dorst RECENSIE

De dorst is een echte Scandinavische thriller met een respectabele omvang van ruim vijfhonderd pagina's. Nesbø heeft al een behoorlijk omvangrijk oeuvre opgebouwd, dat voor een groot deel bestaat uit thrillers met Harry Hole in de hoofdrol. De dorst is al weer het elfde deel over Hole, een voormalig politie-inspecteur werkzaam in Oslo die het nodige heeft meegemaakt en geïncasseerd en nu zijn dagen vooral slijt als docent aan de Politieacademie.

Er is echter een moordenaar actief in Oslo. Een moordenaar die bijzonder agressief is en huizen binnendringt. Een moordenaar die letterlijk en figuurlijk uit is op bloed. De druk van de media wordt steeds groter en de politie wendt zich tot Harry Hole, hij is de enige die de zaak kan oplossen. Hole is er echter niet zo happig op. Maar omdat hij een verband ziet tussen de moordenaar en een zaak uit het verleden, stort hij zich steeds dieper in deze zaak. Hij leidt zijn eigen onderzoeksteam, dat parallel werk aan het reguliere team en soms op geheel eigen wijze te werk gaat. 'De waarheid is dat we het nooit zeker zullen weten. Zelfs jij wordt uiteindelijk voor de gek gehouden Harry.'

De dorst vertelt niet zomaar een simpel verhaal, maar gaat over een complexe zaak en daarnaast over het leven zoals het is. De social media van de huidige tijd spelen een belangrijke rol, tinderen blijkt niet zonder gevaar te zijn. Veel personen spelen een rol in dit boek, veel onderlinge en vaak ook onverwachte relaties. Een moordenaar met een bizar trekje die niet puur op eigen houtje handelt, maar steun krijgt. Of geleid wordt? Politiemensen en experts die wel en niet, of toch weer wel, te vertrouwen zijn en die allemaal een eigen, soms moeizaam, verleden met zich meedragen. Verbanden met het verleden en een los eindje dat preludeert op een vervolgdeel.

De moordenaar in De dorst is een vampirist. Vampirisme is een persoonlijkheidsstoornis die onder andere is verwant aan sadisme en vampiristen hebben de drang om bloed binnen te krijgen. Het feit dat deze moordenaar met genoegen gebruik maakt van een ijzeren gebit met zwartgeverfde vlijmscherpe (dodelijke) tanden geeft al aanwijzingen voor het sadisme van deze persoon.

De moordenaar is voortdurend actief en slaat onverwacht toe. Toch denkt Harry Hole een soort van patroon te herkennen. Er is sprake van een kat- en muisspel tussen de moordenaar en Hole. Hole wordt uitgedaagd om 'mee te spelen, hard spelen' ... En ondertussen wordt de ene vrouw na de andere het weerloze slachtoffer van een enge man met ijzeren tanden en een tattoo van een schreeuwende demon op zijn borst. 'Die dorst is als een vuur dat geblust moet worden. Zolang dat niet is gebeurd, verteert het alles waarmee het in aanraking komt.' Na het lezen van dit boek zullen maar weinig vrouwen nog onbevangen naar een Tinderdate gaan ...

Naast al deze gruwelen is er veel aandacht voor het persoonlijke leven van Harry Hole en de andere hoofdpersonen aan de 'goede' kant. Harry heeft in zijn leven al de nodige problemen moeten overwinnen, 'Alcohol en heroïne. Geliefden die ze konden verlaten, maar nooit vergeten, hoeveel tijd er ook overheen ging.' Het verhaal is zorgvuldig geschreven, met oog voor detail en aandacht voor feiten en actualiteiten. Maar De dorst is vooral heel erg spannend en ondanks de omvang moeilijk aan de kant te leggen.

Het feit dat De dorst een echt Scandinavische thriller is wekt verwachtingen, en die zijn absoluut uitgekomen. De dorst is op zich prima te lezen zonder dat je de voorgaande tien delen over Harry Hole kent. Weet echter waar je dan aan begint, want enerzijds het personage Harry Hole en anderzijds de schrijfstijl van Jo Nesbø maken hongerig en nieuwsgierig naar de voorgaande delen. Er wordt in dit elfde deel genoeg losgelaten over Hole en zijn verleden om het verhaal te kunnen volgen, terwijl deze brokjes informatie voor bekenden niet storend zullen zijn. En tja, als je (een aantal) van de voorgaande delen kent, dan kan je niet anders dan deze fantastische thriller ook gaan lezen!

De dorst

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Er loopt een moordenaar rond.
    De politie vindt het lichaam van een vrouw; een internetdate werd haar fataal. Haar verwondingen wijzen erop dat er een bijzonder agressieve moordenaar aan het werk is.

    Hij is in je huis, hij is in je kamer.
    De druk van de media wordt steeds groter, en de politie weet dat er maar één man is die deze zaak kan oplossen. Maar Harry Hole weigert terug te keren naar de plek waar hij ooit bijna alles verloor wat hem lief was. Tot hij een verband vindt tussen de moordenaar en de enige zaak die hij niet tot een goed einde bracht.

    En hij is uit op bloed.

    Wanneer een nieuw slachtoffer wordt gevonden, weet Harry dat er geen weg terug meer is en dat hij zijn aartsvijand opnieuw onder ogen moet zien.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • 8x ijskoude thrillers die je wilt lezen

  • 6x de beste thrillerseries

  • Recensie: Middernachtzon

  • Recensie: Het mes

  • Koninkrijk - Jo Nesbø 

Zoek in artikelen