• onze waardering

Recensie: Ginny Moon heeft gelijk RECENSIE

Ginny Moon is een autistisch meisje van veertien jaar dat bij haar nieuwe liefhebbende (derde paar) adoptieouders woont en eindelijk een fijn thuis heeft gevonden. Ze houdt ontzettend van Micheal Jackson en eet elke ochtend negen druiven. Haar biologische moeder, Gloria, zorgde absoluut niet goed voor haar en Ginny heeft er nare herinneringen aan. Toch zet Ginny, tot grote frustratie van alle volwassenen om haar heen, alles op alles om terug te komen bij Gloria omdat ze haar babypop mist. Ginny heeft geen oog voor het gevaar en bedenkt plannetjes om haar vlucht voor elkaar te krijgen zelfs als dat haar nieuwe thuis in gevaar brengt...

Ginny Moon heeft gelijk wordt direct enthousiast ontvangen door de pers al voordat de officiële release is geweest. Dat maakt ons natuurlijk extra nieuwsgierig naar het verhaal van de debuutroman van Benjamin Ludwig. Benjamin Ludwig woont in New Hampshire, doceert Engels en adopteerde toen hij net getrouwd was ook een autistische tiener. Dit werd de inspiratie voor Ginny Moon. Op de kaft prijken de lovende woorden van Greame Simsion, auteur van The Rosie Project, die natuurlijk alles weet over schrijven vanuit het oogpunt van iemand met autisme. 'Geniaal' luidt zijn oordeel over Ginny Moon.  

Die kaft is overigens ook zeker het benoemen waard; een plaatje in je boekenkast en met recht een van de mooiste toch simpele ontwerpen van dit boekenjaar.  Al met al een totaalpakketje waar we veel van verwachten! 

Al direct aan het begin van het verhaal merk je dat Ginny anders is.  Ze ervaart de wereld anders, denkt anders na over oplossingen en begrijpt niet goed wat anderen van haar verwachten. Wanneer ze haar nieuwe adres dan ook zomaar aan Gloria geeft, denk je als lezer al meteen; dit gaat fout! Ik vond het dan ook verrassend om te lezen dat de volwassenen om Ginny heen haar met regelmaat een paar stappen voor zijn. Vooral de rol van therapeute Patrice is bijzonder; in tegenstelling tot de doorsnee hulpverlener lijkt zij echt van Ginny mee te denken en naar haar te luisteren. Doordat het verhaal vanuit Ginny's beleving wordt geschreven krijg je een snelle inkijk in haar wereld en krijg je als lezer de kans om haar gedachten beter te begrijpen; het kost echter een paar plotwendingen om écht te begrijpen wat er speelt.

Wat ik ontzettend knap vind aan de schrijfstijl van Benjamin Ludwig is sowieso de vlotte pen waarmee het geschreven is , maar meer nog de opbouw van de verhaallijn. Telkens wanneer je als lezer denkt te weten waar het verhaal naartoe gaat, gebeurt er iets waardoor er weer een nieuw plot ontstaat. Het verhaal is totaal niet voorspelbaar wat maakt dat je als lezer echt moeite moet doen om het boek weg te leggen, als je dat al zou willen. Het is tevens bijzonder om te lezen hoe hij de gedachten van een autistisch meisje zo authentiek heeft weten te vangen waardoor het verhaal en de beleving tegelijk ontroerend, verontrustend en verwarrend kunnen zijn. 

Ginny Moon heeft gelijk is een prachtige roman over familie, opgroeien en onvoorwaardelijke liefde allemaal samengebracht in de verwarrende wereld van een autistische puber. Ginny Moon is een ontroerend meisje met een vastberadenheid waar menig volwassen nog iets van kan leren. Het verhaal is verrassend, origineel en een aanrader voor elke boekliefhebber. 

Ginny Moon heeft gelijk

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (3 stemmen)
  • Omschrijving:

    Ginny Moon is veertien jaar oud. Ze is gek op Michael Jackson. Als ze niet 's ochtends exact negen druiven eet, kan ze de dag verder wel afschrijven. Bij haar derde pleegezin heeft ze eindelijk een thuis gevonden - iets waar een ander gelukkig mee zou zijn. Maar Ginny bekijkt de wereld nou eenmaal met een heel eigen logica. Dus of haar biologische moeder gevaarlijk is of niet, Ginny móét haar vinden. En daarvoor wil ze alles opgeven, zelfs het enige thuis dat ze ooit heeft gekend...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Dreamworks komt met de kerstspecial 'How To Train Your Dragon: Homecoming'

  • Recensie: Mortina

  • De laatste loodjes

Zoek in artikelen