• onze waardering

Recensie: Een nacht op het strand RECENSIE

In Een nacht op het strand is de pop Celina achtergelaten op het strand door Mati, het meisje dat Celina sinds haar geboorte altijd overal mee naartoe sleept. Maar sinds Mati een katje heeft, kijkt ze minder naar Celina om. Die voelt zich door haar in de steek gelaten en ligt nu te wachten totdat Mati haar komt zoeken. En dan valt de avond en verschijnt de Wrede Badmeester van Zonsondergang. Celina wordt zo bang dat haar fantasie met haar op de loop gaat. Of gebeurt alles waar ze bang voor is echt?

Elena Ferrante is het pseudoniem van een Italiaanse schrijfster, die ondanks haar mysterieuze identiteit ook wel de belangrijkste schrijfster van haar generatie wordt genoemd. Haar eerste boek kwam uit in 1993 en sindsdien volgden er nog acht romans. Een nacht op het strand verscheen oorspronkelijk in 2007, maar is pas recent verschenen in de Nederlandse editie.

Het boek is mooi vormgegeven met prachtige illustraties en de flaptekst nodigt de lezer zeker uit. Helaas wordt deze verwachting niet waargemaakt.  Het boek gaat over de pop Celina, die met haar angsten geconfronteerd wordt nu Mati haar op het strand heeft achtergelaten. Voor kinderen (en volwassenen) een aansprekend thema, mits dit goed wordt uitgewerkt. Ferrante kiest ervoor om fantasie en werkelijkheid door elkaar te laten lopen waardoor er een bijzondere sfeer ontstaat, die je aanspreekt of dat juist volstrekt niet doet. Een nacht op het strand is in dat opzicht een vrij uitgesproken verhaal te noemen. 

Voorwerpen worden personen, met elk een eigen karakter, net als Celina zelf. Zo redt de Golf Celina van het Vuur, waarna ze in de Zee terecht komt, waar Mevrouw Nachtelijke Storm woedt en ze verdrinkt. Uiteindelijk haalt Vishaak haar op, waarna nog allerlei spannende avonturen volgen en het uiteindelijk juist de kat van Mati is die Celina weer thuisbrengt. De stijl die Ferrante gebruikt gaat naar verloop van het verhaal enigszins irriteren en leidt af van de verschillende thema's: jaloezie, verlating, angst, verdriet en liefde. Daarbij zijn de liedjes van de Wrede Badmeester op zijn zachtst gezegd tamelijk bizar. Waarschijnlijk is dit de intentie van de schrijfster, maar ze nodigen niet uit om aan kinderen voor te lezen.  

Ferrante heeft een flinke schare trouwe lezers en dat is goed voor te stellen. De stijl van de schrijfster roept een sterke reactie op, waar je ofwel van houdt of die je minder aanspreekt. Wat dat aangaat is er maar één manier om te ontdekken of Een nacht op het strand aan je besteed is en dat is het verhaal gewoon gaan lezen.

Een nacht op het strand

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een nacht op het strand vertelt het verhaal van Celina. Celina is een pop en ze is achtergelaten op het strand door Mati, het meisje dat Celina al vanaf haar geboorte heeft en overal mee naar toe sleept. Ze zijn onafscheidelijk, maar sinds Mati een katje heeft, kijkt ze minder naar Celina om. Die voelt zich in de steek gelaten en wacht vergeefs tot Mati haar komt zoeken. Maar de avond valt en Celina is alleen en bang. Ze wordt opgeraapt door de Wrede Badmeester van Zonsondergang, die niet veel goeds in de zin heeft. Bovendien gaat in de nacht Celina’s fantasie met haar aan de haal. Maar eind goed al goed: wanneer de zon opkomt wordt ze teruggebracht naar Mati en is alle leed geleden.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De geniale vriendin

  • De geniale vriendin van Elena Ferrante is verfilmd

  • Het leugenachtige leven van volwassenen - Elena Ferrante

Zoek in artikelen