• onze waardering

Recensie: Summoner 1 - De nieuweling RECENSIE

"Meteen stormden nog drie mannen op de dwerg af, gewapend met knuppels die veel weg hadden van de wapens die de Pinkertons droegen. Othello kreeg een klap in zijn gezicht en zakte in elkaar als een marionet waarvan de touwtjes zijn doorgesneden."

Op een dag krijgt Fletcher een summonerrol in handen. Voor de grap gebruikt hij deze en tot zijn verbazing roept hij een salamander-demon op. Wanneer hij in Pelt beschuldigd wordt van een misdaad vlucht hij naar de stad Corcillum. Hij belandt op de Vocans Academie. Hier zal hij leren om een echt summoner te worden. Op de Academie zitten ook machtige edelen, die meer ervaring hebben met hun demonen en die zich veel beter voelen dan Fletcher en de andere burgers. Alleen de allerbeste summoners mogen uiteindelijk meevechten in de oorlog tegen de Orks. En als je de allerbeste bent krijg je ook nog eens een zetel in de Raad van de koning. Er staat veel op het spel en het koninkrijk ligt in de handen van Fletcher!

Taran Matharu weet een unieke magische wereld te scheppen in De nieuweling. Hij neemt je mee naar het land van de elfen, dwergen, orks, summoners en mensen. Ieder volk heeft zo zijn positieve en negatieve eigenschappen en die worden mooi en uitgebreid beschreven. Door de geweldige beeldende schrijfstijl van Taran Matharu komt alles in het verhaal tot leven. Je wordt gewoonweg meegesleurd naar een nieuwe wereld! 

Een onderwerp dat een grote plaats heeft in De nieuweling is discriminatie. Taran Matharu weet dit actuele thema heel goed met het fantasieverhaal te verweven! In De Nieuweling hebben mensen en summoners het voor het zeggen. De dwergen en elfen worden heel erg achtergesteld. Een regel die bijvoorbeeld alleen voor de dwergen geldt is dat ze maar een bepaald aantal kinderen per jaar mogen krijgen, terwijl de rest net zo veel kinderen mag krijgen als ze willen. Ze worden daarnaast echt als minderwaardige volken gezien. Maar de nieuwe koning probeert de regels langzaamaan te veranderen. Voor het eerst mogen dwergen en elfen naar de Vocans academie om hier opgeleid te worden tot een summoner! 

Fletcher is echt een geweldig hoofdpersonage. Hij is bescheiden, lief, slim, stoer, behulpzaam, beschermend, sarcastisch en dat allemaal tegelijkertijd. Maar vergis je niet, hij kan ook prima van zich afbijten! Fletcher laat zijn keuzes niet beïnvloeden door vooroordelen en raakt dan ook bijna meteen bevriend met de dwerg en de elf. Fletcher laat zich niet zo snel uit het veld slaan en staat altijd weer op! Hij probeert meestal het goede te doen, maar er zijn nogal wat mensen die hem tegenwerken. Toch laat Fletcher zich niet kisten en zet door tot het einde. Ook de andere personages, zelfs degene die maar heel kort in het verhaal langskomen, zijn mooi uitgewerkt en hebben een echte persoonlijkheid gekregen van Taran Matharu. 

Wat ik erg leuk aan De nieuweling vindt is dat het vol met magie zit. Op de Vocans academie leert Fletcher magie te gebruiken en dat gaat hem niet zo heel makkelijk af. Het gaat niet vanzelf en hij moet er erg hard voor werken net als alle anderen (behalve de edelen dan). Het is dus gelukkig geen held die meteen alles kan! Dit maakt hem een erg realistisch personage. Daarnaast zijn de verschillende demonen die in het verhaal voorkomen geweldig. Ze worden tot in de details beschreven waardoor je de demon gewoon letterlijk voor je ziet. En Ignatius is echt een schatje! Zo een demon zou iedereen wel willen hebben! 

Het einde van De nieuweling was wel een klein beetje voorspelbaar. Je wist eigenlijk wel dat het ging gebeuren, maar dat is dan ook echt het enige minpuntje aan het boek. De nieuweling eindigt met een mega cliffhanger die je doet verlangen naar het volgende deel: De Inquisitie. Gelukkig hoeven we daar niet heel lang meer op te wachten. Summoner boek 2 wordt namelijk al in november verwacht!

De nieuweling is een prachtig en spannend begin voor de nieuwe fantasieserie Summoner! Taran Matharu weet een nieuwe wereld te creeëren die bijzonder en uniek aanvoelt. Hij sleurt je mee in een nieuwe wereld vol met magie, demonen en politieke machtspelletjes!

Summoner 1 - De nieuweling

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (2 stemmen)
  • Omschrijving:

    De nieuweling van Taran Matharu Het eerste deel in de Summoner-serie

    Als smidsleerling Fletcher ontdekt dat hij demonen uit een andere wereld kan oproepen, reist hij samen met zijn demon Ignatius af naar de Vocans Academie. Daar worden leerlingsummoners getraind in het gebruik van hun magische gaven, om deze in te kunnen zetten in de oorlog tegen de vijandelijke orks. Onder de leerlingen bevinden zich de kinderen van machtige edelen, die meer ervaren zijn in het omgaan met hun demonen en zich ver boven Fletcher en de andere burgerleerlingen verheven voelen. Samen met zijn vrienden, de dwerg Othello en de elf Sylva, raakt Fletcher verzeild in een gevaarlijk machtsspel, dat een hoogtepunt bereikt als er aan het eind van het eerste jaar moet worden gestreden om een machtige positie in de Raad van de Koning. Het lot van een heel koninkrijk ligt in zijn handen.

    Lees de hele Summoner-serie:
    Summoner 1 - De nieuweling
    Summoner 2 - De edele
    Summoner 3 - De strijdmagiër
    Prequel - De outcast

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Boeken over magische scholen

  • Recensie: Summoner 2 - De edele

  • Young Adult aanraders onder de 10 euro

  • Recensie: De outcast

  • Populaire boeken die in mei 2020 verschijnen

Zoek in artikelen