• onze waardering

Recensie: De geheimen van de onsterfelijke Nicolas Flamel 1 RECENSIE

Michael Scott is een groot kenner van mythologie en folklore en dit is duidelijk terug te vinden in het type boeken dat hij schrijft. Een goed voorbeeld is de zesdelige jeugdserie over Nicholas Flamel, een Franse boekverkoper, die ervan verdacht werd een alchemist te zijn. Hij zou een bijzondere steen ontdekt hebben, de zogenaamde 'Philosopher's Stone' en daarmee onsterfelijkheid verkregen hebben. De oplettende lezer zal de 'Philosopher's Stone' ook linken aan de verhalen over Harry Potter.

'De geheimen van de onsterfelijke Nicolas Flamel 1 is een zesdelige serie over de vijftienjarige tweeling Sophie en Josh Newman. Josh verdient wat bij in de boekhandel van Nick Fleming, die eigenlijk de beroemde alchemist Nicolas Flamel is. Flamel werd geboren in 1330 en werd bijna 700 jaar later gezien als de grootste alchemist van zijn tijd. Volgens de geschiedschrijving stierf hij in 1418. Maar Flamel is dankzij het Elixir van het Eeuwige Leven nog steeds in leven. De formule hiervan zit verborgen in het boek van Abraham de Magus; het machtigste boek met oude magie dat er bestaat. Een groep Onsterfelijken is van plan de mensheid te vernietigen zodra ze het boek in handen krijgen. Als de millennia oude voorspelling juist is, zijn Sophie en Josh Newman de enigen die hen kunnen tegenhouden - als Flamel er tenminste op tijd in slaagt hun bijzondere krachten te doen ontwaken...'

De boeken van Michael Scott zijn buiten deze legenden verrijkt met vele fantastische elementen zoals toverij en magische wezens. Het boek, dat de eerste drie delen van de serie bevat, start met De Alchemist. Dit verhaal start op een ogenschijnlijk mooie dag, waarop de tweeling Sophie en Josh getuigen zijn van een gevecht tussen Nicholas en zijn vijanden. Vanaf daar worden ze meegesleurd in een voor hen onbekende en magische wereld. En dat is eigenlijk waar het eerste deel om draait. De daarop volgende delen, getiteld De Magiër en De Tovenares bouwen deze elementen verder uit. Interessant hierbij is dat elk boek zich richt op één van de elementen, zoals water, vuur, lucht of aarde. De keuze voor deze verhaallijn is ook terug te vinden in de schrijfstijl. In het eerste deel wordt nog voornamelijk gebruik gemaakt van wat simpeler taalgebruik. Naarmate er meer dingen uitgelegd moeten worden, neemt de complexiteit toe.

De boeken zijn rijk aan details en elk afzonderlijk wezen heeft zijn eigen unieke kenmerken. De details hebben geen nadelige invloed op de snelheid van het verhaal. Er gebeurt altijd wel wat en de schrijfstijl is daarbij toegankelijk met korte hoofdstukken. Wel had hierbij aan het begin van het boek wat meer aandacht besteed mogen worden aan het leven van de tweeling voor alle gebeurtenissen, om een volledig beeld te krijgen. Nu lijkt de reeks wat abrupt te beginnen. De personages zijn intrigerend met eervolle vermelding van Nicholas Flamel en zijn vrouw Perenelle. Ook de tweeling blijkt in de loop van de boeken nog iets bijzonders voor ons in petto te hebben.

Concluderend zijn de eerste drie boeken van De geheimen van de onsterfelijke Nicolas Flamel een mustread voor liefhebbers van Harry Potter en van magische verhalen vol bijzondere wezens. Door de gemakkelijke schrijfstijl en de korte hoofdstukken zal de boekenreeks een breed publiek aantrekken. Mooi dat uitgeverij Boekerij de boekenserie opnieuw in twee dikke paperbacks heeft uitgegeven om deze unieke serie nogmaals onder de aandacht te brengen.

De geheimen van de onsterfelijke Nicolas Flamel 1

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (2 stemmen)
  • Omschrijving:

    De geheimen van de onsterfelijke Nicolas Flamel is een zesdelige serie over de vijftienjarige tweeling Sophie en Josh Newman. Josh verdient wat bij in de boekhandel van Nick Fleming, die eigenlijk de beroemde alchemist Nicolas Flamel is. Flamel werd geboren in 1330 en werd bijna 700 jaar later gezien als de grootste alchemist van zijn tijd. Volgens de geschiedschrijving stierf hij in 1418. Maar Flamel is dankzij het Elixir van het Eeuwige Leven nog steeds in leven. De formule hiervan zit verborgen in het boek van Abraham de Magus; het machtigste boek met oude magie dat er bestaat. Een groep Onsterfelijken is van plan de mensheid te vernietigen zodra ze het boek in handen krijgen. Als de millennia oude voorspelling juist is, zijn Sophie en Josh Newman de enigen die hen kunnen tegenhouden - als Flamel er tenminste op tijd in slaagt hun bijzondere krachten te doen ontwaken...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De geheimen van de onsterfelijke Nicolas Flamel 2

Zoek in artikelen