• onze waardering

Recensie: Winter in Maine RECENSIE

Recensie: Winter in Maine - Gerard Donovan

Julius Winsome woont in de uitgestrekte bossen van Maine met als enige vriend zijn hond Hobbes. Op een bepaald moment treft hij zijn hond bloedend aan. Hij blijkt neergeschoten te zijn. Als de dierenarts Julius vertelt dat het geen ongeluk was, komt Julius in beweging.

Winter in Maine is geschreven in de ik-vorm en speelt zich af in een tijdsbestek van 7 dagen. Het begint direct met de neergeschoten hond. Hierbij wordt je eigenlijk op het verkeerde been gezet doordat je denkt dat dit echt een actie/thrillerverhaal zal worden. Niets blijkt minder waar. Ondanks dat er weinig gebeurt, en het boek duister en donker aanvoelt, weet Gerard Donovan je wel vast te houden waaruit blijkt dat zijn manier van schrijven mooi is. Wat vooral erg fraai wordt beschreven is de natuur in Maine en hoe dit ieder jaargetijde weer anders is. Je voelt bijna de warmte van de zon op je gezicht in de zomer en je voelt de kou in de winter door het boek heen stromen. Julius woont midden in de natuur doordat zijn blokhut  in een uitgestrekt gebied, omringd met alleen maar bossen, staat. Hij kent dan ook iedere roep van een vogel en het gedrag van de dieren om hem heen.

Wat hij van zijn vader en grootvader heeft geleerd, de oorlogen die ze hebben meegemaakt, heeft van Julius de man gemaakt die hij nu is. Eenzaam en op zijn hoede voor de medemens. Ook al was zijn vader een man van weinig woorden, hij heeft hem de liefde voor het lezen en voor bijzondere boeken bijgebracht. Doordat hij van zijn vader oud-Engelse woorden op moest schrijven heeft hij hiermee zijn liefde voor de werken van Shakespeare en poëzie ontwikkeld. Hierdoor krijg je bewondering voor Julius en zijn manier van leven, je merkt dat hij zijn leven en alles wat hij om zich heen ziet hierdoor intenser beleeft. Uit de liefde voor de boeken die hij van zijn vader heeft geërfd maak je op dat hij veel respect voor zijn vader heeft.  

Het gebied waar Julius woont is een plek waar veel jagers komen. Aan het schieten van een jager hoort hij hoe ervaren diegene is. Hierdoor en door de eenzaamheid en het gemis van zijn hond, raakt hij geobsedeerd om de schutter te vinden die dit op zijn geweten heeft. Door de rustige schrijfstijl van Donovan in Winter in Maine, verrast het boek je op het laatst toch door een aantal gebeurtenissen die de spanning licht opvoeren. Het is de vraag of hij de schutter ook daadwerkelijk vindt.... Die spanning wordt mooi opgebouwd.

Als je op zoek bent naar een niet te dik boek, die je even tussendoor kan lezen én onderhoudend is, dan is Winter in Maine een goede keuze. Het is zeker een aanrader om te lezen op een koude winteravond bij een knapperend haardvuur.

Dit was de Chicklit.nl recensie van Winter in Maine - Gerard Donovan

Winter in Maine

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De hond Hobbes is de enige vriend van Julius Winsome in zijn blokhut midden in de uitgestrekte bossen van Maine. Winsome vindt het eenzame bestaan wel goed zo, tot het moment dat hij zijn hond bloedend aantreft, neergeschoten. Als de dierenarts hem vertelt dat het geen ongeluk was, komt Julius in beweging.
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De diefstal van Albert

Zoek in artikelen