• onze waardering

Recensie: Opvoedmythes RECENSIE

Recensie: Opvoedmythes - Marga Schiet 

In het boekje Opvoedmythes verzamelde Marga Schiet, klinisch pedagoog en auteur, een reeks van vaak voorkomende opvoedmythes die ze bevestigd of ontkracht en waar ze de nodige uitleg, tips en advies over geeft. 

Als ouder, opvoeder, kinderverzorger, kleuterleerkracht krijg je vaak van zowat iedereen goede en minder goede raad om de opvoeding van je eigen kinderen, of die van een ander, gemakkelijker te maken. Toch zitten tussen al die tips en goed bedoelde raad ook vaak onwaarheden en uiteindelijk zie je door de bomen het bos niet meer.

Dankzij Opvoedmythes kan je nu zelf deze informatie nakijken en zelfs nog andere handige tips ontdekken die je misschien wel kunnen helpen.

In het kleine boekje Opvoedmythes van Marga Schiet vind je letterlijk een grote inhoud aan informatie. Op de 127 pagina's vind je wel 117 bekende en onbekende opvoedmythes terug die bevestigd of ontkracht worden.

Elke opvoedmythe bestaat uit de theorie, de praktijk, de conclusie en onderaan nog wat extra tips of uitleg. Je kan dus door gewoon te bladeren al snel zien welke opvoedmythes waar of niet waar zijn.

Maar het is natuurlijk leuker om de opvoedmythes één voor één te lezen en uit te vinden of deze nu waar of niet waar zijn. Doordat elke mythe slechts één pagina bevat, staat alles beknopt en duidelijk beschreven en moet je geen tientallen saaie pagina's lezen om dezelfde informatie te weten te komen.

Tijdens het lezen ontdekte ik al snel diverse opvoedmythes die vaak verteld worden maar eigenlijk niet waar zijn. Omdat Marga Schiet bij elke mythe schrijft waarom deze waar of niet waar is, is het voor de lezer heel duidelijk waarom ze bepaalde mythes bevestigt of ontkracht en neem je haar kijk hier op ook sneller aan.

Het geeft je als ouder, opvoeder, kinderverzorger of kleuterleerkracht ook een houvast die je helpt bij het opvoeden van kinderen. Ik kan me voorstellen dat veel jonge moeders met vragen zitten en dat de mensen rondom hen, hun mening nogal willen opdringen waardoor je uiteindelijk niet meer weet wat nu het juiste is. Je kan dan rustig bladeren in het boekje Opvoedmythes en kijken wat de kijk van Marga Schiet daar nu juist op is en zo ontdekken hoe je de dingen het best aanpakt.

Natuurlijk is zo'n boekje enkel een handig hulpmiddel bij de opvoeding en geen strikte handleiding waar je je aan moet houden, iedere ouder doet nog steeds waar hij of zij zich het beste bij voelt. Maar ik ben er toch van overtuigd dat dit boekje veel onzekerheden kan wegnemen en vind het daardoor echt een aanrader om in de boekenkast te hebben.

Dit boek krijgt van mij 5/5 sterren, Opvoedmythes is een leuk klein boekje dat jonge ouders kan geruststellen en op weg helpen met de opvoeding van hun kinderen. Marga Schiet geeft op een eerlijke, ongedwongen manier informatie over de goede raad die je langs alle kanten te horen krijgt. Dit handige kleine boekje kan je snel doorbladeren als je met vragen zit of rustig lezen op een vrij moment. Voor mij is dit een aanrader voor elke jonge ouder die met vragen zit.


Dit was een Chicklit.nl recensie van Opvoedmythes van Marga Schiet.

Opvoedmythes

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    ‘Weet je waar jij eens mee moet ophouden? Met die baby van je zo te verwennen.’ ‘Neem jij je kind dat niet kan slapen in bed? Nóóit doen!’

    Jonge ouders krijgen nogal eens gevraagd en ongevraagd opvoedadvies van anderen. Vooral ongevraagd trouwens. Van moeders, schoonmoeders, vriendinnen, buren, kennissen en zomaar mensen die ze in de supermarkt of bij de opvang tegenkomen.

    Moet je baby’s lekker dik inpakken? Krijgen nerveuze ouders huilbaby’s? Moet bedplassen bestraft worden? En is hoofdbonken een probleem of niet?

    Dit boekje bespreekt opvoedmythes en opvoedwaarheden.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Grootouders

Zoek in artikelen