• onze waardering

Recensie: Uit liefde, meneer Tuschinski RECENSIE

Recensie: Uit liefde, meneer Tuschinski - Tanya Commandeur

Abraham Tuschinski, van oorsprong een Poolse kleermaker, heeft grootse plannen in de stad Rotterdam. Hij maakt de grote reis naar Nederland in 1904 en na heel wat geld te sparen kan ook zijn vrouw naar de stad komen. Samen openen ze een pension waar Polen die op reis zijn, kunnen logeren. Al snel begint Abraham zijn nieuw project uit te bouwen: een bioscoop! Na die eerste, volgen er nog vele andere Tuschinski-bioscopen, niets lijkt hem nog in de weg te staan. Maar dan wordt Abraham verliefd op Jet, de vrouw van zijn neef en zakenpartner. Kan hij het hoofd koel houden? Of gaan zijn gevoelens met hem op de loop? 

Bij de start van de historische roman Uit liefde, meneer Tuschinski, gaat het verhaal direct in een volle vaart er met je vandoor. Tanya Commandeur geeft een samenvatting van alles wat Abraham Tuschinski heeft bereikt en beleeft voor het moment dat de roman begint. Je krijgt direct sympathie voor dit personage, die ondanks zijn moeilijke afkomst al heel wat bereikt heeft in die nieuwe stad. 

Een nadeel aan deze vliegende start is dat je op een heel korte tijd heel veel Poolse namen te lezen krijgt. Dat maakt dat je misschien niet altijd even goed kan volgen in het begin. Het feit dat de vertelperspectieven ook nog eens durven te wisselen in het verhaal, maakt het begin er niet makkelijker op. Gelukkig went dat en kan je daarna zorgeloos van het verhaal genieten. 

Iets wat opvalt, is dat er veel jaren voorbijgaan in dit boek. Het boek begint in het jaar 1912 en eindigt in het jaar 1942. Als je weet dat het boek slechts 282 pagina's telt, begrijp je al wel dat de auteur niet al te lang stil kan staan bij alle gebeurtenissen. Je kan dit ervaren als een gemis, het lijkt alsof je nooit heel dicht bij de personages komt. Anderzijds heeft Tanya Commandeur zich natuurlijk gebaseerd op waargebeurde feiten en op deze manier wordt er op een eervolle manier omgegaan met de echte personen achter de personages.

Het boek is bijzonder sfeervol. Het geeft je een goede inkijk in het dagelijkse leven van de mensen die in die tijd geleefd hebben. Eens je aan de stijl en de sprongen in de tijd gewend bent, kan je heerlijk wegdromen in die wereld en ook in de liefde tussen Abraham en Jet. 

In Uit liefde, meneer Tuschinski wordt je ondergedompeld in de sfeervolle omgeving van Rotterdam in de tijd van de wereldoorlogen. Je krijgt onnoemlijk veel sympathie voor de familie Tuschinski, die zelfs in barre tijden een heel imperium wisten op te bouwen. Dit waargebeurde liefdesverhaal weet je helemaal mee te slepen...

Dit was de Chicklit.nl recensie van Uit liefde, meneer Tuschinski - Tanya Commandeur

Uit liefde, meneer Tuschinksi

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Tanya Commandeur schreef met Uit liefde, meneer Tuschinski een meeslepende historische roman over de verboden liefde van bioscoopmagnaat Abraham Tuschinski.
    Abraham Tuschinski en zijn zwagers Hermann Ehrlich en Hersch Gerschtanowitz openen in 1912 een exclusief theater voor film in de Hoogstraat in Rotterdam. Abraham is een man met visie, en vooral met lef. Zelfs in de Eerste Wereldoorlog durft hij zijn filmtheaters uit te breiden en legt hij het slecht bekendstaande buurtje Duvelshoek in Amsterdam plat om van de grond af aan een schitterend theater te bouwen. Alles lijkt de mannen voor de wind te gaan, tot Abraham reddeloos verliefd wordt op Jet, de vrouw van zijn zwager en zakenpartner Hermann Ehrlich.
    Tanya Commandeur weet in een vloeiende en meeslepende stijl het liefdesverhaal achter het wereldberoemde bioscoopimperium Tuschinski te schetsen en tegelijkertijd de tijdgeest en de grandeur van die tijd te vangen.
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De man die alles achter liet

  • Rosa's oorlog - Tanya Commandeur

Zoek in artikelen