• onze waardering

Recensie: Livestream RECENSIE

Recensie: Livestream - Buddy Tegenbosch

Je ziet wat je verwacht te zien

‘What a crazy story’. Het zijn de woorden van Tegenbosch in zijn nieuwe roman Livestream. Al snel blijkt er niets van gelogen. Livestream is een typische Tegenbosch: recht voor z’n raap en de duistere kant van de wereld belichtend. De Young Adultroman die zich slechts afspeelt in 33 uur opent explosief, maar verliest dan langzaam kracht. Tegenbosch wil simpelweg te snel.

In Livestream volgt de lezer de Nederlandse Rick. Wanneer hij voor de tweede keer in havo 4 zit en het er weer op lijkt dat hij het niet gaat redden, besluit hij in de kerstvakantie iets bijzonders te gaan doen: hij gaat in zijn eentje naar New York. Zijn ouders vinden het, heel bijzonder, direct een goed plan en op de dag voor Kerst arriveert Rick in New York. Terwijl hij in de metro zit, op weg naar zijn familie daar, gebeurt het ondenkbare: ‘En dan gebeurt er iets wat het verloop van de komende twintig uur zal bepalen. Het wordt donker in de metro. En dat niet alleen, ook de motor valt uit. En de airco. Pas door de afwezigheid van het gezoem, valt het me op. Stilte.’

In de metro ontmoet Rick daarop de Nederlandse Kris. Zij trekt zijn aandacht en wanneer ze even later afscheid van elkaar nemen, is Rick nog niet klaar met haar. Als blijkt dat zijn familie niet thuis is, en hij de avond alleen door moet brengen, besluit hij het meisje opnieuw op te zoeken. Vastberaden een mooie eerste avond te hebben in New York gaat hij op pad. Kris heeft echter andere plannen. Zij zal ervoor zorgen dat Rick New York van een andere kant ziet.

Livestream bevat vanaf de eerste bladzijde een bijzondere vorm van spanning – het mysterie dat langzaam opgelost moet worden - waardoor de lezer betrokken blijft bij het verhaal. Tegenbosch bouwt het verhaal goed, maar in een te snel tempo op, waardoor het lastig is alle details in je op te nemen en te onthouden. Nog voor je Rick goed en wel kent, word je ondergedompeld in de ellende waarin ook hij onderduikt. Een goede keuze lijkt het feit dat je als lezer niet meer weet dan de hoofdpersoon Rick. Met hem zet je elke stap en samen met hem ga je op onderzoek uit. Echter, zijn leven gaat in sneltreinvaart en Tegenbosch gunt je geen moment rust. Details kun je niet opslaan, want voor je het weet, moet je alweer verder. Het gevolg is dat er een behoorlijke afstand ontstaat tussen Rick en de lezer.

De plotverloop is interessant, maar bij vlagen wat té toevallig. Ook hier lijkt het verhaaltempo de boosdoener. Tegenbosch gunt zichzelf niet de kans gebeurtenissen geheel uit te werken, zodat ze voor de lezer plaatsbaar zijn. Te veel elementen lijken daardoor uit de lucht te vallen en sommige wendingen doen wat bijzonder aan. Hoewel dit, naar mate het verhaal vordert, volledig verklaarbaar is en écht bij het verhaal lijkt te horen, blijft bij de lezer een hongerig gevoel. De afwerking had beter gekund.

De schrijfstijl in Livestream is daarentegen wel sterk. Tegenbosch hanteert een stijl met overwegend korte zinnen, waardoor een gejaagd gevoel ontstaat: ‘Met twee handen duw ik tegen iets zwarts. Een pijnscheut in mijn been, daarna een tinteling. Ruimte. Met veel moeite trek ik mijn been op en wring ik me onder iets vandaan. Vrij.’ Het is precies het gejaagde gevoel dat het verhaal met zich mee hoort te brengen.

Middels een prachtige verhaalwending zet Tegenbosch het verhaal halverwege nog één keer op stelten. En met effect. Als lezer weet je, net zo min als Rick, wie je nog moet vertrouwen en wie er wel of niet kan dienen als handlanger. Samen met hem zoek je naar een oplossing en samen met hem probeer je te redden wat er te redden valt. Tot het einde ben je geboeid en wil je een oplossing. Helaas komt die oplossing uiteindelijk te snel. Een bijzonder, maar voor je gevoel een afgeraffeld einde sluit het verhaal van Rick en Kris.

Dit was de Chicklit.nl recensie van Livestream - Buddy Tegenbosch
 

Livestream

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Hey. Ik ben Rick en ik heb echt de meest bizarre dag achter de rug.
    In New York. Met Kris.
    Of eigenlijk: zonder Kris, want ik had haar nog maar net ontmoet of ze was alweer verdwenen. En dan bedoel ik ook echt verdwenen. Vanished.
    Ik ging haar zoeken.
    Het werd een absurde zoektocht, een rollercoaster-ride van twintig uur door Manhattan, met een basejump, een drag queen, een camera, een ontvoering, een explosie, een kopstoot, een goksite, nog meer camera's, en vooral… met Kris.
    Want het was Kris die me meesleurde in haar vrije val en ik heb het gevoel dat we de grond nog steeds niet geraakt hebben. En dat is great (en spectacular en insane en niet echt slim, maar… lees mijn verhaal, dan snap je wat ik bedoel).

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Match

  • Mijn nacht met Vedder - Buddy Tegenbosch

  • Interview: Gezellig kletsen met Buddy Tegenbosch

  • Winnen: 5 x Buddy Tegenbosch - Oog om Oog {afgelopen}

  • Winnaar Prijs van de Jonge Jury 2020 is bekend

Zoek in artikelen