• onze waardering

Recensie: Hartvol RECENSIE

Recensie: Hartvol - Marlou Kleve

Hartvol van Marlou Kleve gaat over zelfcompassie en hoe belangrijk dit is voor je functioneren. Het voorwoord is geschreven door Kristin Neff, auteur van Zelfcompassie. Wat houdt zelfcompassie in, waarvoor heb je dit nodig en hoe kun je dit toepassen? Marlou Kleve geeft in Hartvol antwoord op al deze vragen.

Het leren toepassen van zelfcompassie kan zorgen voor meer vriendelijkheid, verbondenheid en levensgeluk. Het is wel nodig om zelfkritiek en perfectionisme los te laten.

Marlou Kleve heeft Hartvol geschreven aan de hand van wat er bekend is over zelfcompassie vanuit de wetenschap. Zowel theoretisch als praktisch beschrijft zij hoe zelfcompassie kan worden toegepast in je leven.

Tijdens het lezen zijn er een aantal simpele en snelle testjes die je in kunt vullen. Vervolgens wordt de uitslag besproken. Tot mijn grote verbazing klopt dit met hoe je jezelf ziet! Om zo een boek te beginnen, werkt pakkend en maakt je nieuwsgierig om verder te lezen, op zoek naar meer herkenning.

Marlou Kleve schrijft op een zeer nuchtere en toegankelijke manier.

Zelfcompassie of mindfulness klinkt in mijn oren vaak nog wat zweverig en vaag. Marlou Kleven maakt in haar boek korten metten met het zweverige. Blz 19: “Mediteren bleek alles behalve zweverig. Het zette me juist met beide benen op de grond, omdat het me leerde niet langer achter allerlei gedachten in mijn hoofd aan te hollen”.

De wetenschappelijke evidentie maakt het boek interessanter en aannemelijker. De literatuurlijst ontbreekt gelukkig niet.

Enige minpunt is dat er wordt beweerd dat het boek volledig vanuit de wetenschap is geschreven. Dit klopt niet altijd. Veel beweringen worden niet gerefereerd naar een bron. Is dat dan wel gebaseerd op wetenschap of op de schrijfsters eigen ervaring? Practice based is zeer waardevol en mag worden benoemd. Zeker door een schrijfster met zoveel praktische ervaring!

Wat zo goed is, dat Marlou Kleve regelmatig naar zichzelf refereert. Ze stelt zich kwetsbaar op en laat dat op deze manier zien. Hierdoor laat zij zien dat iedereen op een gegeven moment tegen zijn eigen beperking loopt. Je bent hierin niet alleen.

Wat het boek makkelijk en begrijpelijk te lezen maakt is dat zij voorbeelden uit haar praktijk beschrijft. Wie krijgt er in de huidige maatschappij niet een keer te maken met stressvolle situaties, waar je zelf  geen raad mee weet? Dit boek legt op een nuchtere en heldere manier uit wat er gebeurt in de hersenen en hoe zich dit fysiek en emotioneel uit.

Het boek heeft verschillende en zeer overzichtelijke hoofdstukken. Ieder hoofdstuk heeft te maken met zelfcompassie, maar wordt op een andere manier toegepast. Zo is er een hoofdstuk ‘je brein de baas’. Heel beknopt wordt hier beschreven hoe het brein werkt. Dit is interessant en leuk om te lezen.

Iedereen die dit boek leest, of je nu veel zelfcompassie hebt of niet, zal zich in verschillende passages van het boek herkennen. Blz 58: ‘Ben je niet zo mindful? Je bent niet de enige. Het grootste deel van de tijd leven we in een staat van mindlessness, namelijk multitaskend op de automatische piloot’. 

Iedereen die zich weleens onzeker voelt over zichzelf of te streng is voor zichzelf (wie herkent zich hier niet in?), kan ik Hartvol zeker aanbevelen. Zelfcompassie kan een goede manier zijn voor een prettiger leven.

 

Recensie: Hartvol - Marlou Kleve

Hartvol

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Aardig zijn voor jezelf, zoals je dat ook bent voor een goede vriend(in) of anderen om wie je geeft, dat is niet altijd even makkelijk. Meestal zijn we voor onszelf veel harder dan voor anderen. Dat kan ook anders. Zelfcompassie geeft je praktische handvatten om jezelf te steunen op moeilijke momenten in je leven, want juist dan kun je wel wat begrip gebruiken: van hard naar hart voor jezelf.
    Marlou Kleve laat je in dit toegankelijke en wetenschappelijk onderbouwde boek kennismaken met de helende kracht van zelfcompassie. Ze laat zien hoe je zelfkritiek en perfectionisme kunt loslaten, om in plaats daarvan je hart te openen voor vriendelijkheid, verbondenheid en levensgeluk.
    De Amerikaanse auteur Kristin Neff, bekend van haar internationale bestseller Zelfcompassie, schreef het voorwoord.
    Marlou Kleve (1969) is gecertificeerd mindfulness- en zelfcompassietrainer. Ze studeerde Algemene Letteren in Amsterdam en heeft trainingen gevolgd bij onder meer Kristin Neff en Christopher Germer. Als redacteur werkte ze ruim tien jaar voor diverse televisieprogramma's bij de VARA. Haar journalistieke kracht om snel tot de kern van de zaak te komen bracht haar ook in contact met haar eigen drijfveren. In 2010 besloot ze haar hart te volgen en een eigen coachingspraktijk op te zetten.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Boek van het Jaar 2012: tussenstand

  • Godin bij vergissing

  • Vlucht naar München – Marja van der Linden

Zoek in artikelen