• onze waardering

Recensie: Minimania RECENSIE

Recensie: Minimania - Ilse König

Minimania is een boek vol met kleine zoete en hartige hapjes geschreven door Ilse König, vormgegeven door Clara Monti en gefotografeerd door Inge Prader. Dit boek kan worden onderverdeeld in een zestal hoofdstukken: spoil yourself, go a bit healthy, look inside, make it easy, think out of the box en een mini-manual. Ieder hoofdstuk maakt een onderscheid in zoet en hartig. Ieder recept wordt gerangschikt naar bereidingstijd van een tot drie klokjes. Minipizza's, worteltaartjes, bosbessenflapjes, paprika-rode peper- aardbeien confituur tot aan zoete sushi, je vindt het allemaal in dit boek. 

Het eerste recept uit Minimania dat ik kookte waren mini eclairtjes. Hierbij maakte ik een basis die ik afbakte, liet afkoelen en vervolgens vulde met een zelfgemaakte vulling en tot slot afmaakte met een topping van chocoladeglazuur met decoratie. De eclairtjes zagen er niet strak uit maar de smaken waren goed in balans.

Het tweede recept  uit Minimania wat ik heb gekookt, waren sliders. Zogenoemde mini hamburgertjes. Hierbij maakte ik zelf hamburgerbroodjes en miniburgertjes. Vooral het maken van de mini sesambroodjes was tijdrovend door de rijsstappen (3 uur). Dit recept had dan ook drie klokjes (van de drie). Verder vormde ik runderburgertjes, welke ik bakte. De broodjes hadden een goede grootte, waren gaar en mooi van kleur. Het recept had nog iets spannender gekund door het gehakt anders te kruiden, waardoor het hoger op smaak zou komen of iets spannender te doen met zelfgemaakte sausjes of toppings.

Minimania is een boek boordevol hapjes en kent een goede verhouding tussen zoet, hartig en vegetarisch. De namen van de zes hoofdstukken maken de verwachtingen helemaal waar van verwennerij, gezond, gevuld van binnen, simpel, inventief tot aan handige (zelfmaak) tips. De recepten zijn onderverdeeld in tijdsduur. Veelal wordt verwezen naar de manual achter in het boek, waardoor men kan kiezen voor een simpele, snelle supermarktvariant of een meer tijdrovende zelfmaakvariant. Dit maakt dat mensen met laag tot hoog kookniveau, hapjes op tafel kunnen zetten. De recepten zijn duidelijk en overzichtelijk opgebouwd en voorzien van mooie foto's. De foto's zien er mooi, maar handgemaakt uit. Dit geeft de indruk dat het goed na te maken is, en niks is minder waar. 

Enkele punten van kritiek zijn wel te benoemen. Een minpunt vind ik dat met veel verschillende (bak)vormen van verschillende afmetingen wordt gewerkt. Gelukkig zijn een heleboel recepten die zonder vormpjes of met vrij gangbare vormen gemaakt kunnen worden. Sommige recepten hadden wat mij betreft nog wel wat variatie tips mogen bevatten. Dit geldt met name voor de recepten waarvan de ingrediënten moeilijk verkrijgbaar zijn of seizoensgebonden zijn. Tot slot is het register wat summier. Hierin komen alleen de namen van de recepten terug, maar hierbij valt niet te zoeken op bijvoorbeeld één specifiek ingrediënt.

Minimania van Ilse König is een aanwinst voor iedereen die graag is een keer iets anders dan een bittergarnituur of toastjes op tafel wilt zetten tijdens een hightea, verjaardag of de feestdagen.

 

Chicklit.nl recensie van Minimania - Ilse König

Minimania

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Minimaania: onweerstaanbare hapjes voor elke gelegenheid! Hartig en zoet, met vlees of vis en vegetarisch: het perfecte partyfood voor elk feestje of een verwennerij in kleine kring.
    Ilse König heeft een geweldige collectie recepten gemaakt. De meeste mini's zijn snel gebakken en met een overheerlijke topping à la minute te serveren. Met zoete hapjes als pruimen-galettes, sinaasappel-kumquatcakejes, chocolade-tartelettes en kersen-straciatela-bloemen en hartige heerlijkheden als mini-eendenrolletjes, hummuscups en pizzettes. Origineel, klein en smakelijk. Voor beginnende en meer ervaren thuiskoks. Het eindresultaat? Altijd maximaal genoegen in miniformaat!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • Jouw reality tv gids

  • Recensie: Vintage

  • Film top 6: augustus 2019

Zoek in artikelen