• onze waardering

Recensie: Vroemvrouw RECENSIE

Recensie: Vroemvrouw - Jeske Meinema

Gemma leren we in Vroemvrouw kennen als een stoere dame. Op haar motor scheurt ze overal heen en haar zelfstandigheid staat voor haar op nummer één. Een gedeelde eerste plaats met haar baan als verloskundige, trouwens. Het leventje van Gemma is een grote uitdaging. De gemeente heeft vervelende plannen met de praktijk waar ze werkzaam is, haar motor begeeft het op een nogal onhandig moment, haar moeder speelt zeer ongewenst de hele tijd voor Cupido, haar ex en zijn nieuwe vriendin zijn zwanger en haar beste vriendin vertrekt naar het buitenland. Gemma mag dan wel stoer en zelfstandig zijn, maar zelfs haar lijkt het nu allemaal even boven het hoofd te groeien...

Op zich heeft Vroemvrouw alles in zich voor een succesvolle chicklit, en de potentie om 4 of 5 hartjes te scoren. Er is echter een groot minpunt waardoor dat niet gelukt is: de geloofwaardigheid van de hoofdpersoon. Jeske Meinema maakt het je als lezer lastig om je in te leven in Gemma en al helemaal om haar in je hart te sluiten. Gemma is buitengewoon obstinaat, een eigenschap die ze van haar moeder lijkt te hebben overgenomen. Ze tilt brutaliteit eigenhandig naar een nieuw en hoger niveau. Als je leest hoe ze spreekt tegen haar patiënten, dan is dat letterlijk ongelooflijk en is het maar moeilijk voor te stellen dat ze überhaupt nog patiënten heeft. Zo doet ze ook tegen bijvoorbeeld winkelpersoneel en eigenlijk iedereen die ze ontmoet. En het wordt niet duidelijk waarom Gemma doet zoals ze doet, waardoor het niet goed te begrijpen is als lezer.

Er zijn meer dingen wat ongeloofwaardig aan het verhaal. De moeder van Gemma probeert haar telkens te koppelen aan heren die Gemma totaal niet ziet zitten. Je zou denken dat het voor iemand met zo'n grote mond een eitje is om daar simpelweg nee tegen te zeggen, maar toch vindt Gemma zichzelf telkens weer terug op dates die ze helemaal niet wil. Op de omslag van het boek staat dat Gemma's baan als verloskundige belangrijk voor haar is, maar van haar werkplezier is erg weinig te merken: ze heeft bijvoorbeeld een hekel aan intakes en huisbezoeken en van kinderen lijkt ze ook geen fan te zijn. Ook een op zichzelf al best wonderlijk verzoek van haar beste vriendin om op stel en sprong langdurig op haar twee kinderen te passen terwijl zij voor langere tijd naar het buitenland vertrekt, kan rekenen op Gemma's instemming. En zelfs tegen het begeleiden van de zwangerschap van haar ex en zijn nieuwe vriendin zegt ze geen nee, terwijl een doorverwijzing naar een collega een kleine moeite is. Kortom: Gemma lijkt haar brutaliteit in te zetten op momenten dat het vreemd en totaal niet nodig is, maar als het erop aankomt kan ze minder goed voor zichzelf opkomen.

En toch... toch lees je door. Omdat je nieuwsgierig bent of er liefde op haar pad komt, ondanks dat ze dat heeft afgezworen. Omdat je wilt weten of haar verloskundigenpraktijk op z'n pootjes terecht zal komen. Omdat je benieuwd bent hoe het met de kinderen gaat nu tante Gemma ze onder haar hoede neemt. Omdat je hoopt dat Gemma wat aardiger wordt. En ook omdat de schrijfstijl van schrijfster Jeske Meinema erg vlot is, het boek leest gemakkelijk weg. 

 

Chicklit.nl recensie van Vroemvrouw - Jeske Meinema

Vroemvrouw

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Gemma is een zelfstandige vrouw die geen blad voor de mond neemt. Dat ze zichzelf en anderen daarmee in ongemakkelijke situaties brengt maakt haar niks uit. Gemma geeft namelijk maar om één ding: haar baan als verloskundige. Van de liefde hoeft ze immers niets meer te verwachten; haar liefdesleven is net zo chaotisch als haar drukke baan. Maar nu dreigt het enige kleine beetje zekerheid dat ze had, haar werk op de praktijk, te vervallen en is Gemma ten einde raad.

    Welkom in het hectische leven van Gemma, waar vriendinnen een groter beroep op haar doen dan dat ze aan kan, exen de praktijk terroriseren en een bemoeizuchtige moeder er een persoonlijke levensmissie van heeft gemaakt om Gemma aan de man te helpen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • Raven 3 - Miriam Borgermans

  • Recensie: Hof van Ijs en Sterren

  • Dwergwerpen - Bart in 't Hout en Eric Eljon

Zoek in artikelen