• onze waardering

Recensie: Kraaien tellen RECENSIE

Recensie: Kraaien tellen - Lucas de Waard

In Kraaien tellen van Lucas de Waard komt Tobias Gouweleeuw aan het woord. Hij leeft een rustig, maar zeer gestructureerd leven, tot zijn zuster Krista dood aangetroffen wordt in Praag. Vanaf dat moment probeert hij angstvallig zijn leven op orde te houden. Helaas wordt hij door het lot getart. Het is aan De Waard het leven van Gouweleeuw weer op de rit te krijgen.

‘Niet mijn leven binnenkomen, denk ik, niet doen. Het is van mij. Van niemand anders meer.’ Na de dood van Krista blijkt het leven van Tobias langzaam maar zeker naar de afgrond te klimmen. Hij, bestuurder van een stadsveegauto, verbreekt min of meer het contact met zijn ouders en probeert koste wat het kost zijn normale leven verder te volgen. Dat betekent: elke dag trouw naar zijn werk, post per tien enveloppen behandelen en seks met de Cayenne, de vrouw van de kledingwinkel.

Helaas blijkt dit alles te veel gevraagd. Terwijl Tobias zijn werk uit blijft voeren en de dagelijkse beslommeringen door probeert te komen, herinnert hij zich belangrijke periodes uit zijn jeugd. Hij herinnert zich hoe Krista en hij elkaar ooit beloofden elkaar niet te verlaten, omdat hun moeder dat steeds deed. Hij herinnert zich de bijzondere, zo niet ‘over het randje’ relatie die hij met zijn zuster had. Langzaam verlaat hij zijn eigen leven meer en meer en lijkt hij louter een op seks beruste relatie met Cayenne aan te gaan, tot hij ontdekt dat hij niet op oude voet verder kan. Keuzes die hij niet durfde te maken worden voor hem gemaakt.

Sterk in Kraaien tellen is het personage dat De Waard bombardeert tot hoofdpersoon. Tobias is vanaf de eerste bladzijde interessant, vanwege zijn krampachtige wereldbeeld en zijn bijzondere manier van leven: ‘Porno kan altijd krankzinniger. En dat moet ook. Het is belangrijk om overal geil van te kunnen raken, als je alleen bent.’ De Waard beschrijft de gedachten van deze rouwende man uitgebreid en besteedt veel aandacht aan de ongeziene aftakeling. Bijna ongemerkt ziet de lezer Tobias steeds verder afdwalen, zonder er iets aan te kunnen doen. Hoewel je bij vlagen stuit op onbegrip, zoals de relatie die hij heeft met Cayenne, lijkt Tobias in andere zaken uiterst gewoon: hij zou één van ons kunnen zijn.

Boeiend zijn daarbij de door De Waard beschreven herinneringen. Clichématig lijkt de opbouw, waarbij Tobias de lezer tot mederouwende maakt door zijn herinneringen steeds meer door te laten vloeien. Toch is de aard van de herinneringen bijzonder. De Waard laat haarfijn zien hoe Tobias en Krista min of meer getekend werden door hun jeugd en op die manier hun toekomst anders zouden beleven. Waar je ook hier regelmatig stuit op onbegrip, overheerst tegelijkertijd nieuwsgierigheid. Als geen ander wil je weten wat er met de twee dan nog jongeren gaat gebeuren. Hoe hebben ze in deze situatie terecht kunnen komen?

Gedurende Kraaien tellen ontwikkelt zich een plot wat menig lezer met verbazing zal lezen. Waar de eerst zo rustige, kalme Tobias zijn leven op de rit leek te hebben, verandert dit sluimerend. Langzaam krijgt de lezer zicht op de bizarre jeugd van de twee roodharige familieleden en langzaam komt het besef van wat dit allemaal aangericht heeft in de toekomst. De Waard schept met zijn twee personages een heldere blik op de mens: "Steeds weer een nieuwe start. Een nieuw mens. Inmiddels weet ik dat het niet zo zit. Als je afgietsel eenmaal gedroogd is, ben je wie je bent. Een voltooid concept. En toch is er soms een verrassing. Blijkt er ineens een register in je persoonlijkheid te zijn waartoe je voorheen de sleutel nog niet had."

Hoewel de seksscenes in Kraaien tellen wellicht wat over de top en hard zijn, valt het boek over het algemeen in de smaak. De positieve inslag van De Waard en het intieme verhaal scoren. 

 

Recensie: Kraaien tellen - Lucas de Waard

Kraaien tellen

  • Auteur:

    Lucas de Waard
  • Verschenen:

    12 september 2017
  • Uitgave:

    ISBN 9789044538175
    Uitgever De Geus
    288 pagina's
  • Uitgever:

    De Geus
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Tobias is een veegwagenbestuurder die het liefst met rust gelaten wordt. Maar als zijn zus en geestverwant een einde aan haar leven maakt, begint de wereld steeds meer van hem te verlangen. Tobias weigert echter te rouwen en besluit om zijn leven op pauze te zetten.
    ‘Ik doe, kortom, wat er gedaan moet worden. Het zou fijn zijn als ik in een wereld leefde waarin dat genoeg was.’

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Interview met Charlotte de Monchy

  • Recensie: De test

  • De trailer voor DC serie Black Lightning is uit

Zoek in artikelen