• onze waardering

Recensie: It only happens in the movies RECENSIE

Recensie: It only happens in the movies - Holly Bourne

It only happens in the movies van Holly Bourne gaat over Audrey. Audrey gelooft niet meer in de romantiek. Niet nadat haar vader haar moeder heeft verlaten voor een andere vrouw en sinds haar vriendje Milo haar gedumpt heeft. Om te ontsnappen aan de stress die ze thuis ervaart, besluit ze om te gaan werken bij een bioscoop. Hier ontmoet ze Harry, een filmmaker in spé. Al snel worden Audrey en Harry verliefd, maar dat betekent niet dat de liefde makkelijk is. Immers, liefde is geen romantische film...

Holly Bourne heeft met It only happens in the movies een fantastisch young adult boek geschreven. Holly heeft het voor elkaar gekregen om echt realistische personages neer te zetten die je meteen in je hart sluit. Audrey is zo'n personage. Ze heeft ontzettend veel humor, maar is ook heel erg onzeker. Die onzekerheid is er niet ineens gekomen, door wat ze allemaal heeft meegemaakt begrijp je als lezer heel goed waarom ze zo onzeker is en wil je haar het liefst beschermen tegen al het kwaad van de wereld.

Ook heeft Audrey een grote aversie tegen romantische films. Dit is niet meer dan logisch aangezien de relaties die ze heeft gekend niet goed zijn afgelopen. Gedurende het boek speelt de aversie tegen romantische films dan ook een grote rol. Audrey vertelt aan Harry waarom ze zo'n grote hekel heeft aan romantische film. "Woman in most movies aren't real. {...} Tell me Audrey. How are they not real? {...} Well, they never have any real insecurities, just like – cute ones! Like, 'oh, I'm really neat and tidy', or 'I'm mildly clumsy.' Where are the woman saying, 'Why the hell haven't you replied to my message after shagging me?' Or 'Do you mind If we take things slow because I was raped in college?" {..} "Plus, I was still warming up – "they're always crazy perfect skinny, even though they're supposedly always munching down burgers and chocolate. That's not real. You can't have thighs that don't rub at the top but also loooove hot dogs and beer. Those two things don't coexist. You have to do squats every single moment of your life and one slither of cake, like, once a year, and probably eat it whilst doing squats." 

En zo gaat Audrey nog door over wat voor een onrealistisch beeld romantische films scheppen. En als lezer opent dit je ogen. Tuurlijk wist je wel dat romantische films, nou ja, geromantiseerd zijn, maar de manier waarop Audrey het uitlegt opent je ogen en denk je: "ja inderdaad! Zo gaat het precies in romantische films– en laat het je meer malen hardop lachen door de manier waarop ze het beschrijft. Zo zit het hele boek vol met deze humor. Een van de vele pluspunten aan dit verhaal.

Daarnaast zijn alle karakters goed uitgewerkt. Van de vriendinnen van Audrey tot de collega's van Audrey bij de bioscoop. Stuk voor stuk zijn het karakters waar je om gaat geven. Als ik dan toch een minpunt moet noemen voor dit boek dan is het een stukje in het verhaal die niet helemaal uitgewerkt is. Audrey krijgt van haar collega te horen dat Harry eigenlijk vervreemd is van zijn ouders. Nu wist Audrey dat hij niet echt goed contact met hun had, maar haar collega zegt dat er meer aan de hand is. Echter komen we als lezer er nooit achter wat er nou precies speelt tussen Harry en zijn ouders, terwijl dit meermalen wordt aangekaart in het boek. Omdat je als lezer zo vertrouwd bent geraakt met alle karakters had je dit graag willen weten. Maar buiten dat ben ik niet anders dan positief over dit boek.  

Als je eenmaal begonnen bent in It only happens in the movies, dan kan je het boek niet meer wegleggen. Je wordt vanaf de eerste pagina meegezogen in Audrey's verhaal en het laat je niet meer los. Dit komt onder andere doordat Audrey zo'n realistisch personage is. Ze is niet perfect onhandig, zoals in romantische films, ze is onhandig, maar niet op een perfecte manier en dat maakt haar juist zo'n interessant en realistisch personage. Het boek is een rollercoaster te van emoties, liefde, pijn, verdriet, humor, het komt allemaal voor in het boek. En de lezer voelt al deze emoties mee met Audrey. 1 tip. Zorg dat je zakdoekjes klaar hebt staan als je het boek uit hebt.

 

Recensie: It only happens in the movies - Holly Bourne

It Only Happens in the Movies

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    The greatest love story ever told doesn't feature kissing in the snow or racing to airports. It features pain and confusion and hope and wonder and a ban on cheesy cliches. Oh, and zombies...YA star Holly Bourne tackles real love in this hugely funny and poignant novel.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • Chicklit top 6: november 2018

  • Recensie: Vind ik leuk?!

Zoek in artikelen