• onze waardering

Recensie: Poké RECENSIE

Recensie: Poké - Celia Farrar en Guy Jackson

Poké: Hawaïaanse salades begint met een korte inleiding en een hoofdstuk over de dingen die je nodig hebt op poké te maken. Vanaf dat hoofdstuk merk je eigenlijk al dat het echt een boek is voor sushi liefhebbers en mensen die van bijzonder eten houden. Er worden dan ook vele ingrediënten gebruikt waar ik nog nooit van gehoord had en die enkel in Aziatische speciaalzaken in grootsteden te vinden zijn en dus niet in je lokale supermarkt.

Dat maakte het bereiden van poké meteen een heel stuk moeilijker. Maar bij het bladeren ontdekte ik gelukkig dat er verschillende bijgerechten en sauzen zijn die ik nog niet kende maar wel met meer voorkomende ingrediënten gemaakt worden. Ook niet-sushi-liefhebbers (zoals mezelf) kunnen daardoor lekker experimenteren met zuiderse smaken zonder deze te moeten combineren met rauwe vis en vreemde rijstschotels.

Nadat ik de recepten allemaal had doorgelezen en vergeleken met elkaar besloot ik het recept voor ingemaakte komkommer en verse srirachasaus uit te testen.

Recept 1: Ingemaakte komkommer

Ik maakte nog nooit eerder groenten of fruit in maar besloot dit toch eens te willen testen. Vooral omdat de komkommer volgens de beschrijving friszuur zou worden en dit is net een smaak die ik lekker vind.

De beschrijving van de ingemaakte komkommer was erg duidelijk en simpel. Het inmaken lukte dan ook met één poging. Meteen na het inmaken proefde je wel nog de typische komkommer smaak, die vind ik persoonlijk niet zo lekker, maar toen ik twee dagen later opnieuw proefde smaakte deze heerlijk zoetzuur en sappig.

Volgens mij is deze ingemaakte komkommer dan ook niet enkel lekker om bij poké te eten maar ook heerlijk tussen een simpel broodje hotdog of bij een barbecue. Voor mij is dit recept dan ook voor herhaling vatbaar en ik kijk ernaar uit om dit in de zomer nog eens een keer klaar te maken.

Recept 2: Verse srirachasaus

Srirachasaus zou zoet/pikant zijn en heerlijk bij verschillende poké- of andere gerechten. Hij wordt gemaakt met verse pepers en laat ik nu net een liefhebber van pepers zijn. De gewone pepers vind je in de meeste supermarkten maar kan je ook zelf thuis zaaien. Zelf zaai ik elk jaar verschillende soorten pepers om deze als ze rijp zijn te verwerken in diverse gerechten.

Het was de eerste keer dat ik er ook een saus mee maakte omdat deze meestal net te pittig zijn en daarom niet zo vaak gegeten wordt. Maar omdat de srirachasaus als friszoet omschreven werd, wou ik dit recept natuurlijk erg graag uittesten.

De saus bevat zo'n zes verschillende ingrediënten maar de bereiding gaat erg vlot. De saus is na het bereiden meteen eet-klaar maar is het allerlekkerst als hij afgekoeld is. De gefermenteerde srirachasaus bevat dezelfde ingrediënten maar moet enkele dagen trekken om hem een zure smaak te geven terwijl de verse srirachasaus eerder zoet is. Ook dit recept zal vaker worden gemaakt en er kan zelfs mee geëxperimenteerd worden door met verschillende pepersoorten te werken.

Poké bevat recepten voor echte sushi liefhebbers, maar omdat het zoveel recepten voor andere bijgerechten, sauzen, ingemaakte producten, hoef je niet persé een sushi liefhebber te zijn. Celia Farrar en Guy Jackson waren zo creatief in het samenstellen van dit boek dat deze recepten voor iedereen geschikt zijn en je deze dan ook kan combineren met gerechten die jij graag eet. Zo kan je als wel of niet liefhebber beiden een vleugje Hawaï aan je maaltijden toevoegen en dat maakt het boek net zo bijzonder.

 

Recensie: Poké - Celia Farrar en Guy Jackson

Poké

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Aloha! De poké bowl verovert Nederland. Dit uit Hawaï afkomstige gerecht is van oorsprong een snack van versgevangen rauwe vis met sojasaus, lente-ui en sesamolie, maar inmiddels kent dit iconische gerecht vele variaties. Je kunt dit natuurlijk eten in de diverse poké bowl-restaurants die hun deuren de laatste jaren hebben geopend, maar met dit boek kun je vanaf nu thuis aan de slag en eindeloos variëren.

    Begin bij de basis en vul een bowl met (sushi)rijst, vis, sla, dressing en diverse toppings. Serveer een tropische bowl met gemarineerde tonijn, zwarte rijst en een salade van mango, ananas, koriander en rode peper. Of varieer op klassieke combinaties: ingelegde makreel met een salade van rode bietjes, mierikswortelsaus en kruim van roggebrood.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • Top 8 Jane Austen Emma films

  • Mijn duistere Vanessa - Kate Elizabeth Russell

  • Een vent die blijft

Zoek in artikelen