• onze waardering

Recensie: Voor uw liefde RECENSIE

Recensie: Voor uw liefde - Mario Vargas Llosa

Tegenvallende Vargas Llosa

Extreem teder en met gepaste romantiek beschrijft Mario Vargas Llosa de eerste passages in Voor uw liefde. Het belooft veel goeds: 'Heel voorzichtig, met bonzend hart, zodanig ademend dat het leek alsof ze sliep, schoof ze een stukje op, totdat ze, ook al raakte ze haar niet aan, merkte dat ze zich nu op hoogstens enkele millimeters van Chabela's rug, billen en benen bevond.' Helaas zet deze lijn niet door. Voor uw liefde valt tegen door de grote hoeveelheid ellende op één hoop. Het verhaal is simpelweg té overdreven.

Vargas Llosa begint zijn verhaal met een passage waarin Marisa en Chabela, twee vriendinnen, in één bed liggen en samen vrijen. Na de vrijpartij gaan ze elk terug naar hun eigen man. Als lezer zit je op het puntje van je stoel. Vargas Llosa beschrijft op prachtige wijze en zeer respectvol een maatschappelijk taboe: vrouwen die samen overspel plegen. Allesbehalve cliché. Echter, dat beeld verandert al snel. 

Enrique, Marisa's vriend, is een vermogend man. Op een dag wordt hij door journalist van roddelblad Onthullingen, Rolando Garro, geconfronteerd met foto's waar hij op te zien was tijdens een orgie, jaren geleden. In eerste instantie lijkt Rolando de foto's louter aan Enrique te geven, maar even later blijkt het tegendeel: hij chanteert erop los. Enrique reageert verkeerd, in de ogen van Rolando, en de dag daarop staat een artikel in Onthullingen. Het leven van de Peruanen zal vanaf dat moment niet meer hetzelfde zijn.

Het is bijzonder te zien hoe snel Vargas Llosa Voor uw liefde omgevormd heeft tot een clichéroman met A-status. Het verhaal dat zo goed begon mondt vrijwel direct uit in het algemene 'man-heeft-geheim-voor-vrouw'-verhaal. Hoewel de passages over Chabela en Marisa natuurlijk hun voortzetting beleven, verdwijnen ze naar de achtergrond wanneer de problemen van Enrique naar buiten komen. Jammer, want op die manier verdwijnt het beetje uniciteit in de roman en wordt de voorspelbaarheid vergroot.

Lange tijd schetst Vargas Llosa wel een goed beeld van het bijzondere Lima. Zijn enscenering is sterk en geloofwaardig. Het geweld en de corruptie staan op de voorgrond en zijn karakteriserend voor dit verhaal. De lezer wordt deelnemer aan het (straat)leven in Lima en ziet zo een andere, gewelddadige kant van de wereld.

Echter, dit kan de roman niet volledig redden. Halverwege het boek schroeft Vargas Llosa het tempo in de roman op tot grote hoogte. In eerste instantie lijkt dit hard nodig, aangezien het verhaal een kabbelend geheel dreigde te worden. Het pakt echter niet gunstig uit. Gebeurtenis volgt op gebeurtenis zonder dat de lezer de tussenperiodes heeft kunnen genieten en het verhaal krijgt een zeer onsamenhangend geheel. Versterkend daarbij is het feit dat Vargas Llosa de verhalen van enerzijds Marisa, Enrique, Chabela en haar vriend verweeft met het verhaal van de collega's van Rolando Garro. Waar de personages eerst netjes om beurt aan het woord waren, spreken ze tegen het einde van de roman bijna parallel. Waar dit menigmaal werkt en de spanning verhoogt, heeft het hier minder invloed. Het wekt eerder verzet dan liefde, terwijl het stijltechnisch sterk is. 

Al met al is Voor uw liefde niet het gehoopte prachtboek dat de cover doet vermoeden. Vargas Llosa heeft simpelweg té veel gebeurtenissen en té veel stijlmiddelen gecombineerd en maakt daarmee het boek over de top. Jammer, want  in de basis scoorde het punten en laat het zien dat Vargas Llosa echt wel wat kan. 

 

Recensie: Voor uw liefde - Mario Vargas Llosa

Voor uw liefde

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Enrique Cárdenas, een rijke zakenman, wordt door de befaamde redacteur van een boulevardblad ­af­geperst. Als hij diens eisen niet inwilligt worden er foto's gepubliceerd van Cárdenas die zich tijdens een orgie verlustigt aan prostituees en drugs. Dit schandaal zou zijn ondergang betekenen.

    Cárdenas' situatie wordt nog nijpender als hij wordt beschuldigd van een moord die gepleegd werd in Cinco Esquinas, een van de armste wijken van Lima. In heel Peru is er slechts een vrouw die de echte dader kan vinden: een cynische journaliste met twijfelachtige moraal, die haar carrière heeft gewijd aan het verwoesten van de reputaties van de tegenstanders van Fujimori's regering. Nu krijgt ze de kans om haar vak eer aan te doen door de waarheid aan het licht te brengen.

     

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Bittere tijden - Mario Vargas Llosa

  • Fictie top 6: februari 2021

Zoek in artikelen