• onze waardering

Recensie: Defy the Stars RECENSIE

Recensie: Defy the Stars - Claudia Grey

'To Save her world, she must learn to stand alone.'

In deze dystopie, die zich plaats vind in de 23e eeuw, is de aarde stervende en worden inwoners gedwongen om elders verder te leven. Naast de Aarde bewoont de mens nu vier andere planeten: Kismet, Cray, Stronghold, en Genesis. 
De inwoners van Genesis zijn bang dat ook déze planeet zal sterven door invloed van de mens, en zijn tegen de steeds grotere immigratie vanuit Aarde. Door in opstand te komen tegen hun medemens ontstaat er een 'ruimteoorlog' tussen de twee planeten. 

Noemie Vidal is een 17-jarige piloot woonachtig op Genesis en hoort bij de rebellen. Wanneer ze tijdens een oefengevecht gedwongen wordt om haar beste en enige vriendin Esther te beschermen, beland ze op een vijandig Aards schip dat al 30 jaar onbemand is. Vrij snel komt Noemie er achter dat er zich op dit schip toch nog één iemand bevindt. Een Mech genaamd Abel. Mechs zijn robots ontworpen door de mensen op aarde. Ze worden gebruikt om voor hen te vechten. Ze zijn geprogrammeerd om te doden, ontzettend snel en slaan alle informatie op die ze tegenkomen. Abel lijkt echter anders dan de andere Mechs gezien hij bijna menselijke gewoontes heeft ontwikkeld in de tijd dat hij alleen was. Wanneer Noemie erachter komt dat ze misschien in staat is de oorlog te eindigen, begint er een gevaarlijke missie door de ruimte met Abel als enige 'persoon' die ze kan vertrouwen.

Claudia Gray schept in Defy the Stars een toekomstbeeld waar we liever niet terecht zouden komen, maar die toch boeiend genoeg blijft om verder te lezen. Het verhaal wordt verteld vanuit de twee personages Noemie en Abel. Het is een opvallende en originele keuze om vanuit een 'niet menselijk' karakter te schrijven, en de hoofdstukken vanuit Abel zijn interessant en leuk om te lezen. Gaandeweg maak je zijn persoonlijke ontwikkeling mee en ondanks dat de Mechs in het verhaal bekend staan om hun gebrek aan emotie, weet Gray 'Abel' zo te beschrijven dat je je als lezer alsnog met hem kunt identificeren en om hem gaat geven.  Ook over Noemie krijg je steeds meer te weten en haar tragische geschiedenis hebben haar gevormd tot wie ze nu is. Toch blijft ze zich ontwikkelen en verrast ze Abel, en de lezer, met haar moed en intelligentie. 

Door de hoeveelheid aan achtergrond informatie en geschiedenis die gegeven wordt blijft het verhaal makkelijk te volgen. Er wordt een geloofwaardige nieuwe wereld gecreëerd en verschillende onderwerpen als godsdienst, filosofie en politiek komen aan bod. Claudia Gray heeft duidelijk goed nagedacht over de wereld die ze beschrijft en over de algehele verhaallijn door het boek heen.
Ondanks dat Noemie en Abel continu voor nieuwe beproevingen en problemen staan blijft het boek vernieuwend en fris. Je wordt als lezer verast door de wendingen die het boek neemt en geïntrigeerd door de relatie die zich ontwikkeld tussen de twee hoofdpersonages. 

Defy the Stars is een spannend en origineel boek dat niet onder doet voor andere dystopische verhalen als Divergent en De Hongerspelen. De manier van schrijven spreekt tot de verbeelding van de lezer en geeft genoeg details en informatie voor een vervolg. Hoewel er nog geen vertaling van het boek is, is het zeker de moeite waard om deze in het Engels te lezen.

Een mooie mix tussen 'The 100' en 'Star Wars' en een absoute aanrader voor fans van Sci-Fi en Fantasy. 

 

Recensie: Defy the Stars - Claudia Grey

Defy the Stars

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Noemi is a young and fearless soldier of Genesis, a colony planet of a dying Earth. But the citizens of Genesis are rising up - they know that Earth's settlers will only destroy this planet the way they destroyed their own. And so a terrible war has begun.

    When Noemi meets Abel, one of Earth's robotic mech warriors, she realizes that Abel himself may provide the key to Genesis' salvation. Abel is bound by his programming to obey her - even though her plan could result in his destruction. But Abel is no ordinary mech. He's a unique prototype, one with greater intelligence, skill and strength than any other. More than that, he has begun to develop emotions, a personality and even dreams. Noemi begins to realise that if Abel is less than human, he is more than a machine. If she destroys him, is it murder? And can a cold-blooded murder be redeemed by the protection of a world?

    Stranded together in space, they go on a whirlwind adventure through Earth's various colony worlds, alongside the countless Vagabonds who have given up planetary life altogether and sail forever between the stars. Each step brings them closer - both to each other and to the terrible decision Noemi will have to make about her world's fate, and Abel's.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Bemind

  • De laatste stap - Paul de Bruyn

  • Dylan en Cole Sprouse zijn te geweldig op internet!

Zoek in artikelen