• onze waardering

Recensie: Wachten op monsieur Bellivier RECENSIE

Recensie: Wachten op monsieur Bellivier - Britta Röstlund

"Wacht u op monsieur Bellivier, madame?" Helena zit in haar vaste café in Parijs te werken als een onbekende man haar deze vraag stelt. In een opwelling zegt ze dat zij inderdaad op meneer Bellevier wacht. De man biedt haar een mysterieuze opdracht aan en zonder er al te lang bij stil te staan, zet Helena haar handtekening.

Iets verderop in de stad zit Mancebo zoals iedere dag voor zijn winkel op een krukje. Daar ziet hij Parijs aan zich voorbij trekken tot het tijd is voor een borrel of om te gaan eten. Mancebo is tevreden met zijn rustige, voorspelbare leven. Tot zijn overbuurvrouw 's avonds laat plotseling in zijn winkel staat. Of hij haar echtgenoot in de gaten wil houden vanuit zijn winkel. Vanaf dat moment heeft hij er een baan bij: die van privédetective.

In Wachten op monsieur Bellivier wordt het verhaal verteld van twee mensen die elkaar niet kennen, maar van wie de levens een opvallende parallel vertonen omdat ze beiden een vreemde opdracht aangeboden krijgen. Zonder er al te lang bij na te denken, zeggen ze toe. Een beslissing met vergaande gevolgen, want de levens van Helena en Mancebo zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Wachten op monsieur Bellivier is het eerste boek van de Zweedse journalist Britta Röstlund. Sinds 2001 woont ze in Parijs en dat ze een grote liefde heeft opgevat voor deze stad, is duidelijk te merken in haar boek. Parijs is het derde belangrijke personage en Röstlund weet de sfeer in de stad geweldig te vangen. Niet de stad van de toeristen, maar juist het Parijs waar Parijzenaars leven, dag in dag uit.

Dat is ook meteen een belangrijk thema in Wachten op monsieur Bellivier: de sleur van het dagelijks leven en wat er gebeurt als je je daaraan onttrekt. Röstlund neemt haar lezers uitgebreid mee in de routine van haar personages en begint daar vervolgens veranderingen in aan te brengen. Deze zijn in eerste instantie subtiel, tot ze op een gegeven moment zo onomkeerbaar zijn dat je er niet meer omheen kunt. Een uitgangspunt dat zeker een boek waard is.

Maar als je op basis van de wat zoete omslag van het boek een chicklit verwacht, kom je van een koude kermis thuis. Dat is Wachten op monsieur Bellivier absoluut niet. Helena is zeker niet op zoek naar een man en daarbij ook nogal zwaar op de hand. En van Mancebo wordt een te simpel personage gemaakt, dat als een kind de overburen gaat bespioneren met een verrekijker. Van geen van beiden heb je als lezer het idee dat je begrijpt waarom ze meegaan in de vreemde opdrachten die ze aangeboden krijgen.

Röstlund heeft ook duidelijk moeite de twee verhaallijnen bij elkaar te brengen. Ze blijft erg lang hangen in de dagelijkse sleur, waardoor er weinig pagina's overblijven voor de ontknoping. Als lezer ben je tegen die tijd al bijna vergeten dat er nog een mysterie op te lossen is. Want wie is toch die monsieur Bellivier uit de titel, op wie ook de lezer heel erg lang moet wachten?

Uiteindelijk blijf je achter met het gevoel dat dat er ook helemaal niet toe doet. Toch is Wachten op monsieur Bellivier een aardig boek, met een prikkelend uitgangspunt en een leuk inkijkje in het leven van twee Parijzenaars. Röstlunds schrijfstijl is wat onevenwichtig, met het ene moment bijna poëtische beschrijvingen en het volgende moment een vreemde tijdsprong. Dit debuut zal dan ook niet iedereen kunnen bekoren, maar maakt wel nieuwsgierig naar wat deze auteur nog meer kan.

 

Recensie: Wachten op monsieur Bellivier - Britta Röstlund

Wachten op monsieur Bellivier

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    ‘Mevrouw, wacht u op monsieur Bellivier?’ 

    Helena zit in haar vaste Parijse café en kent geen meneer Bellivier. Toch antwoordt ze in een opwelling met ‘ja’ en voor ze het weet accepteert ze een opdracht met grote gevolgen. 

    Mancebo, een Tunesische winkeleigenaar, is tevreden met zijn rustige, voorspelbare leven. Tot een buurvrouw hem vraagt of hij vanuit zijn winkel haar man in de gaten wil houden, die in het appartement tegenover hem woont. 

    Twee willekeurige mensen, twee onverwachte opdrachten. Helena en Mancebo kennen elkaar niet, maar hun levens zullen elkaar kruisen op een manier die hen voor altijd zal veranderen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Seizoen 1 en 2 van Manifest komen naar Netflix

  • Wings - Aprilynne Pike

Zoek in artikelen