• onze waardering

Recensie: Ontspullen RECENSIE

Recensie: Ontspullen - James Wallman

Het is een trend. Facebookgroepen en instagram accounts over opruimen en minimalisme schieten als paddenstoelen uit de grond. Marie Kondo's boek Opgeruimd werd een bestseller en overal gingen mensen hun kleerkasten, berging, bureauruimtes en keukenkasten te lijf met het idee dat haast alles wat ze bewaren hen ook gelukkig moet maken, anders moet het weg. Minimalisten Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus groeiden zowel online als offline uit tot de goeroes van mensen die met minder spullen door het leven willen gaan.

Dat alles ontging ook trendwatcher James Wallman niet. Hij schreef Ontspullen, een boek over hoe steeds meer mensen komaf willen maken met de overweldigende hoeveelheid dingen in hun bezit. Hij spitst zich hierbij in eerste instantie niet specifiek toe op het individu, maar benadert het als een maatschappelijk gegeven en formuleert een antwoord op de vraag hoe iemand zichzelf ervoor kan behoeden steeds meer aan te schaffen.

Het gegeven van te veel spullen is er herkenbaar. Wie in huis rond zich kijkt ziet wellicht een hele hoop dingen die niet absoluut noodzakelijk zijn om te hebben. Wallman speelt handig in op dat idee. Hij kadert de nood om zoveel mogelijk te bezitten vanuit een historisch perspectief en pleit voor ervaringsgericht leven vanuit de filosofie 'save memories not things'.

Het boek Ontspullen is geen praktische handleiding om te ontspullen. Daarvoor moet de lezer zich richten naar andere auteurs en is het te theoretisch. Wat het wel doet is inspirerende alternatieven bieden voor het hedendaagse consumentengedrag. Wallman combineert dit met enkele verhelderende inzichten en duidelijke voorbeelden. De auteur beseft dat de ommekeer die hij van de maatschappij verwacht niet van vandaag op morgen zal gebeuren. Het is een proces van ettelijke decennia, maar wel een dat steeds sterker op gang aan het komen is.  

Het siert James Wallman dat hij niet te fanatiek is in zijn ideeën, hij erkent het feit dat iedereen op z'n eigen niveau naar meer eenvoud streeft en dat het een utopie is om van iedereen een minimalist te maken. Waar hij echter aan voorbij gaat is dat ook ervaringsgericht leven een vorm van consumentengedrag is wanneer het gaat over naar de film gaan, een parachutesprong maken, een concert bijwonen of een museum bezoeken. Het is de ene vorm van consumeren inruilen voor de andere. Zijn ideeën bieden bijgevolg niet voor iedereen de juiste antwoorden en zijn bovendien vooral gericht op de groeiende middenklasse. Wat ze wel doen is oproepen tot maatschappelijk debat en reflectie over onze levenswijze. 

Ontspullen is een pleidooi tegen de wegwerpmaatschappij en vóór een ommekeer in het denken. Wallman wil, om het in zijn woorden te zeggen, experimentalisten van de lezers maken en zijn argumenten tegen de overconsumptie zijn goed gebracht, al gaan ze niet genoeg in op de vraag of het de beoogde ervaringen zijn die zijn lezers gelukkig maken of bijvoorbeeld de mensen waarmee ze die beleven. In zijn boek spoort hij mensen aan om ervaringen harder te gaan waarderen dan alle rommel die zich in hun huizen opstapelt. Hij vraagt inspanningen van de lezer en hoewel zijn ideeën niet nieuw zijn, brengt hij ze op een frisse manier. Dat maakt dat het boek tot nadenken stemt en de discussie over materialisme op fijne wijze weet aan te wakkeren.

 

Recensie: Ontspullen - James Wallman

 

Ontspullen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    'Ontspullen' van James Wallman gaat over waarom opruimen een belangrijk onderdeel van ons leven is. Maar hoe kom je van je spullen af? En hoe weersta je de verleiding nieuwe in huis te halen?

    Je zult vast en zeker herkennen dat je teveel spullen hebt in huis. We hebben er met elkaar meer dan ooit - en veel dingen die we nooit gebruiken, zoals kleding, keukenspullen en prullaria. Maken ze jou nog gelukkig? Volgens trendwatcher James Wallman kun je beter ervaringen verzamelen in je leven en jezelf van spullen ontdoen. De Japanse opruimgoeroe Kondo helpt je met selecteren, maar Wallman gaat een stap verder. Hoe zorg je ervoor dat je niet verleid wordt om meer te kopen?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Dubbel geluk voor Zhong - Ina van der Beek

  • Zomervacht - Jaap Robben

  • Melodie van verlangen - Anne van der Valk

  • Slaves Dante 4 – Miriam Borgermans

  • Thuis - Mark Janssen

Gerelateerde artikelen

  • Een zomer zonder jou - Jenny Han

  • De vijfde kamer - Darline Degheldere

  • Er wordt gewerkt aan een nieuwe 'Pippi Langkous' film

Zoek in artikelen