• onze waardering

Recensie: Gandhi RECENSIE

Recensie: Gandhi - Pramod Kapoor

Gandhi geldt samen met Nelson Mandela en Martin Luther King als een van de meest inspirerende iconen uit onze geschiedenis. Onlosmakelijk verbonden met het geweldloze verzet, werd hij na zijn gewelddadige dood een martelaar voor de mensenrechten. In Gandhi gaat de Indiase auteur Pramod Kapoor op zoek naar de mens achter de icoon. Kapoor, Gandhi-kenner, verzamelde uniek beeldmateriaal waardoor hij een inkijkje geeft in de complexe mens achter het icoon. In de biografie Gandhi probeert hij naar voren te brengen welke tegenstrijdigheden in de persoon verenigd werden. 

Kapoor start zijn biografie over Gandhi met een uitvoerige verantwoording ten aanzien van zijn keuze voor dit onderwerp. Tijdens zijn onderzoek raakte hij steeds meer gefascineerd over de verschillende kanten die Gandhi in zich had. Hoewel hij naar buiten toe de geweldloosheid propageerde, was hij anderzijds soms een dictator jegens zijn naasten. Pramod Kapoor schrijft in zijn voorwoord verder hoe hij trachtte het boek zonder oordeel te schrijven, om een objectief beeld te geven.

De biografie is rijkelijk geïllustreerd met foto's, brieven en ander beeldmateriaal, waardoor een prachtig beeld ontstaat van de tijd en ontwikkeling die deze historisch zo belangrijke figuur doormaakte. Ondanks het uitgebreide onderzoek en alle moeite die de schrijver heeft gedaan boeit het boek echter onvoldoende. Reden hiervoor is vooral gelegen in de schrijfstijl van de auteur. Inderdaad probeert hij zich bij de objectieve feiten te houden, maar hiermee wordt het verhaal soms een wat droge opsomming van opeenvolgende gebeurtenissen. Jammer, want een complexe persoonlijkheid als die van Gandhi en de keuzes die hij in zijn leven maakte verdient juist een meeslepende manier van vertellen, waardoor je echt snapt (of probeert te begrijpen) wat hem gevormd heeft.

De op de achterflap genoemde ontluisterende brief van Gandhi's zoon Harilal en de relatie tussen vader en zoon geeft een mooi, en vooral pijnlijk, sfeerbeeld dat naar meer smaakt, maar helaas geldt als een van de weinig echt pakkende stukken in het boek. Maakt dat Gandhi, een geïllustreerde biografie tot een slecht boek? Geenszins, maar voor wie een biografie verwacht zoals bijvoorbeeld Annejet van der Zijl ze zo meesterlijk neerzet, komt met het lezen van Gandhi bedrogen uit. 

Pluspunten aan het boek Gandhi zijn het gedegen onderzoek dat de schrijver verrichtte, het vele beeldmateriaal en zijn dappere poging de figuur met diens menselijkheid in de biografie te vangen. Minpunten: de houterige, opsommende schrijfstijl. Zoals de auteur in het begin van zijn boek al aangeeft inspireert Gandhi al decennia schrijvers tot een experiment diens leven weer te geven en te snappen. Het wachten is daarmee op een volgende poging die geslaagder is dan Gandhi, een geïllustreerde biografie, van Pramod Kapoor.

 

Recensie: Gandhi - Pramod Kapoor

Gandhi

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Samen met Nelson Mandela en Martin Luther King is Mahatma Gandhi een van de meest inspirerende iconen uit onze geschiedenis. Hij is onlosmakelijk verbonden met het geweldloze verzet en werd na zijn gewelddadige dood een martelaar voor de mensenrechten. In deze geïllustreerde biografie gaat de Indiaase auteur en Gandhi-kenner Pramod Kapoor op zoek naar de mens achter het icoon. Hij doet dit o.a. aan de hand van uniek beeldmateriaal. Zo komt de complexe persoonlijkheid van Mahatma Gandhi naar voren: de man die van onbekende advocaat uitgroeide tot een wereldberoemde voorvechter van mensenrechten die we kennen uit de geschiedenisboeken.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • De perfecte moeder - Esther Boek

  • Verfilming van 'Eleanor & Park' van Rainbow Rowell komt eraan

  • Recensie: The Nevers 

Zoek in artikelen