Een kijkje in de boekenkast van Petra Kruijt

Vorige week namen we een kijkje in de boekenkast van internationale chicklit-auteur Sophie Kinsella. Vandaag reizen we terug naar Nederlandse bodem voor een sneak peek in de kast van onze eigen Petra Kruijt. Naast het schrijven van haar boek De mannenmaker heeft ze zelf nog genoeg tijd over om te lezen. Voordat ze erin duikt knakt ze wel eerst even lekker de rug van het boek. Benieuwd naar haar favoriete auteurs en wil je weten hoe Petra denkt over de toekomst van het papieren boek? Lees dan snel verder...


Mijn leeshobby is heel lang geleden ontstaan, als kind las ik al graag. Thuis hadden we niet zo veel boeken. Mijn moeder nam ons daarom altijd eens in de drie weken mee naar de bibliotheek. Dat vond ik geweldig, al die boeken waar je dan tussen mocht zoeken!  Meestal ging ik dan wel op zoek naar bepaalde schrijvers of keek ik naar de icoontjes op de rug van de boeken. Van die hartjes of het ABC-krijtbordje, die dan aangeven of het boek over de liefde gaat of over school.

Vakjessysteem
Momenteel lees ik nog steeds heel veel en heb ik ongeveer 500 boeken in mijn bezit, waarvan ik er ongeveer twintig nog moet lezen. Er zit een klein beetje een systeem in mijn boekenkast. Zo heb ik een vakje met boeken die ik nog moet lezen, een vakje met non-fictie en studieboeken over schrijven en journalistiek en een vakje met mijn eigen boeken (in verschillende uitgaven). Daarnaast probeer ik wel altijd dezelfde auteurs bij elkaar te houden en alle chicklit titels staan ook een beetje bij elkaar. Maar zoals je kan zien is mijn kast aardig vol aan het raken en blijft er niet veel van de logische sortering over.

Chicklit
Mijn favoriete genre is toch wel chicklit. Ik lees bijna alles van de Nederlandse chicklit-auteurs en ook lees ik nog regelmatig buitenlandse chicklits. Ik ben wel echt een liefhebber van het genre. Daarnaast ben ik ook fan van de boeken die men The Great American Novels noemt, boeken van grote Amerikaanse schrijvers, zoals Jonathan Franzen of A.M. Homes. Dat zijn van die boeken waarin je helemaal wordt opgezogen. Ook heb ik bijna een heel vakje met boeken van Haruki Murakami. Hij schrijft in een genre dat helemaal niet lijkt op alle andere boeken, maar zijn verhalen vind ik echt heel gaaf. Hij beschrijft dingen die helemaal niet kunnen, zoals katten die praten, maar dat doet hij op zo’n geloofwaardige manier, dat het net echt lijkt.


Fangirl
Ik lees boeken heel zelden meerdere keren. Er is zo veel te lezen dat het bijna zonde van de tijd is om boeken meerdere malen te lezen. Toch zijn er een aantal boeken die ik wel een paar keer gelezen heb. Half mens van Maartje Wortel bijvoorbeeld. Die heb ik twee keer gelezen, omdat het boek de eerste keer echt een indruk op mij had achtergelaten en de manier waarop zij dingen verwoordt vind ik erg goed. Daarnaast ben ik echt de grootste fangirl van Marian Keyes. Ik vind haar boeken echt super. Toen ze in Nederland was heb ik haar via Chicklit.nl mogen ontmoeten!

Jaloezie
Aan heel veel boeken heb ik leuke herinneringen. Heel vaak neem ik ze ergens mee naartoe waardoor het boek verbonden raakt aan een bepaald moment. Een specifiek boek waar ik herinneringen aan heb ik De informatie van Martin Amis. Dat werd mij aangeraden door iemand in een hostel in Maleisië. Het was een ontzettend charmant oud boek wat bijna uit elkaar viel, over een jaloerse man die de kans krijgt de plek in te nemen van zijn goede vriend. Er wordt hem de optie geboden om zijn vriend helemaal kapot te maken en omdat hij zulke jaloerse gevoelens heeft, gaat hij daar in mee. Ik vind jaloezie een heel interessant thema, omdat het herkenbaar is voor iedereen. Eigenlijk lees je niet zo vaak over wat mensen met die gevoelens doen en waar een jaloers mens toe in staat is, vandaar dat ik dit boek erg goed vind.


Rugknakker
Sommige mensen willen bij paperbacks dat de rug niet knakt en ik knak hem juist altijd met opzet. Ik vouw elke bladzijde extra goed om en strijk er nog ever goed overheen, zodat het boek lekker doorbladert. Als ik het boek uit heb, zit de rug ook altijd vol met vouwen. Het is voor mij onbegrijpelijk dat sommige mensen daar zo extreem voorzichtig op zijn, want naar mijn idee kun je dan het boek helemaal niet fijn doorlezen.

Verdwijnen van het papieren boek
Ik lees steeds meer op mijn e-reader. Het is heel licht en compact in je tas en super handig voor in de trein. Hoewel ik dol ben op echte boeken, denk ik dat ze in de toekomst steeds minder gekocht zullen worden. Ik denk dat het met boeken net zo zal gaan als met CD’s. Er bestaan nog wel CD’s en er worden nog wel albums verkocht, maar steeds minder. Tien jaar geleden kocht ik nog wel CD’s en had ik zelfs een CD-rek thuis staan. Het was iets waar ik op dat moment veel waarde aan hechtte, net zoals nu met boeken. Maar nu kan ik me de laatste keer dat ik een CD heb gekocht niet eens meer herinneren. Het hele gevoel wat ik erbij had is weg en het maakt me niet meer uit. De muziek die ik heb zijn gewoon gegevens op mijn laptop of ik luister via een online streaming. Ik denk dat de kans groot is dat hetzelfde met het boek zal gebeuren. Veel mensen geloven dat het papieren boek voor altijd zal blijven bestaan omdat het boek zo’n fijn product is - en dat vind ik ook, begrijp me niet verkeerd - maar je moet wel realistisch blijven: dat vonden we van de CD''s toch eerst ook? 

Ben jij een echte boekenwurm en wil jij ook met jouw boekenkast op Chicklit.nl komen te staan? Geef je dan nu op voor de rubriek: Mijn boekenkast! Stuur een korte omschrijving van jezelf en een foto van jezelf met je boekenkast naar info@chicklit.nl (o.v.v. mijn boekenkast). Vermeld in de mail ook je naam, leeftijd en telefoonnummer.

De mannenmaker

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (7 stemmen)
  • Omschrijving:

    De mannenmaker heeft geen relaties, maar projecten: ieder halfjaar pikt ze een kansloze man op met de bedoeling hem te transformeren tot een gewild exemplaar. Dat is haar al meer dan twintig keer gelukt, maar nu kan ze ineens geen man meer vinden. Is de vijver leeg aan het raken, is ze te kritisch geworden, of is er meer aan de hand?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt stagiaire!

  • Winnen: 3x Liever verliefd van Sophie Kinsella

  • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

  • De beste zomerboeken in 2021

Zoek in artikelen