6 bekende filmscènes die iedereen verkeerd begrijpt

Misschien herken je het wel. Je zit een film te kijken en ineens zit er een scène in de film waar je niks van begrijpt. De scène krijgt bijvoorbeeld te weinig uitleg of je interpreteert hem heel anders dan de makers bedoeld hadden. Wij zijn niet de enige die wel eens een scène uit een film verkeerd begrijpen. Daarom hebben we 6 van de bekendste filmscènes die bijna iedereen verkeerd begrijpt voor jullie op een rijtje gezet mét de uitleg van de juiste betekenis van de scène erbij. Op deze manier zullen we deze scènes nooit meer verkeerd interpreteren. Let op! Dit artikel kan spoilers bevatten als je het einde van onderstaande films nog niet hebt gezien.

1. Star Wars episode IV – A new hope

Zoals je je misschien wel herinnert schept Han Solo in Star Wars episode IV – A new hope op over zijn schip de Millennium Falcon. Hij zegt tegen Obi-wan Kenobi: “The Millennium Falcon is the ship that made the Kessel Run in less than 12 parsecs”. Ofwel de Millennium Falcon is het schip dat de afstand naar Kessel aflegde in minder dan 12 parsecs. Oplettende fans hebben gezien dat dit eigenlijk niet kan kloppen omdat parsecs een eenheid van afstand is, en niet van snelheid.

George Lucas, de maker van de Star Wars films heeft bevestigd dat dit wel degelijk klopt en dat Han Solo de waarheid spreekt. Hij vertelt dat de schepen in het Star Wars universum niet kunnen reizen in rechte lijnen als ze in hyperspace zijn om botsingen met andere objecten te voorkomen. Daarom is afstand een cruciale factor in hoe snel een schip van punt A naar punt B kan reizen. Doordat de Millennium Falcon een superieur navigatiesysteem heeft, kan het schip kortere afstanden afleggen tussen punt A en punt B en er dus sneller arriveren.   

Bron: Star Wars episode IV - A new hope

2. Inception

Inception is op zichzelf al een erg lastige en ingewikkelde film. De meeste mensen hebben de film dan ook meerdere keren gekeken voordat ze echt goed begrepen hoe het in elkaar zit. Maar alsnog bestaat er onenigheid over het einde van Inception. Zo is op het eind van de film namelijk te zien dat de zogeheten “totem” van Leonardo Dicaprio’s karakter Cobb nog steeds tolt op het eind. Vele fans vroegen zich dan ook af: is Cobb wakker, of slaapt hij nog? Christopher Nolan, de regisseur van de film weigert om verdere uitleg te geven over de vraag of Cobb wakker is of slaapt. Hij zegt dat het einde door iedereen anders geïnterpreteerd kan worden. Wel staat er in het script dat de totem ‘nog steeds draait’, wat betekent dat Cobb nog steeds in een droom zit. Maar Nolan vertelt dat het feit dat de totem draait, niet belangrijk is. Hij zegt dat hij ervoor kiest om te geloven dat Cobb terug kan naar zijn kinderen.

Bron: Inception

3. Artificial Intelligence

Het einde van Steven Spielberg’s Artificial Intelligence wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd door de kijkers. Op het eind springen we 2000 jaar de toekomst in en zien we hoe de hoofdpersoon van de film, David weer tot leven wordt gebracht door, op het eerste gezicht, aliens. Maar het blijkt dat de wezens die David tot leven hebben gebracht helemaal geen aliens zijn, maar robots! Als je goed naar het dialoog luistert dan realiseer je je dat deze mensachtigen eigenlijk afstammelingen zijn van de robots die we in de film zagen. Spielberg vertelt hierover dat deze wezens “supermechas” heten. Hij zegt verder dat het einde van de film betekent dat de wereld nu een silicon-based, ofwel een robot gemeenschap is geworden en het niet langer een carbon-based, ofwel menselijke gemeenschap is. Dit hadden wij nooit zo bekeken!

Bron: Artificial Intelligence

4. Donnie Darko

Als je Donnie Darko gezien hebt herinner je je vast de straalmotor die twee keer op het huis van Donnie is gevallen. De film op zichzelf is al erg gek, maar dat is ook de bedoeling. Het is dan ook geen fout dat de motor twee keer op het huis viel. Maar hoe zit dat nou? In de zogeheten Director’s Cut van de film wordt er iets meer uitleg gegeven. Zo weten we dat Roberta Sparrow/Grandma Death een boek geschreven heeft genaamd The Philosophy of Time Travel. Wat we hiervan leren is dat de straalmotor dat op het huis valt in het begin van de film een artefact is, ofwel een fysiek overblijfsel uit de vierde dimensie. Dit is een teken dat er een Tangent universum bestaat en dit universum beleven we gedurende de film. Donnie weet uiteindelijk het ruimtetijd-continuüm te herstellen door de straalmotor van het Tangent universum terug te sturen naar het primaire universum. Vervolgens wordt hij wakker in bed, net voordat dezelfde straalmotor uit de lucht op zijn huis valt.

Bron: Donnie Darko

5. Independence day

Ondanks dat Independence day op zichzelf een niet al te ingewikkelde film is, zijn er nog steeds veel mensen die een belangrijke scène niet goed begrijpen. Het karakter van Jeff Goldblum weet namelijk een computervirus te uploaden waarmee hij het moederschip van de aliens weet te vernietigen. Maar hoe weet Jeff Goldblum’s karakter hoe je een programma moet maken die gebruikt kan worden met alien technologie? Een verwijderde scène laat zien dat het karakter van Goldblum aan het werk is in het alien schip op area 51. Hij ontdekt hier dat de alien computers hetzelfde programmeringssysteem hebben die hij aan het begin van de film weet te ontcijferen. Hiermee ontdekt hij de invasie plannen van de aliens. Vervolgens begint hij te werken aan een virus die alle computers van de alien vloot plat kan leggen, waaronder die van het moederschip.

Bron: Independence day

6. The dark knight rises

Christopher Nolan staat bekend om zijn open eindes die de kijker zelf kan interpreteren (kijk maar naar het voorbeeld van Inception). Het einde van The dark knight rises wordt vaak door veel mensen verkeerd geïnterpreteerd. Hoe zit het nou echt? In het begin van de film zien we Alfred, de butler van Bruce Wayne, in Florence. We horen door middel van een voice-over dat hij zou willen dat Bruce Wayne niet terug zou keren naar Gotham maar juist ergens ver weg een nieuw leven op zou bouwen. Vervolgens denkt Alfred dat hij Bruce ziet in Florence, maar het blijkt hem niet te zijn. Op het einde van de film zien we Alfred nogmaals in Florence, alleen dit keer ziet hij daadwerkelijk Bruce Wayne zitten met Selina Kyle (catwoman). Omdat dit einde iets te perfect leek en we vlak daarvoor zagen hoe Bruce in een nucleaire explosie terechtkwam, geloofden vele fans niet dat dit echt was. Ze dachten dat dit een droom van Alfred was. Echter hebben meerdere hoofdpersonen van de film, waaronder Michael Caine die de rol van Alfred speelt, vertelt dat dit in feite geen droom is, maar dat dit echt gebeurd. Wij zijn hier toch wel blij om!

Bron: The dark knight rises

Met deze nieuwe informatie gaan we de films zeker nog een keertje bekijken!

Welke scène heb jij altijd verkeerd begrepen?

Bron: fandom.wikia, screenrant.

Lees ook: Van on-screen naar real-life romance: 10 stelletjes die elkaar op de filmset ontmoetten

Nieuwste artikelen

  • De geest in het plafond - Emily Jackman

  • Een schot in de roos - Iris Visser

  • Valentijn Kraai en meneer Dood – Jenny Spangler

  • Ooievaarsblues - Bart Chabot

  • Gezinsverpakking - De Chabotten

Gerelateerde artikelen

  • 18 x de leukste filmseries

  • Leeftijden van Disney personages die je niet zou verwachten

  • Deze acteurs haten de manier waarop ze beroemd zijn geworden

  • Fans zijn blij met het laatste seizoen van Star Wars: The Clone Wars

  • Deze 5 filmquotes hebben wij verkeerd onthouden

Zoek in artikelen