Recensie: James Bond - Spectre

Als James Bond na de dood van de vorige M een videoboodschap van haar ontvangt waarin ze vraagt om Marco Sciarra uit te schakelen en zijn begrafenis bij te wonen schiet hij op eigen houtje in actie. Al snel ontdekt hij een uitgebreid netwerk dat zich “Spectre” noemt. Ook oude vijanden van Bond blijken deel uit te maken van Spectre. Om het netwerk uit te kunnen schakelen moet hij de leider vinden die zich schuilhoudt op een plaats die L'Americain genoemd wordt. Madeleine Swann, de dochter van Bond’s oude vijand, Mr. White, lijkt de enige te zijn die hem naar L’Americain kan leiden. Maar het is nog de vraag of ze hem hierbij wil helpen...

Zoals de voorgaande Bond-films begint ook Spectre weer met een spannende scene. De momenten waarin het gebouw ontploft en Bond er ongedeerd uit komt en de helikoptervlucht lijken helaas wel vrij onrealistisch, zelfs voor een fictieve film.

Het verhaal gaat vooral over oude vijanden, de zoektocht naar de leider van de organisatie die zich Spectre noemt en Bond die alles op eigen houtje wil oplossen. Dit hele gebeuren werd behoorlijk uitgerekt in de film. Er gebeuren niet veel nieuwe spannende dingen en ondanks het spannende begin is de rest van de film vrij saai.

Naar het einde toe wordt de spanning dan weer opgebouwd, al is ook dit gedeelte nogal onrealistisch. Bond lijkt op een gegeven moment erg naïef en geeft zichzelf bijna cadeau aan zijn vijanden. Dit vond ik persoonlijk niet goed passen bij zijn anders zo alerte en snelle manier van werken.

Over het algemeen was het zeker geen slechte Bondfilm. Na Skyfall lagen de verwachtingen waarschijnlijk wat hoger waardoor je als kijker misschien wat kritischer bent als Spectre dan opeens wat tegenvalt.

Op het acteertalent van Daniel Craig valt dan weer niets aan te merken. Hij zet de rol van James Bond sterk neer en is er in mijn ogen echt een zeer geschikte kandidaat voor. Ik hoop dan ook ten zeerste dat hij ook in een volgende film de rol van James Bond mag blijven vertolken. Ook Ralph Fiennes, de opvolger van de oude M, vertolkt zijn rol goed. Al heb ik het gevoel dat Judi Dench nog een hele tijd gemist zal worden.

Deze film krijgt van mij 3 hartjes omdat hij in veel opzichten niet aan de verwachtingen voldeed, maar over het algemeen ook niet echt slecht was. Spectre begon explosief maar veranderde al snel in een vrij saaie film. Het realistischer houden in de spannende scenes en meer actie voorzien in het midden van de film had hem al meteen een stuk beter gemaakt.

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Deze filmattributen hebben het meeste geld opgebracht

  • 20 meest onrealistische dingen die alleen in films gebeuren

  • De sterren & ik

  • Ode aan Sean Connery: een greep uit zijn beste films

  • Acteurs die de nieuwe James Bond willen worden

Zoek in artikelen