• onze waardering

Recensie: In Pursuit of Silence RECENSIE

In Pursuit of Silence is een documentaire over stilte en vooral over hoe zeldzaam dit is. We worden constant omringd door lawaai en geluid. In de documentaire laten verschillende experts zien en horen aan hoeveel geluid we dagelijks worden blootgesteld en wat de invloed hiervan kan zijn op de mens en zijn/haar gezondheid.

De documentaire begint met een lange stilte. Tenminste dat is het idee dat je hebt bij een veld. Meteen wordt het punt van de documentaire duidelijk: totale stilte bestaat niet. Dit wordt op een mooie manier onderschreven door diverse omgevingen waar het aantal decibel is gemeten. Bijvoorbeeld in een bos, maar ook midden in een drukke stad. De enige plek waar het volledig stil is, is in een kamer die hier speciaal voor gebouwd is. Het is bijzonder om te zien hoeveel decibel geluid er is in een rustgevende plek als het bos.

Gedurende de documentaire komen er verschillende experts van over de hele wereld aan het woord. Het is erg interessant om te zien hoeveel onderzoek er naar geluid en het effect daarvan op de mens is gedaan. Het maakt je ervan bewust hoeveel geluid we de hele dag om ons heen hebben. Het is vooral confronterend om te zien hoeveel aan hoeveel geluid de mensheid dagelijks wordt blootgesteld. En vooral hoeveel invloed dit kan hebben op de ontwikkeling van kinderen en zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid.

In Pursuit of Silence bevat veel mooie beelden. Vooral de natuurbeelden zijn erg mooi en rustgevend. Er is een goede afwisseling van die natuurbeelden en de beelden van de plekken waar (te) veel geluid is. Dit maakt de kijker nog meer bewust van de impact van geluid op de mens. Ook de interviews zijn van goede kwaliteit. De onderzoeken worden goed uitgelegd en zijn voor iedereen goed te begrijpen.

De documentaire wordt gebruikt door de Waerbeke beweging die het als zijn doel ziet om de onmisbaarheid van stilte duidelijk te maken. Alles bij elkaar is In pursuit of silence een prima documentaire. Zeker voor wie geïnteresseerd is in het onderwerp of voor wie zijn algemene kennis probeert te verbreden.

In Pursuit Of Silence

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    We worden voortdurend – al dan niet vrijwillig – omringd door geluid. Stilte wordt meer en meer een zeldzaam goed of zelfs iets uit vervlogen tijden. Maar bestaat pure stilte? Waarom gaan we ernaar op zoek? Of omgekeerd, waarom lopen we er net van weg? In een trip rond de wereld verkennen we de geheime aard van stilte – van de stilte in de afgelegen Amerikaanse wildernis over Japanse zen-kloosters naar de hallucinante afwezigheid van stilte in hedendaagse grootsteden, waar geluidshinder ongezond wordt en agressie en stress veroorzaakt. Er is immers geen enkel aspect van het menselijke bestaan waar geluid en stilte géén invloed op hebben. ‘In Pursuit of Silence’ is een cinematografische luisterervaring, paradoxaal genoeg een verrassend muzikale film die je oren doet spitsen en je de tijd geeft om stil te staan bij stilte.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen