• onze waardering

Recensie: a quiet passion RECENSIE

Deze sfeervolle film, geregisseerd door Terence Davies, vertelt het verhaal van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson, vanaf het moment dat ze nog een jong schoolmeisje is tot op haar sterfbed. De poëzie van Dickinson was het begin van een nieuwe stroming: het modernisme. Kunstenaars in deze stroming vonden dat de verwerping van tradities zou zorgen voor het ontdekken van nieuwe manieren van kunst maken. Dit onderwerp speelt een erg belangrijke rol in Dickinson's leven en dus ook in deze film.

De film begint met een scène waarbij Emily "afstudeert". Hierbij is al duidelijk te zien dat ze een soort rebellie vertoont. Dit verzet is een rode draad in de film: zo wil ze niet naar de kerk, omdat ze gelooft dat god haar hart kent. Al vroeg begint Emily met het schrijven van gedichten over haar overtuigingen en dan vooral over religie. Haar werk wordt gepubliceerd, maar wel anoniem, omdat 'vrouwen geen literaire kunstwerken kunnen creëren'. Emily bleef het grootste deel van haar leven thuis wonen: ze wilde dichtbij haar familie wonen en tot zichzelf kunnen komen. Later in de film zie je haar gepijnigde ziel duidelijker naar voren komen: ze is erg bang dat ze nooit wat zal bereiken en haar poëzie wordt dan steeds duisterder. Dit is ook verwerkt in de kostuums en het licht: de toenemende duisternis wordt dus verwerkt op verschillende manieren. Zo maakt Emily steeds meer ruzie met haar broer en zus, van wie ze eens zoveel gehouden heeft.

A quiet passion heeft stuk voor stuk geweldige acteurs. Cynthia Nixon heeft het lastige karakter van Emily uitstekend neergezet. Alle acteurs spelen de ontwikkelde, slimme adel erg goed. Daarnaast zijn er meerdere zaken die ervoor zorgen dat het echt voelt alsof je je in de 18e eeuw bevindt. De kostuums en de decors zijn prachtig: ze passen helemaal in de tijd waarin Emily Dickinson leefde. Ook de manier van praten en dus het script passen bij een oudere tijd: er wordt geen 'modern taalgebruik' gebruikt.

Tussendoor worden er losse gedichten van Dickinson voorgedragen, welke een prachtige "poëzie" sfeer geven. De film is prachtig en geeft het leven van de dichteres goed weer: je krijgt echt het gevoel dat je haar leert kennen, omdat er zoveel verschillende aspecten getoond worden. Dit zorgt er echter ook voor dat de film wat traag en langdradig is en de rode lijn soms lastig te zien is. De vele losse scènes lijken bij elkaar geraapt, alsof ze geen geheel vormen. Bij het einde van de film vallen alle puzzelstukjes wel in elkaar, maar tijdens het kijken was dit lastig. Daarnaast duurt hij ook vrij lang: als hij wat korter was geweest, was hij bijna perfect geweest.

Deze prachtige film over het interessante leven van de rebelse dichteres Emily Dickinson gaat over de komst van het modernisme, over godsdienst, vrouwenrechten en radicaliteit. A quiet passion bevat geweldige acteurs, mooie kostuums en sfeervolle decors en zorgt ervoor dat je je in het leven van Dickinson bevindt. Zeker een aanrader voor liefhebbers van poëzie en literatuur!

Quiet Passion, (A)

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In deze deels in België opgenomen biopic, focust hij op de negentiende-eeuwse dichteres Emily Dickinson. In de Amerikaanse literatuur is Dickinson berucht en beroemd, maar ze werd pas na haar dood naar waarde geschat. En zoals bij vele geplaagde kunstenaars, ontsproot haar creativiteit niet uit zorgeloos happy wezen, maar uit een combinatie van zelfhaat en het verwerpen van de klassieke rolpatronen. In zijn gekende lyrische en schilderkunstige stijl serveert Davies het verhaal van een innerlijk getormenteerd personage dat barst van het talent, maar na een reeks tragische sterfgevallen in de familie een kluizenaarsbestaan leidt op het landgoed van haar upperclassfamilie. Naar buiten toe was Dickinson een proto-feministe, die zowel religieuze als sociale dogma's in vraag durfde te stellen en geregeld haar scherpe tong bovenhaalde; diep vanbinnen was ze een geblutste ziel. Gedurende haar vrij korte, ellendige leven - ze overleed al op 55-jarige leeftijd aan een ernstige ziekte -, vond Dickinson troost in woorden. Stiekem droomde ze ervan om het succes van haar contemporains Jane Austen, Elizabeth Barrett Browning en de zusjes Brontë te evenaren.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Wat doet de cast van Sex and the City nu?

  • Sex and the City komt terug met Sarah Jessica Parker

Zoek in artikelen