8 films met een sterke milieu-boodschap

Duurzaamheid is momenteel een hot topic; iedereen probeert op zijn of haar manier bij te dragen aan een betere wereld. Dit kan al heel simpel door bijvoorbeeld je afval te scheiden, of door vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Er zijn ook veel films en documentaires die aandacht besteden aan duurzaamheid en het milieu. Denk bijvoorbeeld aan bekende milieu-documentaires zoals An Inconvenient Truth en Food, Inc., die een duidelijke boodschap over het milieu verkondigen. De onderstaande films zou je wellicht op het eerste gezicht niet in hetzelfde rijtje plaatsen, maar bevatten desalniettemin ook een duidelijke boodschap over het milieu. Kijk je mee?

1. The Lorax
Het lijkt wellicht een onschuldige en vrolijke kinderfilm, maar achter alle felgekleurde pluizigheid van The Lorax schuilt wel degelijk een serieuze milieu boodschap. The Lorax gaat over de 12-jarige Ted die, in een poging het meisje van zijn dromen voor zich te winnen, op zoek gaat naar een echte, levende boom. In Thneed-Ville, de stad waar Ted woont, groeien namelijk helemaal geen echte bomen en planten meer. Ted besluit om alles op alles te zetten om de schade aan het milieu ongedaan te maken in de hoop dat er in de toekomst tóch weer planten kunnen groeien in de stad. Al met al kun je de film zien als een bontgekleurde waarschuwing om voorzichtig om te gaan met onze wereld. We moeten immers voorkomen dat er door lucht- en grondvervuiling in onze steden ook geen bomen meer kunnen groeien.
Bron: Universal Pictures and Illumination Entertainment

2. The Day After Tomorrow
The Day After Tomorrow is een science fiction actiefilm die een schrikwekkend beeld laat zien van de mogelijke gevolgen van klimaatverandering. De film is geregisseerd door Roland Emmerich en de hoofdrollen worden gespeeld door Jake Gyllenhaal, Dennis Quaid en Emmy Rossum. Eigenlijk is de hele film één grote waarschuwing dat we voorzichtiger moeten zijn met onze planeet omdat het anders gruwelijk mis kan gaan.

Bron: Twentieth Century Fox

3. The Happening
The Happening is een Amerikaanse science fiction thriller uit 2008 met Mark Whalberg, Zooey Deschanel en John Leguizamo. De film gaat over een chemische ramp die wordt veroorzaakt door een nogal heftige reactie van het afweersysteem van een bepaalde plantensoort. De planten verspreiden namelijk een toxische stof die ervoor zorgt dat mensen doordraaien en zelfmoord plegen. De boodschap mag dan verpakt zijn in een luguber jasje, maar het is duidelijk dat de regisseur zijn publiek aan het denken wil zetten over de impact die de mensheid heeft op het milieu. De agressieve reactie van de planten in de film is namelijk het gevolg van milieuvervuiling. Kortom, het zou goed zijn om wat meer stil te staan bij de impact die onze manier van leven heeft op de aarde als wel een rampscenario zoals in The Happening willen voorkomen.
Bron: Twentieth Century Fox

4. 2012
2012 gaat over een geologische ramp die wel eens het einde van de mensheid zou kunnen betekenen. Een aantal aardvershuivingen zorgen voor enorme overstromingen en er zijn maar een paar mensen die zichzelf kunnen redden van het water. Het is misschien een beetje een cliché rampenfilm maar toch kunnen we van 2012 leren dat we voorzichtig om moeten springen met onze aarde.
Bron: Columbia Pictures

5. Wall-E
Een vermakelijke, ontroerende animatiefilm met een duidelijke les, zo kunnen we Wall-E het beste omschrijven. Met deze film is het zeker geen straf om gewezen te worden op onze verantwoordelijkheid om goed voor onze aarde te zorgen. Wall-E is een science fiction animatiefilm van Pixar waarin aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van milieuvervuiling en consumentisme. Wall-E mag dan een vermakelijke en vertederende film zijn, je kan als kijker niet ontkomen aan de boodschap van de makers dat het belangrijk is om beter met onze planeet om te gaan.

Bron: Disney/PIXAR

6. Avatar
Avatar kan worden gezien als een ode aan de connectie tussen mens en natuur. Regisseur James Cameron besteedde ruim 237 miljoen dollar en bijna 10 jaar aan het maken van zijn blockbuster-verzoek voor meer aandacht voor natuurbehoud en bescherming van inheemse volken. De film was een enorme box-office hit en heeft daardoor zeer zeker bijgedragen aan een stukje milieu-bewustwording bij het grote publiek. Een vervolg op Avatar staat ook al op de planning, dus wellicht dat we ook daar weer een wijze les in kunnen ontdekken.

Bron: Twentieth Century Fox

7. Ice Age 2
Ice Age: The Meltdown is het vervolg op de film Ice Age uit 2002. De film gaat over een groep dieren die zichzelf in veiligheid moeten brengen. Er komt namelijk een grote overstroming als gevolg van smeltende ijskappen. De film vraagt op een speelse manier de aandacht voor de gevolgen van global warming.
Bron: Twentieth Century Fox

8. Erin Brockovich
In dit op waarheid gebaseerde verhaal zien we hoe Erin Brockovich, gespeeld door Julia Roberts, het energiebedrijf Pacific Gas and Electric Company (PG&E) aanklaagt omdat ze het water vervuilen. Erin Brockovich is een film die milieuvervuiling door een groot bedrijf onder de aandacht brengt en daarom wat ons betreft zeker een film is met een sterke milieu-boodschap. Er zijn immers heel veel bedrijven op de wereld die niet genoeg voorzorgsmaatregelen nemen om milieuvervuiling te beperken of te voorkomen.
Bron: Universal Pictures, Inc. 

Ken jij nog andere films met een milieu-boodschap?

Lees ook: Verfilmde boeken die Oscar nominaties hebben gekregen

Nieuwste artikelen

  • Thuiskomst - Reina Crispijn

  • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

  • De moord in inkt - Helen Cox

  • De boom die een wereld was - Yorick Goldewijk

  • Tussen twee kwaden - Laura Diane

Gerelateerde artikelen

  • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

  • Pikante films op Netflix

  • Dit kunnen we verwachten van 365 dni 2

  • Deze acteurs haten de manier waarop ze beroemd zijn geworden

  • Dit is wat we weten over de verfilming van De Selectie van Kiera Cass

Zoek in artikelen