Fase 3 van de Leesclub met Huisje, Boompje, Beest

Met Fase 3 zijn we alweer beland bij de laatste fase van de leesclub. Ook tijdens deze fase hebben we onze VIP-readers weer een aantal vragen over het boek voorgeschoteld. De antwoorden zijn hier te lezen. Lees jij ‘Huisje, Boompje, Beest’ ook? Ben je het eens met de meningen..?

Tijdens de laatste fase van de leesclub vroegen we onze VIP-readers het hemd van het lijf. We wilden onder andere weten wat ze van de personages vinden, of ze het boek een aanrader vinden en of het boek voldeed aan de verwachtingen. De antwoorden vind je hieronder terug!

Bron: Atlas Contact

Over het boek

Welkom in de Vinex, de plek waar Ambi Pur alle vieze luchtjes heeft weggesprayd. Heerlijk is het er. Mooi huis, aangeharkte tuin, goede auto voor de deur, twee kinderen – een koningspaar. Echt, gesettelde veertigers Joris en Lydia zouden niet anders willen. Maar dan komt Rob in de wijk wonen – een charmante fotograaf, een bohemien, een ladies man. Rob zet het leven van Joris en Lydia op zijn kop. Joris haalt zijn racefiets uit het vet, schaft een fotocamera aan en begint te dromen over een wereldreis – weg bij de heg! Maar wat gaat er schuil achter de voordeur van Robs propere huis? Lydia hoort verhalen over Rob. Geruchten. Iets met kinderen. Het zal toch niet? Waarom weet niemand waar hij vandaan komt? En wat moet hij van haar puberdochter Sterre? Ze heeft wel gezien hoe hij naar haar kijkt... Huisje boompje beest is een schurende komedie over verboden verlangens in de buitenwijk.

Eindoordeel

Zoals eigenlijk al de hele leesclub het geval is, zijn in deze laatste fase de meningen weer erg verdeeld over ‘Huisje, Boompje, Beest’. Het boek leest vlot weg door de grote letters en de korte hoofdstukjes. Dat is een groot plusplunt aan het boek. Hierdoor is het voor velen ook makkelijker om de aandacht bij het verhaal te houden. Er was zelfs een lezeres die het boek al in één dag had uitgelezen. Maar andere lezeressen hebben zich door het boek heen moeten worstelen. Ze hadden moeite om het verhaal te volgen.

Het verhaal in 'Huisje, Boompje, Beest' is volgens één van de lezeressen best wel actueel. Er zijn niet veel mensen die willen dat er een pedofiel in de straat komt wonen. Ook laat het verhaal goed zien wat voor impact roddels kunnen hebben. Net als in de echte wereld worden verhalen in 'Huisje, Boompje, Beest' snel voor waar aangenomen en niet gecontroleerd. Iedereen is het er daarnaast wel over eens dat de scènes waarin Joris zijn behoefte buiten onder de heg doet erg vreemd zijn en eigenlijk hebben ze ook niet echt een betekenis in het verhaal. Het roept bij de lezeressen vragen op die helaas niet beantwoordt worden in het verhaal. Daarnaast vinden de lezeressen het niet prettig om zulke scènes te moeten lezen.

Niet alle lezeressen vonden de karakters in ‘Huisje, Boompje, Beest’ erg goed uitgewerkt. Ze misten volgens hen diepgang en je leerde ze daardoor niet echt goed kennen in het boek. Dit zouden ze dan ook graag aan het boek willen veranderen, zodat je echt kennis kunt maken met alle karakters. Het favoriete karakter van de meeste lezeressen is Petunia, een travestiet die dakloos is. Hij week erg af van de andere karakters, ook al was het een tragisch figuur. Ook Lidia viel in de smaak, omdat zij het meest was uitgewerkt van alle karakters. Wel zou ze iets meer verantwoordelijkheidsgevoel moeten hebben, net als Joris.

Bij de meeste lezeressen zijn de verwachtingen die ze over het boek hadden niet uitgekomen. Op de achterkant van het boek staat namelijk dat 'Huisje, Boompje, Beest' een schrijnende komedie is en daar zijn de meeste lezeressen het niet mee eens. Het plot was goed, helaas was de uitwerking ervan dat niet.

De schrijver 

De meeste lezeressen waren nog niet bekend met de auteur Roos Schlikker. Wel kenden een paar lezeressen de auteur van de columns die ze schrijft voor de Libelle of ze kenden haar van het tv-programma: Wie is de mol?

De meningen over de schrijfstijl van Roos Schlikker zijn erg verschillend. Voor sommigen was het erg vlot, open en eerlijk en voor anderen was het toch wel verwarrend en onsamenhangend. Voor een aantal lezeressen was het soms niet duidelijk uit wiens oogpunt ze nou aan het lezen waren en ging het verhaal van de hak op de tak.  Helaas zijn niet veel lezeressen overgehaald om meer boeken van deze auteur te lezen.

Een aantal lezeressen over het boek

Joke: “In een rustige, soms banale verhaalstijl, met korte zinnen en niet al te lange hoofdstukken wordt er weergegeven hoe levens kunnen veranderen door gebeurtenissen en praatzieke mensen. Al de personages hebben hun eigen problemen, die op een soms komische wijze verhaald worden.”

Hilma: “Ik vind het een gemiste kans: de plot van het boek is goed, maar de uitwerking is in mijn ogen niet goed uit de verf/pen gekomen.”

Elsbeth: “Het boek wordt omschreven als een schrijnende komedie. Er zitten wel komische stukjes in, bijvoorbeeld de figuur Petunia. Maar ook dingen die ik niet had hoeven te lezen, zoals Joris die buiten in de tuin zijn behoefte zit te doen.”

Heb jij het boek ook gelezen? Wat vond jij ervan?

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • Lisette Jonkman trakteert op GRATIS eBook van Festivalkriebels

  • Astrid Harrewijn trakteert op GRATIS e-boek: De Huisbaas!

  • Achter de schermen bij Chicklit.nl: maart

  • Chicklit top-5: juni

  • Geef je op voor de Chicklit.nl Leesclub met 'Liefde van je leven' 

Zoek in artikelen