• Home
  • Nieuws
  • Jill Mansell-schrijfwedstrijd 2010: tips & trics

Jill Mansell-schrijfwedstrijd 2010: tips & trics

Veel mensen schrijven. Blogs, stukjes voor een personeelsblad en sommigen schrijven zelfs een boek. Maar wat doe je als je een boek geschreven hebt? Zou er een uitgever zijn die jou wil publiceren? Hoe pak je zoiets aan? Door onzekerheid en onwetendheid blijven de meeste verhalen ongelezen. Daarom is de Jill Mansell-schrijfwedstrijd van uitgeverij Sijthoff en Poema Pocket ook zo’n uitkomst: het is een soort Idols op schrijfgebied. En dan blijkt opeens dat er heel veel schrijftalent in Nederland is.

Goede chicklit

Maar waar moet je op letten als je gaat meedoen met de Jill Mansell-schrijfwedstrijd? En waar let een jurylid op? Goede chickliteratuur is een tikkeltje brutaal, eigenwijs, grappig en vooral romantisch. Het heeft een herkenbare hoofdpersoon waar de lezer zich in herkent. Wat en wanneer de hoofdpersoon beleeft, ligt helemaal aan de creativiteit van de schrijver. Maar hoe schrijf je een goed verhaal?

Goede opbouw
Een verhaal moet een goede, logische structuur hebben. Denk voor je begint goed na over wat je wilt schrijven en wanneer wat in het verhaal moet terugkomen. Werk de hoofdpersonen goed uit, zodat het ook voor de lezer duidelijk is over wie het verhaal gaat.

Spelfouten
Het klinkt misschien logisch, maar het gebeurt nog maar al te vaak: let op je spelfouten. Zeker als je jouw verhaal in Word schrijft, kun je er al gemakkelijk veel fouten uit halen door de spellingscontrole.

Opbouwende kritiek
Laat je boek lezen door iemand die je vertrouwt. Wees niet bang voor opbouwende kritiek: vraag er juist om! Hier wordt je verhaal beter van. Daarnaast weet je direct hoe een lezer reageert op de grappen en avonturen van de hoofdpersoon. Heb je dat ook op die manier bedoeld of moet je nog iets wijzigen?

Schrijven is schrappen
Godfried Bomans zei ooit: ‘Schrijven is schrappen’. Na alle uren schrijfwerk ga je het resultaat goed nalezen. Let vooral op of het korter en scherper kan. En dan is het tijd om te schrappen. Wat niets toevoegt aan het verhaal kun je er met een gerust hart uithalen. Je zult merken dat jouw verhaal er alleen maar leesbaarder, dus beter, van wordt.

Probeer niet te imponeren!
Gebruik jouw eigen woorden en probeer geen indruk te maken met extra moeilijke woorden, daar win je echt niet mee. Gebruik woorden waarvan je weet wat ze precies betekenen en die je zelf in het dagelijks leven ook gebruikt. De jury is onder de indruk van een goed verhaal, niet van moeilijke woorden.

Word geen ‘copy cat’!
Er zijn al heel veel goede chicklits geschreven, bijvoorbeeld door Jill Mansell. Let op dat je niet ‘per ongeluk’ zo’n boek gebruikt voor jouw verhaal. Gebruik je eigen fantasie en creativiteit. En misschien zelfs jouw eigen dwaze ervaringen! Herkenbaarheid is humor.

Schrijven is leuk!
Sta je te popelen om jouw eigen verhaal op papier te zetten? Onthoud dan vooral dat schrijven leuk is. Laat je creativiteit dus helemaal gaan en verras de jury met jouw meesterwerk. Geniet van het schrijven!

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • Dit was het populairste boek van het jaar waarin jij geboren werd

  • 100 wereldplekken - Floortje Dessing

  • Ik moet je iets vertellen - Sarah Dessen

  • Shoptip: 10x coole e-reader covers

  • Quiz: Welk boekengenre past bij jou?

Zoek in artikelen