Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest

Columns » Lotte schrijft...

Bovendien woon ik pal náást de HEMA
02-06-2012 | Geplaatst door Lotte Hagen

Bovendien woon ik pal náást de HEMA

"Dat is bij elkaar vierenvijftig euro en dertien cent," zegt het meisje achter de kassa. "Wilt u pinnen?" Ik staar haar wezenloos aan. Vierenvijftig euro en dertien cent? Ze maakt vast een grapje. Ik ben hier alleen maar om shampoo te kopen en shampoo kost geen vierenvijftig euro en dertien cent. Oké, ik heb misschien behalve shampoo ook een voedend haarmasker gekocht, maar dat is een basisbehoefte. En verder nog wat kleine dingetjes, maar niks duurs! Echt niet. Ik kijk naar mijn uitpuilende boodschappenmandje op de balie van de kassa. Gek, ik kan me helemaal niet herinneren dat ik er zoveel spullen in heb gestopt...


Geld uitgeven gaat vanzelf. Dit gaat op voor heel veel mensen en ik ben absoluut geen uitzondering. Ik heb een gigantisch groot gat in mijn hand. Dat is natuurlijk nogal een cliché, zeker voor een student. Ik geef graag geld uit aan cappuccino’s, rijkelijk belegde broodjes (het liefst zo rijkelijk belegd dat je het eigenlijk niet op kunt eten zonder er een smeerboel van te maken) en nagellak. Bovendien woon ik ook nog eens pal náást de HEMA, de allerleukste winkel van Nederland. Nou, loop daar maar eens vijf keer per dag langs zonder iets schattigs en/of Jip-en-Jannekeachtigs te kopen. Dat gáát niet.

Mijn grootste probleem is het volgende: er zit een soort kronkel in mijn hoofd waardoor ik elke aankoop probleemloos goed kan praten. Zelfs als ik helemaal aan de grond zit en ik me eigenlijk alleen maar droog brood en een beetje water kan veroorloven, kan ik een onnodige aankoop nog verantwoorden. Die kronkel in mijn hoofd werkt ongeveer zo: ik bedenk dat ik iets wil kopen wat ik totaal niet nodig heb, en het kost bijvoorbeeld dertig euro. Uiteindelijk koop ik het toch niet, want het is eigenlijk toch wel veel geld. Dan zegt die kronkel: "Hé, ik heb ineens dertig euro bespaard! JIPPIE! UITGEVEN!" Et voilà, ik kan met een gerust gevoel richting de kassa, want ik geef een bedrag uit dat ik toch al wilde spenderen en technisch gezien ga ik er dus helemaal niets op achteruit.

Als je zo denkt, dan gaat het hard met je geld, neem dat maar van mij aan. Ruim een week voordat mijn salaris wordt gestort is mijn geld al op. En om het allemaal nog een tikje riskanter te maken (ik leef voor het gevaar!) heb ik ook een creditcard. Inderdaad: dingen betalen zonder dat je er iets van merkt. Hoera! Ik maak dan ook zorgeloos en veelvuldig gebruik van dat wonderlijke plastic kaartje. Ik hoef de kronkel in mijn hoofd niet eens te activeren om een aanschaf goed te praten, want met de creditcard is het net alsof ik van alles gratis uit een winkel mee kan nemen. En een creditcard telt – net als buitenlands geld – niet mee als écht geld, dat weet iedereen.


Aan het eind van elke maand worden de desastreuze gevolgen van mijn alarmerende uitgavenpatroon duidelijk. Wanneer de huur en al die andere vervelende verplichtingen afgeschreven zijn houd ik misschien een paar euro over om de volgende maand mee door te komen. Enkele dagen later worden ook de kosten van de creditcard afgeschreven. Resultaat: ik begin de nieuwe maand in het gunstigste geval met min honderd euro. Vreemd genoeg kan ik me nooit precies herinneren waar ik al dat geld dan aan heb uitgegeven. En waar komt al die nagellak opeens vandaan?

Klinkt dit herkenbaar? Ben je ook een 'big spender'  net als Lotte?
Auteur:
Lotte Hagen
Verschenen:
december 2011
Uitgave:
ISBN 9789049925123
Uitgever Pimento
192 pagina's
Genre
Teen Chicks
Oordeel bezoekers:
(9 stemmen)

Reacties

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Word lid van Chicklit en praat met andere meiden over je favoriete boeken & films!

Registreren

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Chicklit.nl nieuwsbrief

Please don't insert text in the box below!

Leesclub leest

MijnChicklit.nl

Twitter feed

facebook