Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest

Recensies » Boekrecensies

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine
15-06-2012 | Geplaatst door Jacky van Dijk

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine is door Amazon uitgeroepen tot beste Young Adult-boek van 2011. Het wereldwijde succes van dit debuut van Ransom Riggs is onmiskenbaar en er wordt al gesproken over een verfilming door niemand minder dan Tim Burton. Dat laatste verbaast me niets. In het rijtje van Dark Shadows, Alice in Wonderland en Charlie and the Chocolate Factory, hoort dit boek uitermate goed thuis.

Alleen de cover van De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine intrigeerde me al en na het zien van de huiveringwekkende boektrailer, was ik overtuigd. Dit boek wilde ik niet missen!
De zestienjarige Jacob raakt volledig de kluts kwijt als zijn opa op mysterieuze wijze komt te overlijden en zijn laatste woorden brengen Jacob naar een plek waar zijn opa vroeger veel over verteld heeft. Het sprookje dat zijn opa altijd leek te vertellen aan de hand van enge foto’s van kinderen die iets ‘bijzonders’ uitbeeldden, blijkt opeens helemaal geen sprookje maar keiharde en gruwelijke realiteit…

Ik begon met hooggespannen verwachtingen en het proloog doet je ergste vermoedens bevestigen. Er hangt iets angstaanjagends in de lucht, maar je komt er maar niet achter wat er staat te gebeuren. De enge (authentieke!) foto’s van kinderen met bijzondere gaven doen je soms de stuipen op het lijf jagen. Een meisje dat zweeft, een onzichtbare jongen die je alleen kan zien als hij kleding draagt en een kind met twee schaduwen zijn slechts voorbeelden van waar deze ‘bijzondere’ kinderen toe in staat zijn. De auteur weet de foto’s heel goed in het verhaal te verweven en ze maken het fantasierijke verhaal levendig en beeldend.
De eerste helft van het boek blijf je gespannen doorlezen, denkend aan wat er voor gruwelijks staat te gebeuren en verwachtende dat hoofdpersoon Jacob zal opwekken uit een nare droom. Maar dan wordt het mysterie opeens onthuld en spat de luchtbel uiteen. Het doet even teleurstellend aan, het boek krijgt een wending die je totaal niet had verwacht en opeens blijkt het verhaal heel anders in elkaar te steken, dan je aanvankelijk gedacht had. Wat volgt is geen huiveringwekkende horror, maar een zwartgallig sprookje. Monsters met tentakels in hun mond, wezens zonder pupillen en tijdslussen doen de bijzondere gaven van de kinderen verbleken. Maar evengoed blijf je in het sprookje geloven en wordt je meegenomen op een magisch avontuur met een donker randje.

Voor mijn smaak is dit verhaal al met al iets te surrealistisch, maar puur afgaand op het boek is het geweldig geschreven, zit het ijzersterk in elkaar en zuigt het je mee in een compleet andere wereld. Ik heb bewondering voor het fantasierijke brein van Ransom Riggs en ik kan me zo voorstellen dat hij de nieuwe J.K. Rowling gaat worden; zowel op schrift als op het witte doek…


Hoe denk jij over fantasy verhalen? Ben je van plan dit boek te gaan lezen?
Auteur:
Ransom Riggs
Verschenen:
mei 2012
Uitgave:
ISBN 9789044817171
Uitgever Clavis
383 pagina's
Genre
Fantasy Chicks
Ons oordeel:
Oordeel bezoekers:
(8 stemmen)
Oorspronkelijke titel:
Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children

Reacties

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Word lid van Chicklit en praat met andere meiden over je favoriete boeken & films!

Registreren

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Chicklit.nl nieuwsbrief

Please don't insert text in the box below!

Leesclub leest

Twitter feed

facebook