Ode aan de avocado

Ik hou van avocado’s. Perfect voor salades, om guacamole mee te maken, voor op brood en wraps en zelfs... als basis voor chocolademousse!


Weetjes over de avocado
• Een avocado is een vrucht die groeit aan een boom die voornamelijk voorkomt in Centraal- en Zuid-Amerika.
• Een avocado wordt pas rijp nadat hij geplukt is.
• Een avocado zit vol onverzadigde (goede) vetten.
• Avocado’s bevatten eiwit, vitamines B, C, E, K, voedingsvezels, kalium en foliumzuur en werken ontstekingsremmend.
• Een geschilde avocado wordt snel bruin, maar dit kun je voorkomen door er citroensap over te sprenkelen.
• Je ziet of een avocado rijp is als de schil mee veert en als hij donker van kleur is.
• In Zuid-Amerika maken ze een alcoholisch drankje met avocado. Zeevaarders die dit recept meebrachten naar Nederland, maakten het bij gebrek aan avocado’s met ei. Zo is het likeurdrankje advocaat ontstaan.
• Een avocado wordt sneller rijp naast bananen of tomaten in de fruitschaal.
• Een avocado wordt extra snel rijp door hem samen met een rijpe banaan in een boterhamzakje te doen of onder te dompelen in bloem.
• Nóg sneller een rijpe avocado nodig? Je kunt ook gaatjes in een avocado prikken en de vrucht 30 seconden in de magnetron doen. Alleen gaan er zo wel voedingsstoffen en smaak verloren.

Wat kun je met avocado’s?
Avocado’s combineren goed met vis. Door een krab- of zalmsalade bijvoorbeeld. Of doe een avocado op brood. Lekker met kalkoenfilet, tomaat en een beetje peper. Maak wraps met zalm, crème fraîche, bosui, tomaat en avocado. Maak een lowcarb wrap van ijsbergsla en dezelfde ingrediënten. Of maak een zomerse salade met sla, tomaat, pijnboompitjes, geitenkaas en avocado.


Recept voor guacamole
Het bekendste recept met avocado’s is guacamole. Ik maak het altijd met avocado, sjalotjes, knoflook, rode peper, tomaat, een snufje zwarte peper en een klein beetje citroen- of limoensap. Ik gebruik geen keukenmachine, maar prak alles met een vork door elkaar. Het mag best een beetje grof blijven. Lekker met tortillachips, op brood, als salsa bij vis of vlees of als dip bij een quesadilla.

Recept voor chocomole
Met avocado’s kun je ook zoete gerechten maken! Waarom zou je een chocolademousse maken zonder room of ei? Nou, bijvoorbeeld omdat je geen zuivel eet, veganistisch bent, of een keer een iets gezondere (en makkelijke) versie van een machtig chocoladegerecht wilt maken.


Een mousse voor 2 personen maak je met 1 avocado, een halve banaan, een drupje vanillearoma en 3 eetlepels cacao. Prak alles door elkaar of gebruik een staafmixer of keukenmachine. Voeg water toe als het te dik is. Je moet het nu op smaak maken met iets zoets. Ik koos voor ahornsiroop. Dit kan ook met agavesiroop, dadels, honing, een zoetstof als stevia of natuurlijk gewoon met suiker. Het is erg machtig, dus serveer het in een klein schaaltje, met aardbeien of frambozen. Ook kun je er nog geraspte kokos of nootjes over strooien. Of vul dadels met de mousse en maak een bonbon.

Hoe eet jij avocado’s?

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Stiletto’s in de keuken

  • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

  • Recensie: Vijftig tinten kip

  • Let's go blond!

  • Oud & Nieuw-drankjes!

Zoek in artikelen