Interview: In gesprek met Sarah Lark

Sarah Lark is een bekende schrijver van bijzondere historische romans. Na de trilogie over Nieuw Zeeland, doet ze nu de plantages in Jamaica aan in Het eiland van duizend bronnen. Chicklit.nl vond het tijd voor een nieuwe ontmoeting met Sarah. 



Chicklit.nl:Voor de weinigen die jouw boeken nog niet gelezen hebben: kun je jezelf omschrijven in een paar woorden?
Sarah: Mijn naam is Sarah Lark, althans dat is mijn pseudoniem. Onder mijn echter naam publiceerde ik vroeger boeken over paarden. Ik was best bekend als schrijfster van paardenboeken en kinderboeken in Duitsland, maar niemand geloofde dat ik ook kundig genoeg was om historische romans te schrijven. Dus ‘Sarah Lark’ werd geboren toen ik begon met het schrijven van streekromans. Ik houd van schrijven – het was altijd mijn droom om schrijfster te worden – maar ik houd ook van dieren. Ik heb een heleboel paarden, honden en katten op mijn ranch in Spanje. Als paardrijdster kan ik wel wat, maar als schrijfster ben ik heel succesvol. Mijn romans over Nieuw Zeeland en de Cariben zijn al vertaald in diverse talen, zelfs in het Chinees! 
 
Chicklit.nl: Je schrijft je boeken op je ranch in Spanje. Hoe ziet een normale dag in jouw leven eruit?
Sarah: Normaal begin ik ’s ochtends met de paarden. Eerst ben ik een uur bezig met het verzorgen van de oudste paarden en de paarden die speciale verzorging nodig hebben. Ik bied een thuis aan paarden die anders afgemaakt zouden worden, dus sommigen verkeren niet in goede conditie. Zij hebben speciale voeding en medicijnen nodig. Daarna neem ik een paard mee voor een ritje, waarbij de honden met me meelopen – mijn honden hebben veel beweging nodig. Tijdens het ritje denk ik na over mijn huidige boek en over het verloop van het verhaal. Ik krijg mijn beste ideeën tijdens het paardrijden. Na lunchtijd neem ik tot een uur of drie pauze en dan begin ik met schrijven. Ik schrijf dan zo’n 10 pagina’s per dag, daarmee ben ik tot een uur of acht ’s avonds zoet. Na het schrijven ga ik de paarden weer voeren, en dan zet ik de televisie aan, lees ik een boek of spreek ik af met vrienden.
 
Chicklit.nl: Na de romans over Nieuw Zeeland, heb je nu gekozen om Jamaica als setting te kiezen voor je boeken. Waarom Jamaica?
Sarah: Jamaica is een prachtig eiland met een hele interessante geschiedenis.
 
Chicklit.nl: In het laatste interview dat we met jou hadden, vertelde je dat je nog nooit in Nieuw Zeeland was geweest, maar wel veel onderzoek had gedaan naar het land. Heb je Jamaica wel bezocht voor research?
Sarah: Ik hoefde niet naar Nieuw Zeeland voor research, omdat alles heel hoed gedocumenteerd was en de archieven veelal online te vinden waren. Om de sfeer te proeven, de lucht te ademen en de mensen te leren kennen, moet je een land eigenlijk wel bezoeken om er goed over te kunnen schrijven. Ik ken de Cariben best goed, ik ben er gek op. In het geval van Jamaica was het veel lastiger om research te doen. Het had weinig zin om in Jamaica zelf op zoek te gaan in lokale archieven, ook is er op internet niet veel te vinden. Ik heb me voornamelijk nuttig gemaakt met de Engelse archieven over koloniale geschiedenis en later, voor het tweede deel van het verhaal, in het archieven van Frankrijk en Spanje.
 
Chicklit.nl: Wat heeft je geïnspireerd tot het schrijven over de plantages van vroeger?
Sarah: Ik zoek altijd naar een goede historische geschiedenis voor de verhalen die ik schrijf. Jamaica was er geknipt voor! Het verhaal van Granny Nanny – een vrouwelijke leider van ontsnapte slaven – is uniek. Ik denk dat slavernij en racisme nog steeds een thema zijn, zelfs in de 21e eeuw.
 
Chicklit.nl: Wil je dat je lezers met jouw boeken iets leren over de geschiedenis?
Sarah: Ik ben geen leraar; mijn eerste doel is om te entertainen, niet om te onderwijzen. Maar ik wil mijn lezers ook geen verkeerd beeld geven van de situatie in de landen in de tijdens waarin mijn verhalen zich afspelen. Dat is een typisch probleem van historische romans: schrijvers creëren hun eigen wereld, dat vaak niets te maken heeft met de echte omstandigheden waarin de mensen in de middeleeuwen of de 18e eeuw leefden. Ik probeer dat te vermijden door veel research te doen. Je kan mijn boeken zien als een soort van ‘edutainment’ – mensen kunnen er iets van opsteken, maar wel op een hele interessante manier.
 
Chicklit.nl: Hoe worden de nieuwe boeken ontvangen in Spanje en Duitsland?
Sarah: Mensen over de hele wereld vinden het boek leuk, maar de Duitsers geven de voorkeur aan mijn boeken over Nieuw Zeeland. De Spanjaarden zijn anders; zij vragen nu al om het derde deel van de Cariben-Saga.
 
Chicklit.nl: Als je lezers kon adviseren over het schrijven van het boeken, wat is dan de gouden tip die je zou geven?
Sarah: Als je het talent hebt om te schrijven, vind dan een goed verhaal met sympathieke karakters, dat zich afspeelt in een interessant land, gemixt met haat, liefde en avontuur. Als het is geschreven in een goede stijl, zal het zeker verkopen.
 
Chicklit.nl: Heb je een persoonlijke boodschap voor je Nederlandse lezers?
Sarah: Ik wil jullie graag bedanken voor het kopen en lezen van mijn boeken! Jullie maken het mij mogelijk om mijn ranch te behouden en een heleboel dakloze paarden, honden en katten te huisvesten. Ook ondersteun in een school voor straatkinderen in Afrika. Ik houd van jullie voor het delen van mijn dromen!

Het eiland van duizend bronnen

  • Auteur:

    Sarah Lark
  • Verschenen:

    16 mei 2014
  • Uitgave:

    ISBN 9789032514556
    Uitgever De Fontein
    560 pagina's
  • Oorspronkelijke titel:

    Die Insel der tausend Quellen
  • Uitgever:

    De Fontein
  • Genre:

    Historische romans
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (9 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het eiland van duizend bronnen is een meeslepend verhaal over een jonge vrouw die wordt geconfronteerd met liefde, verraad, en de gevolgen van haar eigen keuzes.

    Londen, 1732. Na de dood van haar grote liefde sluit Nora een verstandshuwelijk met Elias, de al wat oudere eigenaar van een suikerrietplantage op Jamaica, en verruilt Engeland voor het Caraïbisch gebied. Maar haar nieuwe leven brengt Nora niet het geluk en de rust waar ze naar op zoek was.

    De manier waarop de slaven door eigenaars en slavendrijvers behandeld worden wekt haar afschuw, en ze neemt zich voor dat zelf anders aan te pakken. Tot haar verrassing en plezier wordt ze daarin gesteund door haar stiefzoon Doug, die echter andere beweegredenen heeft dan ze vermoedt. Zijn bewondering voor haar plannen heeft namelijk meer met zijn gevoelens voor haar te maken, en minder met de situatie van de slaven.

    De onderhuidse spanningen op de plantages leiden tot een crisis waarbij Nora in één klap alles dreigt te verliezen - zelfs haar leven...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

  • Boeken zoals Lucinda Riley

  • 9x historische romans over Nederland

  • Alle Lucinda Riley boeken

Zoek in artikelen