Lisette Jonkman

Lisette Jonkman (1988) heeft in 2011 de Jill Mansell-schrijfwedstrijd gewonnen en sleepte hiermee een auteurscontract in de wacht bij uitgeverij Sijthoff. Haar debuut, Glazuur, is inmiddels verschenen. Onder het genot van een lekkere Latte en een zalige brownie spraken wij Lisette over haar aankomende carrière als schrijfster. Chicklit.nl stelt je aan Lisette voor.Chicklit.nl: Waarom besloot je mee te doen aan de Jill Mansell-schrijfwedstrijd?
Lisette: Eigenlijk was het heel toevallig. Ik deed mee aan de National Novel Writers Month, die ieder jaar wordt georganiseerd in november. Het is de bedoeling dat je in die maand 50.000 woorden schrijft. In diezelfde periode zag ik dat de Jill Mansell-schrijfwedstrijd werd georganiseerd en toen dacht ik meteen: ‘Dit is echt iets voor mij!’. Eind november had ik het boek af. Nou ja, ik had 50.000 woorden geschreven, maar het boek was nog niet af. Maar om mee te mogen doen aan de Jill Mansell-schrijfwedstrijd had je minimaal 60.000 woorden nodig…
Toevallig won ik een uitje naar de Huishoudbeurs en een Meet & Greet met Jill Mansell! Ik kwam een aantal mensen van uitgeverij Sijthoff tegen en vertelde hen dat ik mee had gedaan aan de National Novel Writers Month en ook heel graag mee wilde doen aan de schrijfwedstrijd, alleen miste ik dus nog 10.000 woorden. Verder voldeed mijn verhaal precies aan de eisen voor de wedstrijd. Gelukkig mocht ik mijn verhaal alsnog insturen, want wie niet waagt…

Chicklit.nl: Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je de wedstrijd gewonnen had?
Lisette: Voor de spiegel had ik mijn glimlach al even geoefend, mocht het zo zijn dat ik zou winnen. Als ik blij ben, zet ik namelijk meestal een lach op waarbij ik drie onderkinnen heb en vijf rijen tanden. Niet zo charmant, dus.
Ik had verwacht dat ze eerst de naam op zou noemen van de auteur en daarna de naam van het boek. Maar toen hoorde ik: ‘De winnaar van de Jill Mansell-schrijfwedstrijd is geworden… Glazuur!’. Toen ging er nog door mijn hoofd ‘Pfff, wat is dat voor een gekke naam!’, maar een seconde daarna dacht ik: ‘O! Dat is mijn boek!’. En ja hoor, daar kwam de lach met drie onderkinnen en vijf rijen tanden. Niet wat ik geoefend had, maar ik was ook zó blij! Er werd om mijn eerste reactie gevraagd en ik floepte eruit: ‘Ik heb een jurk aan die twee maten te klein is en ik moet heel erg mijn adem inhouden!’.

Chicklit.nl: En dan ligt jouw eerste boek in de winkel. Hoe voelt dat?
Lisette: Dat voelt net zo blij als het winnen van de schrijfwedstrijd! Soms verwacht ik dat iemand mij wakker maakt en zegt: ‘Haha, jouw boek komt helemaal niet uit, doos!’. Ik heb er zo lang naar toegewerkt en ik heb er zoveel tijd in gestoken. Mijn vriend, familie en vriendinnen zijn ook dolenthousiast en heel blij voor me. Mijn opa en oma knippen zelfs alles uit wat over mij of mijn boek gaat en laten dit trots zien aan hun vrienden.

Chicklit.nl: Waarom heb je gekozen om Sophie (het grote blundertype) tegenover Karlin (de regelrechte bitch) te zetten in je boek?
Lisette: Sophie is het enige personage in het boek dat op iemand gebaseerd is, namelijk op mijzelf. Ik ben een beetje ongemakkelijk en ik maak om de haverklap een blunder. Wat ik totaal niet kan hebben zijn mensen die heel arrogant of bitchy zijn, want daar word ik altijd een beetje door geïntimideerd. Op zulke momenten maak ik de meeste blunders. En Sophie ook. Zo ontstond dus een stuntelig personage tegenover een bitchy personage.

Chicklit.nl: Dus Sophie lijkt op jou. Of jij op Sophie. Waarom heb je gekozen om jezelf in een personage te stoppen?
Lisette:
Ik moest een hoofdpersoon hebben waar ik mezelf ontzettend mee kon identificeren, omdat ik 50.000 woorden in een maand wilde schrijven. Wat is er dan makkelijker om de hoofdpersoon te vormen naar jezelf? Als ik het even niet meer wist, bedacht ik wat ik als Lisette op zo’n moment zou doen en dan kwam het schrijven vanzelf weer.

Chicklit.nl: Stel: Glazuur wordt verfilmd en jij mag bepalen wie welke rol krijgt.
Lisette:
Zo, dat is een moeilijke vraag! Even denken… De rol van Sophie zou ik geven aan Jennifer Hoffman. En hebben we nog een dikke BN’er voor Dikke Jikke? Rein zou ik laten spelen door mijn vriend Lau, maar dat is natuurlijk geen BN’er. Doe dan maar Daan Schuurmans, want daar lijkt mijn vriend wel op. En de rol voor de gemene bitch Karlin vind ik wel wat voor Chantal Janzen, maar dan met donker geverfd haar.

Chicklit.nl: Hoe ben je op de titel Glazuur gekomen?
Lisette:
Ten eerste vind ik het gewoon een mooi woord, het doet me denken aan zoetigheid en glans. Erg ''chicklitterig''. Daarnaast is Glazuur erg toepasselijk omdat alle karakters in het boek meerdere lagen hebben. Ze zijn niet altijd wie ze lijken, wie ze hopen, wie ze vroeger waren. Net als echte mensen, eigenlijk. Niemand is eendimensionaal.

Chicklit.nl: Sommige personages in Glazuur hebben een grappige naam, zoals Ben Belangrijk en Dikke Jikke. Wat is de reden hierachter?
Lisette:
Ik houd ervan om mijn karakters namen te geven die ergens op slaan, die iets over hun rol of persoonlijkheid vertellen. En als de naam geen diepere betekenis heeft, moet ik hem op z''n minst bij het personage vinden passen. Dikke Jikke bestaat al heel lang in mijn hoofd. Ik heb even met de gedachte gespeeld om de naam te veranderen in Vette Jette toen ik bij een nogal, eh, lijvig meisje in de klas kwam dat ook Jikke heette. Maar dat leek me juist verdacht, net alsof het over haar ging!
Als ik zelf boeken lees vind ik het leuk als iemands bijnaam op een gegeven moment in mijn hoofd de echte naam van het karakter wordt, dus zoals bij Ben Belangrijk. Het maakt niet uit wat zijn achternaam is, voor de lezer is dat nu Belangrijk.

Chicklit.nl: Wie is jouw favoriete personage uit Glazuur?
Lisette:
Tigran! Hij is mijn held. Halverwege het schrijven van het boek kwam hij tevoorschijn, omdat ik even een inspiratieloos moment had. De scènes met Tigran zijn echt goed gelukt. Als ik hem in het echt zou kunnen ontmoeten, zou ik dat heel leuk vinden.

Chicklit.nl: Over helden gesproken. Wie is jouw grote held in de schrijverswereld?
Lisette: Ik denk Chantal van Gastel. Ik vind het zo stoer dat zij op een gegeven moment de stap heeft gezet om haar baan op te zeggen en fulltime is gaan schrijven. Als ik dat toch ooit eens zou kunnen doen… Astrid Harrewijn vertelde mij dat zij dat ook een tijd heeft gedaan, maar dat ze het nogal eenzaam vond om fulltime te schrijven. Deze twee vrouwen zijn op Nederlandse bodem wel mijn grote heldinnen.  

Chicklit.nl: Heb je al plannen voor een tweede boek?
Lisette: Jazeker! Ik heb nu zeventig bladzijden geschreven en het naar de uitgeverij gestuurd. Wat ik wel alvast kan verklappen is dat het over nerds gaat. Ik ben namelijk dol op nerds! Ik heb jaren op de Campus in Enschede gewoond en daar liepen heel veel contactgestoorde geeks tussen. Maar als je ze eenmaal leert kennen, zijn het zulke leuke mensen. Ik houd van nerds!

Ben je benieuwd geworden naar het debuut van Lisette Jonkman? Glazuur ligt nu in de winkels! En eind juni wordt Glazuur besproken in de Chicklit.nl Leesclub, so stay tuned!

Glazuur

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (62 stemmen)
 • Omschrijving:

  De vierentwintigjarige Sophie baalt vreselijk van haar baan als manusje-van-alles bij het grote reclamebureau CopyBlinders: het enige wat ze doet is koffie halen. En zelfs daar blundert ze dagelijks mee. Nog erger is dat haar vroegere beste vriendin Karlin haar baas is geworden en in een regelrechte bitch is veranderd. Bovendien heeft Karlin een relatie met Rein, op wie Sophie al een paar eeuwen heimelijk verliefd is. Als Sophie voor de zoveelste keer uitgekafferd wordt, uitglijdt in de gang en ervan is overtuigd dat ze nooit een droombaan, droombankrekening of droomrelatie zal krijgen is de maat vol: ze neemt het heft in eigen handen. Hou je vast!

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Glazuur won in 2012 de Boek van het Jaar-verkiezing op Chicklit.nl

Nieuwste artikelen

 • Twisted Lies - Ana Huang

 • Koude harten - Gunnar Staalesen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

 • Legendes & Lattes - Travis Baldree

 • De Rode Woestijn - Paula Isphording

Gerelateerde artikelen

 • De 10 populairste chicklit schrijfsters

 • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

 • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt stagiaire!

 • Winnen: 3x Liever verliefd van Sophie Kinsella

 • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

Zoek in artikelen