Interview: Erica James

 

De Britse bestsellerauteur Erica James heeft onlangs haar zestiende roman uitgebracht: Kind van haar vader. Wij spraken Erica James en zij beantwoordde onze brandende vragen over haar nieuwe boek en vertelt over haar schrijfrituelen en voorliefde voor Engelse stadjes. En ook: Erica’s boeken top vijf!
Chicklit.nl: In Kind van haar vader komt de jonge Katie er via een brief achter dat haar overleden vader niet haar echte vader is. Ze start vervolgens een zoektocht naar haar biologische vader. Waar heb je de inspiratie voor dit boek vandaan?
Erica: Ik haalde mijn inspiratie uit het televisieprogramma Who do you think you are? In deze show worden de voorouders van bekende mensen achterhaalt. Persoonlijk vond ik het programma niet zo leuk, want ik vind dat het niks uitmaakt wie je overgrootoom is. Maar ik vroeg mij wel af hoe het zou zijn wanneer iemand onverwachts iets ontdekt uit een directer verleden. Toen ontstond de verhaallijn en creëerde ik het personage Katie. 
 
Chicklit.nl: Het verhaal is best aangrijpend. Was het moeilijk om je in Katie’s emoties en zorgen in te leven?
Erica: Het is belangrijk dat een auteur zich in het gevoel en de pijn van de personages kan inleven. Dus nee, het was niet moeilijk om mijzelf in Katie te verplaatsen. Ik zette elk stap samen met haar, alsof ik zelf één van de personages uit het boek was. 
 
Chicklit.nl: Denk je dat jij hetzelfde als Katie zou reageren wanneer je iets ontdekt wat je leven op zijn kop zet?
Erica: Zeker, ik ben een expert in tranen, woede en ongeloof. 

Chicklit.nl: De personages uit het boek zijn allemaal verschillend. Zo heb je Katie’s overenthousiaste homovriend, maar ook haar wijze grootmoeder. Wie is jouw favoriete karakter en waarom?
Erica: Ik voel mij altijd erg verbonden met ieder personage uit de boeken die ik schrijf, zelfs degene met een vervelend karakter. In deze roman genoot ik het meest van Sterling, Katie’s biologische vader. Ik voelde sympathie voor hem, omdat ik Sterling in het boek door een hel heb laten gaan. In het begin van Kind van haar vader gaat alles hem voor de wind, maar wanneer het verhaal zich verder ontwikkelt, begint alle zekerheid weg te vallen. 
 
Chicklit.nl: Het grootste deel van het boek speelt zich af in een klein Engels stadje met een mooie omgeving. Waarom heb je hiervoor gekozen?
Erica: Ik hou van kleine Engelse stadjes; ze hebben een eigen identiteit en vormen de perfecte setting voor de verhalen die ik schrijf. Veel van mijn romans spelen zich af in mijn woonplaats Cheshire. Maar voor deze roman koos ik Henley on Thames in het zuiden van Engeland. Hier ben ik een paar keer geweest en ik vond het daar erg fijn. Ik kan eigenlijk alleen maar schrijven over een plaats die mij emotioneert.
 
Chicklit.nl: Waar heb je Kind van haar vader geschreven? Heb je speciale schrijfrituelen? 
Erica: Ik heb dit boek zowel in mijn woonplaats Cheshire, als in mijn huis aan het Comomeer in Italië geschreven. Ik heb altijd het gevoel dat ik productiever ben wanneer ik aan het Comomeer zit, maar misschien is dat een manier om mijzelf ervan te overtuigen dat ik daar vaker heen moet. Wat mijn schrijfrituelen betreft: ik heb er vast meer dan welke schrijver dan ook. Ik hou heel erg vast aan mijn manier van schrijven en wijk daar niet graag vanaf. Zo gebruik ik altijd dezelfde lettertypes en marges voor mijn manuscripten. Wanneer ik met de hand schrijf, gebruik ik altijd mijn vulpen met blauwe inkt. Op mijn bureau moet ik altijd iets persoonlijks hebben staan, zoals foto’s van mijn zoons. En ook: genoeg thee! Die drink ik uit een porseleinen mok en dan het liefst voor elk boek dat ik schrijf een nieuwe. Maar, soms gebruik ik een oude mok waarvan ik het idee heb dat die mij geluk heeft gebracht bij een eerder boek. Nou, ik denk dat dit wel genoeg is voordat jullie denken dat ik compleet gestoord ben! 
 
Chicklit.nl: Je romans zijn onwijs populair. Waarom denk je dat romans zo aantrekkelijk zijn? 
Erica: Romans zijn zo populair omdat je even kan vluchten uit de echte wereld. Wanneer je helemaal opgaat in een boek, vergeet je alles om je heen. Zeker in deze moeilijke tijden, waarin veel verandert, is de drang om te ‘vluchten’ groot. 
 
Chicklit.nl: Wat zijn je favoriete boeken? En denk je dat deze boeken jouw eigen schrijfstijl hebben beïnvloed?  
Erica: Mijn vijf favoriete boeken zijn: Drie mannen in een boot van Jerome K. Jerome, The diary of a provincial lady door E.M. Delafield, Love story van Erich Segal, Saint Maybe door Anne Tyler en Mortification, een samenstelling van verhalen van auteurs over genante momenten uit het vak. Al deze boeken hebben mij geïnspireerd, van de humor tot ontroerende omschrijvingen of simpelweg de geweldige manier van vertellen. 
 
Chicklit.nl: Kunnen we binnenkort een nieuw boek verwachten?

Erica: Ik heb net het schrijfproces van mijn nieuwste boek The Hidden Cottage afgerond. Het verhaal speelt zich af in een mooi dorpje in een prachtig deel van Engeland waar een paar van mijn vrienden wonen. Het verhaal gaat over Mia Channing, haar familie en een man die terugkeert naar waar hij als kind kort heeft gewoond. Dit boek komt in 2013 uit.
 
Chicklit.nl: Welk advies geef jij Chicklit-lezeressen die de ambitie hebben om een boek te schrijven?
Erica: Schrijf omdat er niks anders is wat je liever doet. Doe het niet voor het geld of voor de faam, doe het omdat je ervan houdt! Die liefde zal dan ook terug te lezen zijn in wat je schrijft. En dat zorgt ervoor dat mensen je boeken graag lezen. Maar, wees gewaarschuwd: als je eenmaal begint met schrijven, raak je verslaafd! 

Foto: © Indira Flack

 

Kind van haar vader

 • Auteur:

  Erica James
 • Verschenen:

  17 april 2013
 • Uitgave:

  ISBN 9789032513900
  Uitgever De Kern
  448 pagina's
 • Oorspronkelijke titel:

  The Real Katie Lavender
 • Uitgever:

  De Kern
 • Genre:

  Feelgood/ Chicklit
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Katie is dertig jaar, heeft een mooi huis, een aardige vriend en een goede baan. Als ze echter een jaar na het overlijden van haar moeder een brief van haarâ?¨advocaat krijgt, die van haar leven een leugen maakt, verandert alles. Ze besluit op zoek te gaan naar haar verleden, en naar zichzelf. Maar een plan is één ding, de praktijk is vaak weerbarstiger – en familiebanden blijken niet zo onverwoestbaar als ze altijd dacht…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De bloemen van Juffie - Wina Eberhard

 • Warner Bros. wil meer Harry Potter content maken

 • Riverdale seizoen 7 wordt het laatste seizoen

 • Schemergeesten - Angie Sage

 • Het medaillon van Chagall - Reina Crispijn

Gerelateerde artikelen

 • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

 • Boeken zoals Lucinda Riley

 • 10 komedies op Netflix voor vrouwen

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • De feiten over daten in de bioscoop!

Zoek in artikelen