Jill Mansell

In een chique, knus hotel aan de Herengracht in Amsterdam kreeg Chicklit.nl de kans om Jill Mansell te interviewen over haar nieuwste boek Vlinders voor altijd. De ontmoeting voelt alsof we elkaar al jaren kennen, vooral door de hartelijkheid en openheid die Jill Mansell uitstraalt. We mogen plaatsnemen in de sfeervolle en rustige bibliotheek van het hotel, waar we maar liefst een heel uur tot onze beschikking hebben om al onze vragen op haar af te vuren. En dat deden we dan ook!
Chicklit.nl: Je bent internationaal bekend en je foto staat op vele websites. Word je op straat herkend? En hoe vind je dat?
Jill Mansell: Ik word zelden herkend, dat valt erg mee. Waarschijnlijk hebben mensen die vaak op TV te zien zijn, daar meer last van dan ik. Maar gisteren op Schiphol werd ik toevallig herkend door een verkoopster in een boekwinkel daar. Ze kwam gelijk naar me toe met een stapel van mijn boeken om te signeren. Haar baas zal vast blij met haar zijn geweest! Dat was erg leuk.
 
Chicklit.nl: Heeft het schrijven invloed op je dagelijkse leven? Ga je wel eens ’s nachts door met schrijven, of vergeet je afspraken doordat je opgaat in het verhaal?

Jill Mansell: Nee. Ik hoor en lees dat soms over andere schrijvers, maar voor mij geldt dat niet. Wel stop ik altijd met schrijven op een moment dat het goed gaat. Als je stopt op een punt dat je bent vastgelopen, dan ga je er tegenop zien om de volgende keer weer aan de slag te gaan! Andersom heeft het dagelijks leven soms wel invloed op het schrijven trouwens. Zo was ik bij het huwelijk van vrienden. We moesten lang wachten voordat het bruidspaar zijn opwachting maakte, omdat de visagiste niet was komen opdagen. Dan gaan mijn gedachten met me aan de haal: waarom zou dat kunnen zijn? Dat inspireerde me voor het begin van Vlinders voor altijd.
 
Chicklit.nl: Hoe zou je Vlinders voor altijd samenvatten in een of twee zinnen?
Jill Mansell: Wat moeilijk! Dat zou dan zijn dat Lara na vele jaren terugkeert naar haar geboorteplaats, en daarmee een enorme impact heeft op vele levens - positief of negatief.
 
Chicklit.nl: We weten dat je alle personages waarover je schrijft een warm hart toedraagt, maar heb je favorieten in Vlinders voor altijd?
Jill Mansell: Dat is een lastige vraag! Maar omdat Gigi veel in zich heeft van mijn dochter, heeft zij toch een bijzondere plaats. En Enjay!
 
Chicklit.nl: Was er een moment, tijdens het schrijven van Vlinders voor altijd, dat je het moeilijk had of lastig vond?
Jill Mansell: Tijdens het schrijven van de tweede helft van dit boek, en ook een deel van het boek waar ik nu aan werk, ben ik lang ziek geweest. Ik heb wel doorgewerkt, maar soms viel dat beslist niet mee! Het maakte ook dat ik op dat moment onzeker was over Vlinders voor altijd. Tegen de uitgeverij zei ik dat ik bang was dat het niet goed genoeg was. Gelukkig waren ze het daar niet mee eens! Toen ik het teruglas na mijn herstel, was ik er zelf ook tevreden over. 
 
Chicklit.nl: Stel dat dit boek verfilmd zou worden, wie zouden dan de acteurs moeten zijn?
Jill Mansell: Ik vind Sandra Bullock een hele leuke en goede actrice. Zij zou de rol van Lara kunnen spelen. En als Ryan Reynolds dan Flynn wil vertolken, ben ik helemaal blij! Zij hebben al eerder samen in een romantische film gespeeld, er is echt chemie tussen hen!
 
Chicklit.nl: Het is bekend dat je met de hand schrijft. Levert je dat geen kramp of pijn op?
Jill MansellNee, juist niet! Ik schrijf ongeveer duizend woorden, verspreid over een acht-urige werkdag. Dus dat valt wel mee. Van typen achter een computer krijg ik juist last van mijn rug, dus dat doet mijn dochter tegenwoordig voor me.
 
Chicklit.nl  Het alleen thuis schrijven, en aan de andere kant het in de belangstelling staan bij het promoten van je boeken, is een wereld van verschil. Hoe vind je die tegenstelling?
Jill Mansell: Ik hou van die afwisseling! Het is ontzettend leuk om mensen te ontmoeten die graag mijn boeken lezen. En iedereen is zo aardig voor me! Slechts een keer heb ik, vorig jaar op de Huishoudbeurs, meegemaakt dat een meisje van een jaar of veertien heel boos naar me bleef kijken toen ik haar boek signeerde. Achteraf bleek dat ze kwaad was omdat ik niet in het Nederlands tegen haar sprak, terwijl ze zeker dacht te weten dat ik dat kon: mijn boeken waren tenslotte ook in het Nederlands! Ach… maar ik voel me tijdens het schrijven ook niet alleen, het is net alsof je de personages uit het boek om je heen hebt.
 
Chicklit.nl: Je staat bekend als open, hartelijk en aardig. Zijn er ook dingen die je kwaad maken?
Jill Mansell: Heel weinig, over het algemeen ben ik een enorm blij en vrolijk mens. Maar in het vliegtuig naar Amsterdam zat ik naast een nogal grote, brede meneer. Hij nam ontzettend veel ruimte in, waardoor ik in een hoekje gedrukt nog maar amper mijn boek kon lezen. Dat zijn wel dingen waar ik boos om kan worden!
 
Chicklit.nl: Je schrijft nooit een vervolg op een boek, waarom niet?
Jill Mansell: Het zou wel makkelijker zijn denk ik, om dat af en toe te doen. Maar ik doe het nooit. Als een verhaal afgerond is, wil ik er niet naar terug. Dan heb ik zin om na te denken over nieuwe plekken en nieuwe personages! Bovendien is het einde van mijn boeken altijd goed en romantisch. Om een tweede boek interessant te maken, zou je dan met nieuwe problemen moeten komen voor de hoofdpersonen. Eigenlijk doe ik het niet om dezelfde reden dat sprookjes altijd eindigen met ‘ze leefden nog lang en gelukkig’: alles wat daarna nog komt, maakt het alleen maar minder leuk!
 
Chicklit.nl: Je hebt al heel veel bereikt. Heb je nog dromen?
Jill Mansell: Ja! Dat een van mijn boeken succesvol verfilmd wordt. Ik zou zo graag eens in een geweldige jurk naar een award-ceremonie gaan! Wie weet… In Nederland zijn de filmrechten voor Kapers op de Kust wel verkocht, maar toch is het project nooit doorgegaan.
 
Chicklit.nl: Kun je tenslotte een tipje van de sluier lichten over je volgende boek?
Jill Mansell: Het doet een beetje denken aan de film Babyboom met Diane Keaton, maar dan andersom: in dit geval wordt een man onverwacht geconfronteerd met de zorg voor een baby.

Vlinders voor altijd

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (56 stemmen)
 • Omschrijving:

  Lara is zestien en zwanger als haar vader haar het huis uitzet. Wat moet ze doen? Ze vlucht naar haar tante Nettie, een robuuste oude vrijster met rare gewoonten – maar met een hart van goud. Lara mag daar blijven, samen met haar baby Gigi.
  Achttien jaar later gaat Lara voor het eerst terug naar haar geboortestad, voor haar vaders begrafenis. Niemand herkent haar nog. Behalve haar vroegere hartsvriendin Evie natuurlijk.
  En dan! Ze kan wel door de grond zakken: daar is ook haar vriendje van toen. Ze heeft hem nooit verteld dat hij de vader is van haar dochter Gigi. Voor Lara het weet, is ze in een mallemolen van gebeurtenissen beland, vol met raadsels en een hopeloze verliefdheid.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Top 10 Nederlandse romcoms

 • Wat doet de cast van The Santa Clause nu?

 • De beste aankomende films van 2021 en 2022

 • Nieuwe serie van de makers van Downton Abbey aangekondigd

 • Eternals komt naar Disney+

Gerelateerde artikelen

 • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: dit is de top 3

 • De beste zomerboeken in 2021

 • 12 x romantische boeken

 • Feelgood boeken voor als je down bent van de lockdown

 • Stem op het Boek van het Jaar 2011 en win!

Zoek in artikelen