Ilse Spall & Nathalie Huigsloot

Een ideaal vakantieboek waar je dubbel zoveel plezier van hebt: de omnibus van Hollywood van Ilse Spall en Miss America van Nathalie Huigsloot! Allebei luchtige, komische maar vooral romantische verhalen, eerder al los van elkaar verschenen als Poema Pocket. Ilse Spall kennen we natuurlijk als winnares van de chicklit-schrijfwedstrijd in 2009. Nathalie Huigsloot was jarenlang televisiemaakster, en baseerde Miss America op de tijd dat ze met Max Westerman samenwerkte in New York. Chicklit.nl interviewde Ilse  en Nathalie over hun omnibus die onlangs verscheen.
 
Chicklit.nl: Wat was de aanleiding voor de omnibus van jullie twee boeken? 
Ilse & Nathalie: Dat was een idee van onze uitgeverij. Zij kwamen op het idee door de succesvolle omnibussen van Jill Mansell, en vonden het leuk om dit ook eens met Nederlandse auteurs te doen.
 
Chicklit.nl: Wat vind je van de schrijfstijl van elkaars boeken?
Ilse: Nathalie schrijft vlot en grappig. Het boek leest heerlijk weg en ik heb er erg om moeten lachen. Nathalie heeft hele droge humor. Het hoofdpersonage komt in zulke vreemde situaties terecht. Ze schrijft heel herkenbaar. Vriendje achterna, maffe baas, een kijkje achter de schermen van de televisie... Leuk!
Nathalie: Ilse’s boeken lezen als een trein: vlot, komisch en snel!
 
Chicklit.nl: Waarom vinden jullie deze omnibus een must-read voor de chicklit-lezeressen? 
Ilse: Nathalie’s boek zit boordevol humor en het mijne is superromantisch, de ideale combinatie voor echte chicklit-fans toch? En de hoofdpersonages maken soms zulke vreemde dingen mee! Het is verder ook een heel leuk gegeven om te weten dat beide boeken voor een groot deel zijn gebaseerd op waargebeurde ervaringen op de werkvloer!
Nathalie: Bovendien is het altijd leuk om een beetje te lachen om andermans hopeloze liefdesleven en werkblunders, vooral als dit zich in de showbizzwereld afspeelt!
 
Chicklit.nl: Welke boek lees je momenteel zelf?
Ilse: Ik heb net de nieuwste Sophie Kinsella uit, weer een geweldig boek! Helemaal in haar vertrouwde stijl, al blijf ik toch echt een zwak houden voor Hou je Mond!. The Hunger Games ligt nu te wachten op mijn nachtkastje. Helaas heb ik nog geen tijd gevonden om eraan te beginnen omdat ik net met boek vier ben begonnen en dan doe ik niets anders dan schrijven in mijn vrije tijd.
Nathalie: Ik hou van psychologische non-fictie. Zoals De appel en de boom van psychiater Rene Kahn. Ik deel wel met de hoofdpersoon uit Miss America dat ik een ''tikkeltje'' onzeker kan zijn, dus alles om mezelf steviger in mijn schoenen te doen staan, vreet ik als zoete koek.
 
Chicklit.nl: Is er een volgend boek in de maak, en kun je ons een klein tipje van de sluier lichten?
IlseJazeker, mijn derde boek Villa Honeymoon zal begin september in de winkels liggen. Het boek gaat over Mandy, die in een hotel voor pasgetrouwde stelletjes werkt als assistent-bedrijfsleider. Als de bedrijfsleider de benen neemt, ontstaan er problemen waardoor er complete chaos uitbreekt onder de kamermeisjes. Mandy schrijft een brandbrief naar de eigenaar, waarna hij zijn zoon Thomas stuurt om te helpen. Maar Mandy krijgt wel een opdracht mee: ze moet binnen een jaar de omzet flink verhogen! Ook moet ze erop toezien dat rokkenjager Thomas zich voor de verandering eens niet met de vrouwen van het hotel inlaat. Als Mandy faalt, verliest ze haar baan, maar als ze slaagt krijgt ze een bonus én promotie! Ze gaat ervoor, totdat ze Thomas ontmoet, en als een blok voor hem valt…
Nathalie: Ik ben momenteel erg druk met het verdienen van brood op de plank met het dagelijkse schrijven. Ik schrijf veel ik-verhalen voor diverse bladen waarin ik issues van mezelf (zoals mijn gebrek aan assertiviteit, mijn overgevoeligheid voor schuldcomplexen, en mijn angst voor enge ziektes) probeer aan te pakken. Ik heb er gelukkig vele, dus ik kan er nog wel even mee door! En ik denk af en toe mee over de filmvariant van Miss America, die door iemand anders wordt geschreven.
 
Chicklit.nl:Miss America is semi-autobiografisch. Welk advies zou je willen geven aan lezeressen met plannen om in het buitenland aan de slag te gaan?
Nathalie: Blijf dicht bij jezelf! Ik wilde per se een baan in New York bemachtigen, omdat ik bang was dat als ik op kosten van mijn door bindingsangst geteisterde droomprins zou leven, de liefde niet zou zegevieren. Daarom verzweeg ik tijdens het sollicitatiegesprek - voor de baan als producer die een serie door heel Amerika moest gaan maken - maar even dat ik geen rijbewijs heb, aan enorme vliegangst lijd (ik vlieg wel hoor, maar door de vliegangstpilletjes word ik zo stoned dat aan de ramen likken een serieuze optie wordt), en dat mijn Engels belabberder dan die van Britt Dekker is. Toen mijn baas daar achter kwam was dat niet bepaald een pretje. Ik heb wel eens gehoord dat eerlijkheid het langst duurt. Mijn buitenlandse carrière duurde tamelijk kort, zeg maar…
 
Chicklit.nl: Hollywood is eigenlijk een verhaal zoals in een film, waar veel meisjes wel eens van hebben gedroomd. Wat heeft jou geïnspireerd voor dit verhaal?
Ilse: In mijn periode als bioscoopmedewerker heb ik zoveel vreemde dingen meegemaakt. Op een gegeven moment begon ik te merken dat nieuwe collegaatjes hard moesten lachen om mijn ervaringen. Dat heb ik altijd eens als komische ondertoon voor een boek willen gebruiken en dat heb ik in Hollywood kunnen doen. Dat is mijn voornaamste inspiratie geweest. ‘Fan zijn’ is iets wat voor veel mensen herkenbaar is. Wat me vooral intrigeerde was hoe de celebrity dat zou ervaren. Dat heeft van Luke een heel interessant karakter gemaakt om over te schrijven. Persoonlijk heb ik meer met Luke dan met Julia, misschien vreemd omdat veel mensen denken dat ik Julia ‘ben’. Maar buiten de gekke bioscoopsituaties die ze meemaakt, lijkt Julia eigenlijk helemaal niet zoveel op mij.
 
Chicklit.nl: InMiss America was het einde anders dan verwacht: wat was de reden voor dit einde? Komt er misschien een vervolg?
Nathalie: De reden was, dat het zo in het echt ging. Mijn roman is behoorlijk autobiografisch. Maar ik merk dat het geen gangbaar eind is. Een producent heeft interesse om Miss America te verfilmen, maar nu is al duidelijk dat er een ander einde zal komen.
 
Chicklit.nl: Voel je, na het winnen van de chicklit-schrijfwedstrijd in 2009 en het succesvolle debuut, druk om dit succes te evenaren?
Ilse: Ik sta daar niet zo bij stil. Ik schrijf gewoon wat ik zelf zou willen lezen. Natuurlijk ben ik wel bezig met hoe een boek ontvangen wordt, dat blijft altijd spannend, maar je hebt nu eenmaal een bepaalde schrijfstijl en ik denk dat je dat ook niet moet willen veranderen. Natuurlijk is het echt kicken als mensen je werk leuk vinden, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik ben zelf ook kritisch in mijn boekkeuze. Ik heb respect voor mensen die durven zeggen dat ze iets niet mooi vinden. Ik waardeer zowel kritische als positieve recensies.  Maar gelukkig voor mij is Blind date net zo goed ontvangen als Hollywood!

Chicklit.nl: Wat is het gekste dat je ooit hebt meegemaakt bij de bioscoopketen (Ilse) en als programmamaakster (Nathalie)?
Ilse:  Een stripper voor mijn verjaardag! Een ‘cadeautje’ van mijn stagiaires zorgde voor een onvergetelijke verjaardag. Bij mijn vrijgezellenfeestje ging het er een stuk kalmer aan toe! Die scène is uiteindelijk niet in Hollywood beland,  al stond deze wel in het oorspronkelijke manuscript (je kunt hem nog teruglezen op mijn website). Maar het is waargebeurd! De zaal vol kotsende kinderen staat met stip op twee. Helaas heb ik zelf kunnen constateren dat als er eentje begint, de andere kinderen onmiddellijk meedoen. Het werkt blijkbaar aanstekelijk. Gelukkig konden we er achteraf om lachen!
Nathalie: Ik heb ooit samen met een vriendin een programma bedacht en gepresenteerd dat Dance around the world heette. Daarvoor gingen wij zogenaamd als showgirls overal ter wereld optreden en door de reportages en interviews kwam je dan meer te weten over liefde en seksualiteit in andere culturen. Dat was allemaal heel heftig. In Cuba, Dubai en Singapore werden we gedwarsboomd door de geheime dienst, in Manilla logen we ons bij een enge sekte naar binnen en in de sloppenwijken van Rio raakten we verzeild in een bendeoorlog.  We maakten een reportage waarvoor we met verborgen camera twee Russische kerels volgden die op zoek waren naar een prostituee. Sinds de val van het communisme hebben vrouwen in Rusland bijna geen andere keus dan zich te prostitueren, en we wilden die schrijnende situatie laten zien. Uiteindelijk belandden we ergens in een verlaten bos. Pas toen een van de mannen ''vijftig dollar'' schreeuwde, bleek er achter elke boom een hoer te staan. Voordat we het wisten stonden er honderdvijftig vrouwen in het licht van de koplampen in een rij. Wat ook vrij ''gek'' was, waren de Moonies die zich onder het mom van religie in de Filippijnen op grote schaal schuldig maakten aan vrouwenhandel. Father Moon, de leider van de sekte, ziet zichzelf als de reïncarnatie van God. Hij meent de gave te hebben in één oogopslag te kunnen bepalen welke vrouw voor welke man is voorbestemd. Vervolgens worden de vrouwen jarenlang gehersenspoeld, zodat ze haar man als een koning zal behandelen. Zo leren ze bijvoorbeeld dat niet zij maar hun echtgenoten eigenaren zijn van hun geslachtsorganen!

Chicklit.nl: Ben je bij het schrijven van wel eens op een lastig punt beland?
IlseIk plot mijn hele boek altijd vooruit. Ik maak bergen schema’s vooraf: locatie- en karakteruitwerkingen, hoofdstukoverzichten met daarin wat er in welk hoofdstuk moet komen, waarbij ik zelfs de grappen en dialogen al voor een deel uitwerk. Pas als ik tevreden ben, begin ik met het daadwerkelijke schrijven. Ik heb daardoor eigenlijk nooit problemen tijdens het schrijven zelf. Veel fouten of zwakke stukken kan ik er vaak tijdens het plotten al uithalen. Natuurlijk heb ik wel dagen dat ik met het plot worstel, mijn vinger er niet op kan leggen waarom iets niet lijkt te werken. Dan laat ik het los en ga ik iets anders doen. Ik forceer nooit iets, vaak komt de oplossing dan vanzelf!
Nathalie: Heel vaak. Eigenlijk zat ik na elk hoofdstuk weer bij mijn uitgever op schoot te klagen: ik weet het niet meer, ik kan eigenlijk ook helemaal niet schrijven, ik kan helemaal niks… Mijn ervaring: een blikje Red Bull kopen en doortikken. Dan ontstaat er op een bepaald moment altijd wel wat!

Omnibus Hollywood & Miss America

 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Hollywood
  Alle vrouwen dromen ervan hun idool een keer in het echt te zien. Maar het kan vreemd lopen als je je favoriete filmster ontmoet en je niets in de gaten hebt...

  Miss America
  Als Madelief haar succesvolle vriendje achterna reist en samen met hem in New York gaat wonen, voelt ze zich helemaal vrouw van de wereld. Wanneer het minder gaat, weigert Madelief op te geven, zowel in haar werk als in de liefde.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Eeuwig licht - Francis Spufford

 • Hotel op de Rots : Hotel in de Wolken - Mel Hartman

 • Grimwoud - Nadia Shireen

 • Oostende is niet ver meer - Katrien van Hecke

 • Tante Poldi 4: Tante Poldi en de Zwarte Madonna - Mario Giordano

Gerelateerde artikelen

 • De 10 populairste chicklit schrijfsters

 • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt stagiaire!

 • Winnen: 3x Liever verliefd van Sophie Kinsella

 • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

 • De beste zomerboeken in 2021

Zoek in artikelen