Lauren Kate over de afsluiting van de Fallen-reeks

De serie over engelen, demonen en vooral de onmogelijke liefde tussen Luce en Daniel komt tot een eind. Onlangs verscheen Extase, het afsluitende deel in de Fallen-reeks. Chicklit.nl sprak anderhalf jaar geleden al met schrijfster Lauren Kate, toen nog druk bezig met dit boek. Deze zomer vroegen wij ons af hoe het met haar gaat nu ze klaar is met de serie. We stelden haar vragen over nieuwe projecten, gevoelens bij het afscheid nemen van de karakters en het plot: “De laatste hoofdstukken van Extase hebben ook mij geschokeerd”.

Chicklit.nl: Hoe was het om het afsluitende boek in de Fallen-serie te schrijven?
Lauren Kate: Ik heb gehuild terwijl ik dit boek schreef en dat was de eerste keer voor mij. Nu voel ik juist alleen maar geluk dat ik het verhaal heb kunnen delen. Ik ben klaar om Luce en Daniel los te laten. Ze doen zichzelf eer aan in dit boek: Luce transformeert in een inspirerend wezen met buitennatuurlijke krachten en Daniel bewijst dat hij haar liefde echt waard is. Ik denk dat ik ze op deze manier een waardig einde heb gegeven aan hun reis – het was ook het enige mogelijke einde voor hen. Ik hoop dat lezers er van zeggen: “Ja, zo klopt het.”

Chicklit.nl: Mis je de karakters nu je klaar bent met schrijven?
Lauren Kate:
Op het moment werk ik aan een nieuw boek dat zich afspeelt in een totaal andere wereld, met een nieuwe set karakters die niets te maken hebben met de Fallen-serie. Laatst was ik bezig met een scène en ik moest mezelf echt tegenhouden met blijven denken: Weet je wie hier precies zou weten wat er gezegd moet worden? Roland!

Chicklit.nl: In Extase zitten veel verwijzingen naar verhalen uit de Bijbel, heb je veel onderzoek gedaan om dit boek te kunnen schrijven?
Lauren Kate: Ik schreef ongeveer drie hoofdstukken van Fallen toen ik mij realiseerde hoe diep ik in de wereld van engelen moest duiken en hoe weinig ik er maar vanaf wist. Ik ben toen gestopt met schrijven en begonnen aan mijn research. Ik las alles wat ik kon vinden over hemel, hel, engelen en demonen – in de bijbel, in religieuze teksten als het boek van Henoch, wetenschappelijke onderzoeken en in fictie zoals Paradise Lost. Ook haalde ik inspiratie uiteen trilogie van Jeffrey Burton Russell, over de duivel door de geschiedenis heen.

Chicklit.nl: Drie Europese steden spelen een grote rol in Extase. Heb je een speciale band met deze steden?
Lauren Kate: De zoektocht van Luce gaat heel ver terug in de geschiedenis. Ik wist dat ze ergens zou eindigen in de buurt van waar de wortels liggen van de Joods-Christelijke traditie, maar daar voor nam ik haar mee naar Jeruzalem. Ik wilde geleidelijk door onze geschiedenis terug de tijd in gaan. Schrijven aan deze serie en mijn bezoeken aan een aantal Europese steden voor de promotie van mijn boeken, maakten in mij de innerlijke geschiedenis-fanaat vrij, die ik verweggestopt had nadat mijn eerste jaar van de studie Europese Geschiedenis mislukte. Het was mooi en spannend om historisch religieuze connecties te maken door de karakters van stad tot stad te laten gaan in Europa en daarbuiten.

Chicklit.nl: Welk boek uit de Fallen-serie vind je zelf het best?
Lauren Kate: Van elk boek hield ik weer meer en meer. Momenteel is Extase mijn favoriet, maar vraag het mij een jaar later nog eens en hopelijk heb ik dan weer een nieuw boek waar ik je vol enthousiasme over kan vertellen. Ik hoop dat dat zo blijft – dat ik elke keer het gevoel heb dat ik steeds beter word - steeds meer de schrijver word die ik wil zijn.

Chicklit.nl: Had je enig idee hoe het verhaal zou eindigen toen je begon aan Fallen?
Lauren Kate: Nee, helemaal niet. Ik dacht van wel, maar de ontknoping waarvan ik dacht dat dat het einde zou zijn, maakte uiteindelijk maar een klein onderdeel uit van het hoe het nu afloopt. De laatste hoofdstukken van Extase waren een schok voor me.

Chicklit.nl: Wat is jouw favoriete love story?
Lauren Kate:The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald. Over gedoemde liefdes gesproken.

Chicklit.nl: En kun je ons als laatste nog iets verklappen over de verfilming van de Fallen-reeks of misschien over je nieuwe project?
Lauren Kate: Nee eigenlijk niet. Al broeien er momenteel wel een aantal interessante dingen. Maar zodra ik meer weet wat ik openbaar mag maken laat ik het direct weten.Voor mijn nieuwe project geldt hetzelfde. Hetis een nieuwe serie en ik ben er enorm enthousiast over, maar ik kan er nog niets over zeggen. Alleen dat het net als Fallen een verhaal is waar een onmogelijke liefde in verwikkeld zit…

Extase

 • Auteur:

  Lauren Kate
 • Verschenen:

  10 september 2012
 • Uitgave:

  ISBN 9789000309948
  Uitgever Van Goor
  288 pagina's
 • Oorspronkelijke titel:

  Rapture
 • Ondertitel:

  Fallen #4
 • Uitgever:

  Van Goor
 • Genre:

  Fantasy & SciFi
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (34 stemmen)
 • Omschrijving:

  De lucht is donker van vleugels... In Extase, het langverwachte vierde en laatste deel van de wereldwijde bestsellerserie Fallen, zijn Luce en Daniel samen. Maar voor hoe lang? Kan de geschiedenis herschreven worden? Of zijn sommige straffen voor eeuwig?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Budget vegan - Sam Dixon

 • Het geeuwvirus - Dries Deschepper

 • Deze films en series verschijnen in oktober 2023 op Netflix

 • De huurster en het poppenhuis - Else Boer

 • Liefdadigheid - Donna Leon

Gerelateerde artikelen

 • De beste Young Adult sprookjes

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • 20 Harry Potter feitjes waar je niets van wist 

 • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

 • 12 The Vampire Diaries behind the scenes geheimen die je nog niet wist

Zoek in artikelen