Jolanda Hazelhoff

Chicklit-auteur Jolanda Hazelhoff bracht onlangs haar derde boek uit. Boven Verwachting is een chicklit met de nodige romantiek, een zekere dosis humor en ook zijn serieuze momenten. Vooral vrouwen die zwanger zijn zullen zichzelf herkennen in dit boek. Ben jij benieuwd naar het gezicht achter dit boek? Lees dan het interview met Jolanda! 

Chicklit.nl: Waarom moeten alle lezeressen van Chicklit.nl Boven Verwachting gaan lezen?
Jolanda Hazelhoff: Nou, niets moet natuurlijk… Maar ik denk dat het voor iedereen wel bepaalde herkenningspunten bevat en misschien voor vrouwen die zwanger zijn op sommige punten een tikkeltje meer! Het bevat de nodige romantiek, een zekere dosis humor en het heeft zijn serieuze momenten.
 
Chicklit.nl: Wat heeft je geïnspireerd om te schrijven over de onmogelijke situatie waarin Britta verzeild is geraakt in dit boek?
Jolanda Hazelhoff: Het uitgangspunt voor mij was het schrijven van een boek waarin de hoofdpersoon zwanger raakte. Ik had zelf net een zwangerschap en de daarbij behorende bevalling achter de rug en het leek mij leuk om dit te verwerken in mijn derde boek. Maar ik heb het Britta inderdaad niet makkelijk gemaakt! Onverwacht zwanger, relatiecrisis en dan ook nog eens verliefd worden op de broer van je beste vriendin… En stiekem zijn dat ook wel weer leuke dingen om over te schrijven in die zin dat het voor mij ook uitdagend is om te bedenken hoe iemand met zoiets omgaat. Hoe handelt iemand die in zo’n situatie terecht komt en hoe redt diegene zich er weer uit?
 
Chicklit.nl: Heb je moeilijke momenten gehad bij het schrijven van Boven Verwachting, en wil je ons daar iets over vertellen ?
Jolanda Hazelhoff: Ja, ik heb af en toe wel moeilijke momenten gehad. Ik ben begonnen met schrijven aan Boven verwachting een paar maanden na de geboorte van mijn zoontje Stijn. En zo’n eerste jaar van zo’n kleintje kan af en toe vrij slopend zijn in verband met chronisch slaapgebrek. Dan was het lastig om mezelf te inspireren om door te schrijven, want dan ging ik liever een paar uurtjes extra slaap pakken!
 
Chicklit.nl: Britta heeft op haar werk te maken met een vreselijke baas. Heb je hier zelf ervaring mee?
Jolanda Hazelhoff: Sinds een paar jaar werk ik op een ontzettend leuk (advocaten)kantoor met vier even zo leuke bazen (binnenkort heb ik een functioneringsgesprek maar dat terzijde). Eigenlijk heb ik in mijn voorgaande banen over het algemeen vrij leuke bazen/direct leidinggevenden gehad, een uitzondering daargelaten.  Een aantal dingen die Britta meemaakt is wel echt gebeurd, maar is niet mijzelf overkomen.
 
Chicklit.nl: De keuzes van Britta om zo heel lang te wachten met het vertellen van het grote nieuws aan bijvoorbeeld haar ouders en Sam, waren soms wat moeilijk te volgen. Waarom wachtte ze zo enorm lang?
Jolanda Hazelhoff: Voornamelijk angst! Angst voor de reactie van haar ouders, omdat ze bang was voor hun afkeuring. Bij Sam was ze met name bang dat hij haar niet meer zou willen als hij zou weten dat ze zwanger was van een andere man. Zelf kon ik dat grote nieuws niet bepaald voor me houden. Mijn ouders en schoonouders wisten het een paar dagen na ‘de test’ al en op mijn werk heb ik het bij zeven weken verteld. Nu was mijn situatie ook iets anders dan die van Britta, maar zulk groot nieuws is inderdaad wel moeilijk om voor je te houden, hoor.
 
Chicklit.nl: Is ''ideale man'' Sam gebaseerd op een of meerdere mannen in jouw leven, of is hij geheel gefantaseerd?
Jolanda Hazelhoff: Ik denk een beetje van allebei. Sam is een beetje een ‘verborgen’ stoere man. Britta had hem altijd een beetje als type nerd ingeschat, maar ze komt erachter dat dat niet helemaal klopt. Sam heeft iets in zich van mannen in mijn omgeving die een bepaalde indruk op mij hebben gemaakt en de rest is mijn eigen fantasie. Qua uiterlijk lijkt hij wel iets op Jared Padalecki, de acteur die speelde in de televisieserie Gilmore Girls en nog steeds speelt in de serie Supernatural. Daar heeft hij zijn naam ook aan te danken aangezien de acteur in de laatstgenoemde serie een karakter speelt dat Sam heet.
 
Chicklit.nl: In Boven Verwachting krijgt Stef iets met haar assistent. Hoe denk je zelf over relaties op het werk?
Jolanda Hazelhoff: Poeh, relaties op het werk. Ik denk dat zoiets heel spannend kan zijn, vanwege het stiekeme, iets ‘geheims’ doen en ik vind dat nog altijd een leuk uitgangspunt om over te schrijven. In het boek waar ik nu aan werk komt een situatie die daar een klein beetje op lijkt, ook weer terug.

Chicklit.nl: Kun je voor ons vast een tipje van de sluier lichten over je volgende boek?
Jolanda Hazelhoff: Ja! Dat gaat over een vakantieliefde. Veel zon, zomer, vriendinnen- en zusterliefde.
 
Chicklit.nl: Welke boeken of schrijfsters lees je zelf graag?
Jolanda Hazelhoff:  Ik vind heel veel dingen leuk! Chicklits lees ik veel. Chantal van Gastel en Sophie Kinsella vind ik geweldige boeken schrijven. Ik houd van (vrouwen)thrillers van met name Tess Gerritsen, Karen Slaughter en Nicci French. Naar het thrillerdebuut van Els Ruiters ben ik trouwens ook zeer benieuwd. En de Twilight boeken van Stephanie Meyer heb ik verslonden! Heerlijke boeken! 

Boven verwachting

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (7 stemmen)
 • Omschrijving:

  Britta's leven is compleet, en toch blijkt er nog wat bij te kunnen: ze wordt onverwacht zwanger. Dat past niet direct in haar leven, maar ze is dolgelukkig. Haar vriend Florian denkt daar anders over en wil de zwangerschap beëindigen. Daar moet Britta niets van weten en zij trekt voorlopig bij beste vriendin Stef in. Tussen haar tweelingbroer Sam en Britta klikt het erg goed en er bloeit iets moois op, totdat Florian terugkeert in haar leven. Wat moet ze nu? Hij is wél de vader van haar kindje...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • 10x Populaire kinderboekenseries

 • OMG ik ben zwanger!

 • What to Expect When You’re Expecting (DVD)

 • De kleur paars

 • Recensie: Keerzijde

Zoek in artikelen