Chicklit.nl sprak met Sarah Lark in Spanje

Sarah Lark is de auteur van de internationaal succesvolle roman Het land van belofte, welke onlangs in Nederland is verschenen. Sarah Lark woont op een paardenranch in Spanje. Chicklit.nl werd in het zonnige Spanje bij Sarah thuis uitgenodigd en stelde haar vragen over Het land van belofte, haar leven op de ranch en haar plannen voor de toekomst.

Chicklit.nl: Het eerste deel van de trilogie over Nieuw-Zeeland, Het land van belofte, is pas verschenen in Nederland. Waar haalde je de inspiratie voor het boek vandaan?
Sarah Lark: Ik heb gewoon heel erg veel fantasie! Ik heb een stukje gelezen over weeskinderen die vroeger naar Nieuw-Zeeland werden gebracht om daar te werken als bediende. Dat is het enige waar ik een deel van mijn boek op gebaseerd heb. De rest is het resultaat van mijn eigen fantasie.

Chicklit.nl: De oorspronkelijke titel van het boek Het land van belofte is in het Duits: Im Land der weissen Wolke. Waarom heeft u het boek deze naam gegeven?
Sarah Lark: Toen de eerste Maori vanuit Polynesie naar Nieuw-Zeeland kwamen, zagen ze het land vanuit hun kano''s voor het eerst. Er hing een lang witte wolk over het land. De Maori noemden Nieuw-Zeeland daarom het land van de lange witte wolk. Jaren later werd het land pas Nieuw-Zeeland genoemd. Ik heb de Maori-naam gebruikt voor het boek. Grappig dat ze in Nederland voor een hele andere titel hebben gekozen. Misschien hebben ze dit gedaan omdat iedereen dit verhaal van de Maori kent en deze naam voor Nieuw-Zeeland dus al heel vaak gebruikt is.

Chicklit.nl: Heb je veel research naar Nieuw-Zeeland gedaan voor het verhaal?
Sarah Lark: Nieuw-Zeeland is een erg mooi en bijzonder land. Ik heb heel veel onderzoek gedaan. Het meeste heb ik via het internet gedaan. Nieuw-Zeeland heeft een relatief korte geschiedenis. De Engelsen kwamen in het begin van de 19e eeuw, dus er is veel gedocumenteerd. Natuurlijk niet vanaf het begin, maar ze begonnen wel al vroeg met fotograferen en filmen. Elk dorpje in Nieuw-Zeeland heeft in hun stadhuis documentatie van de geschiedenis. Daarvan staat het meeste op internet. Het is makkelijker via internet deze informatie op te roepen, dan om elk dorpje af te gaan en alle informatie te verzamelen. Zelf ben ik natuurlijk wel naar Nieuw-Zeeland geweest, maar niet zo vaak als mensen denken.
 
Chicklit.nl: Uit het boek komt naar voren dat je ook veel weet over de Maori. Heb je daar ook onderzoek naar gedaan via het internet?
Sarah Lark: Ja dat klopt, maar daarnaast heb ik ook gesproken met een specialiste op het gebied. Zij heeft me veel verteld over de Maori. Alle Maori-personages hebben een echte Maori-naam. In het eerste boek van de trilogie heb ik geen historische personen gebruikt. In de latere boeken heb ik wel personen gebruikt die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis.

Chicklit.nl: Wilde je de lezers ook iets leren over Nieuw-Zeeland met de boeken?
Sarah Lark: Nee, dat was niet mijn doel. Maar als ik iets doe, doe ik het goed. Ik doe veel research, alles moet authentiek zijn. Ik haat het als mensen zeggen dat ze een roman schrijven over de Middeleeuwen en vervolgens alles verzonnen hebben. Een historische roman is in mijn ogen een goed verhaal met een authentieke achtergrond. Daarom schrijf ik graag over dingen waar ik veel van weet. Ik weet veel over honden, paarden en schapen. Daarom koos ik voor Nieuw-Zeeland, dan kon ik deze kennis in het verhaal brengen. Nog een andere reden waarom ik voor Nieuw-Zeeland koos: toen ik begon met mijn eerste boek waren daar de films van The Lord of the Rings opgenomen. Voor veel Duiters werd dit het land van hun dromen. Waarom zou ik het land dan niet als achtergrond voor mijn verhaal gebruiken?  

Chicklit.nl: Hoe lang heb je erover gedaan om Het land van belofte te schrijven?
Sarah Lark: Voor een boek van deze omvang heb ik ongeveer drie maanden nodig. ''s Ochtends ben ik met mijn paarden bezig en ondertussen bedenk ik hoe ik verder wil gaan met het verhaal. ''s Middags duik ik dan achter de computer. De tien pagina''s die ik per dag wil schrijven, rollen er zo uit. Dit lukt me altijd, ik heb nooit een writer''s block
Chicklit.nl: Heb je een favoriet karakter in het boek?
Sarah Lark: Ja, Cleo de hond natuurlijk! Ze lijkt op mijn eigen eerste border collie. Ze is inmiddels overleden, ik hield enorm veel van haar. Het lijkt altijd alsof border collies lachen, dit heb ik in mijn boeken verwerkt.
 
Chicklit.nl: Waarom koos je ervoor om onder een pseudoniem te schrijven en niet onder je eigen naam?
Sarah Lark: Dit heeft niks te maken gehad met het willen overkomen als een Nieuw-Zeelandse auteur. Ik heb veel gewerkt als journalist en heb veel boeken over paarden geschreven. Zowel non-fictie, als fictie. Als iemand op zoek is naar een historische roman en mij opzoekt, vind men heel veel boeken over paarden. Dat is erg verwarrend. Ik heb twee historische romans gepubliceerd onder mijn eigen naam. Niemand kocht ze! Het is dus een praktische oplossing. We hebben deze naam ook gekozen, omdat het internationaal is. Iedereen kan het uitspreken.

Chicklit.nl: Wilde je altijd al schrijfster worden?
Sarah Lark: Ik ben geboren om schrijver te worden; het is mijn enige talent. Mijn eerste gedicht schreef ik voordat ik alle letters van het alfabet kende. Eerst heb ik een studie gevolgd om lerares te worden. De studie heb ik afgemaakt en ik heb ook een tijdje gewerkt als docente, maar ik haatte het vanaf het begin. Nu heb ik de beste combinatie: ik kan schrijven en het zorgen voor mijn paarden op de ranch combineren! Ik mis Duitsland totaal niet.

Chicklit.nl: Wat zijn je plannen voor de toekomst? Nu je boek in het Nederlands verschenen is, kom je dan misschien ook een keertje naar Nederland?
Sarah Lark: Misschien komt ik ooit wel een keer naar Nederland, het hangt ervan af of ik uitgenodigd word! Ik heb natuurlijk wel mijn paarden en honden om voor te zorgen, dus ik probeer niet al teveel te reizen. Ik ben ook weer begonnen met een nieuwe serie over Nieuw-Zeeland. Mensen lezen graag over Nieuw-Zeeland, dus ik geef ze Nieuw-Zeeland!

Het land van belofte

  • Auteur:

    Sarah Lark
  • Verschenen:

    17 oktober 2012
  • Uitgave:

    ISBN 9789032513443
    Uitgever De Kern
    576 pagina's
  • Oorspronkelijke titel:

    Im Land der weissen Wolke
  • Uitgever:

    De Kern
  • Genre:

    Historische romans
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (8 stemmen)
  • Omschrijving:

    Londen, 1852. Twee vrouwen, de adelijke Gwyneira en de jonge gouvernante Helen, gaan aan boord van een schip dat hen naar Nieuw-Zeeland en een betere toekomst moet brengen. Gwyneira zal trouwen met de zoon van een rijke landeigenaar, de erfgenaam van een grote schapenboerderij. Maar waarom heeft haar vader toegestemd in een huwelijk met een man die die van hoge adel is? Helen heeft zich na een briefwisseling verloofd met een Nieuw-Zeelandse boer, waarna ze bij hem intrekt en een school opricht voor de onderontwikkelde Maori-kinderen. 
    Als blijkt dat hun nieuwe echtgenoten verwikkeld zijn in een zich al jaren voortslepende vete, besluiten de twee vrouwen hun vriendschap geheim te houden - een vriendschap die het lot van drie generaties zal bepalen. 

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Joanne Harris over derde deel Chocolat-trilogie

  • Boeken zoals Lucinda Riley

  • 10 interviews van Chicklit.nl die je wilt lezen

  • In gesprek met Myrthe van der Meer

Zoek in artikelen