In gesprek met Tahereh Mafi

Tahereh Mafi is de schrijfster van het populaire Vrees me, het eerste deel van de spannende trilogie over Juliette wiens aanraking dodelijk is. Door het grote succes van de boeken is Tahereh nu fulltime schrijfster en ''leeft ze de droom, waarvan ze niet wist dat ze hem had''. Vorige week vloog deze enthousiaste en lieve schrijfster uit Amerika over naar Nederland en kreeg Chicklit.nl de kans om haar wat vragen te stellen...


Chicklit.nl: Hoe is je schrijverscarrière begonnen?
Tahereh Mafi: Op een dag besloot ik dat ik een boek ging schrijven. Dat was heel spannend. Ik wist nog niets over het schrijven en uitgeven van een boek. Voordat ik Vrees me schreef, heb ik eerst nog zo''n 5 andere (slechte) boeken geschreven. Het lukte niet om die gepubliceerd te krijgen.
Ik herinner me de dag dat mijn agent me belde met het nieuws dat HarperCollins Vrees me wilde uitgeven nog heel goed. Ik kon het echt niet geloven. Ik kon niks zeggen en viel gewoon letterlijk om, ik had nogal hoge hakken aan... en toen moest ik gewoon weer de hele dag aan het werk!

Chicklit.nl: Wat is het beste dat je is overkomen door het schrijven?
Tahereh Mafi: Ik mag ontzettend veel reizen! Het feit dat ik hier nu zit en met jullie aan het praten ben is really blowing my mind. Mijn boek is in zoveel landen gepubliceerd, echt ongelofelijk bijzonder. Het geeft mij de kans om de wereld te zien en met lezers over de hele wereld te praten.

Chicklit.nl: Hoe kwam je op het idee voor Vrees me?
Tahereh Mafi:
 Ik zat op een dag achter mijn bureau en ik werd getroffen door het beeld van een meisje dat in elkaar gedoken in een donker hoekje lag. Ze voelde zich eenzaam en was bang. Het enige dat ik van haar wist, was dat ze opgesloten zat voor een misdaad die ze niet expres gepleegd had. Ik was nieuwsgierig, want hoewel ze stil en gebroken was, had ze een krachtige stem. Dit wilde ik vangen op papier. Ik opende Word en begon meteen te schrijven. De eerste hoofdstukken zoals je die nu kunt lezen in het boek, zijn précies zoals ik ze toen geschreven heb.

Chicklit.nl: Was het moeilijk om je in de schoenen van Juliette te verplaatsen?
Tahereh Mafi: De situatie van Juliette is een extreem overdreven voorbeeld van wat tieners meemaken. De meeste tieners maken eenzaamheid mee, een gevoel dat ze nergens bijhoren en dat niemand ze begrijpt. In fictie heb je de mogelijkheid om dit idee extreem te brengen en deze onbegrepen kinderen om te toveren in superhelden. Juliettes situatie lijkt onrealistisch, maar is representatief voor het gevecht dat tieners doormaken. In de kern gaat Vrees me over een meisje, Juliette, dat zichzelf probeert te vinden in een maatschappij die haar vertelt wie ze zou moeten zijn. Dat is denk ik waar veel mensen - inclusief ikzelf - doorheen gaan.
 

Chicklit.nl: Wat vond je de leukste scènes om te schrijven?
Tahereh Mafi: Zeker weten alle kus-scènes, die zijn heel leuk om te schrijven. Ik hou ook van de gesprekken tussen de karakters. Beschrijvende tekst verveelt me snel. Bijvoorbeeld: de tafel ziet er zo en zo uit. Dan denk ik: "wat maakt het uit hoe de tafel eruit ziet? Terug naar het kus gedeelte jullie!" Ik hou ervan om te schrijven over alle dingen die de karakters doen: actie, beweging en dialoog. De gedeeltes waarin een hoop geweld voorkomt, vond ik moeilijk om te schrijven. Ik vermijd ze liever, ze breken mijn hart. Maar met een boek dat zich afspeelt in een dystopische gemeenschap is het onvermijdelijk om te schrijven over oorlog en geweld. 

Chicklit.nl: In het boek gebruik je doorgestreepte zinnen en cijfers, in plaats van uitgeschreven getallen, om te laten zien hoe Juliette denkt. Doe je dat met een reden?
Tahereh Mafi:
 Als we Juliette leren kennen in Vrees me, is ze haar verstand aan het verliezen. Ze leeft al een jaar in complete isolatie zonder enig contact. Ze is gefascineerd door woorden en cijfers. Omdat ze zolang in isolatie leeft, telt ze alles: de scheuren in de muur, het aantal keer dat ze ademt, alles om niet compleet gek te worden. In een klein notitieboekje dat ze bij zich draagt schrijft ze dingen op, krast ze door, schrijft iets op, etc. Een soort zelf-censuur. Ze verliest haar grip op tijd en werkelijkheid. De doorgestreepte zinnen en cijfers zijn een visuele weergave van hoe Juliette denkt.
In de rest van de trilogie komt het terug, maar minder. Als Juliette zichzelf beter leert kennen en een sterker karakter krijgt, worden de zinnen duidelijker. Het is allemaal deel van de ontwikkeling van Juliette als mens.

Chicklit.nl: Heb je een favoriet karakter?
Tahereh Mafi
: Ja, Warner! Ik hou ervan om stereotypes te doorbreken. We stereotyperen iemand al snel als slechterik, maar het is nooit zo zwart-wit. Mensen verrassen ons continu en daar wilde ik mee spelen. Bij Warner gaan veel mensen er van uit dat hij slecht is, maar ze weten niet waar het vandaan komt en hoe het komt dat hij zo geworden is. In boek 1.5: Destroy me, geschreven vanuit het oogpunt van Warner, krijg je een kijkje in zijn leven en zijn hoofd. Het was een ontzettend interessant boek om te schrijven en de lezers zullen denk ik (aangenaam) verrast zijn.

Chicklit.nl: Je bent nu bezig met het laatste deel van de Touching Juliette trilogie. Kunnen we daarna nog meer boeken van je verwachten?
Tahereh Mafi:
 Zeker weten. Ik heb al een idee voor een ander boek, maar daar heb ik nu echt geen tijd voor. Wat ik wel kan verklappen is dat het een paranormal/fantasy element bevat en het zich afspeelt in een andere wereld. Maar eerst het laatste boek van de trilogie afmaken. Ik denk dat ik de karakters van de trilogie wel ga missen. Als ik het verhaal goed eindig breekt het mijn hart - en hopelijk die van de lezers - iets minder.

Vrees me

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (58 stemmen)
 • Omschrijving:

  Juliette heeft precies 264 dagen niemand aangeraakt. De laatste keer dat ze dat wel deed, was een ongeluk, maar Het Herstel sloot haar op voor moord. Niemand weet waarom de aanraking van Juliette dodelijk is. De wereld valt uit elkaar en niemand geeft aandacht aan een klaarblijkelijk gestoord, zeventienjarig meisje. Ziektes vernietigen de mensheid, het is moeilijk om eten te vinden, vogels vliegen niet meer en de lucht heeft de rare kleur. Er zijn nu zoveel mensen gedood door Het Herstel, dat de overlevers op oorlog uit zijn. Het Herstel gebruikt geweld om hen tegen te houden, maar ze krijgen niet op iedereen grip. En ineens blijkt dat Juliette misschien meer is dan een gemartelde ziel in een dodelijk lichaam. Juliette is zelfs precies wat ze op dit moment nodig hebben. Juliette moet een keuze maken: wil ze gebruikt worden als wapen of wil ze vechten in het verzet?

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Bekijk de boektrailer van Vrees me:

Nieuwste artikelen

 • Top 10 Nederlandse romcoms

 • Wat doet de cast van The Santa Clause nu?

 • De beste aankomende films van 2021 en 2022

 • Nieuwe serie van de makers van Downton Abbey aangekondigd

 • Eternals komt naar Disney+

Gerelateerde artikelen

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

 • 6x de spannendste dystopische boekenseries

 • De beste YA trilogieĂ«n

 • In gesprek met Mel Wallis de Vries

Zoek in artikelen